Τράπεζα Πειραιώς: πoια γνωστή τράπεζα θα εξαγοράσει

Πόσο απέχει η Τράπεζα Πειραιώς από την απόκτηση της Geniki Bank; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις;

Πολύ κοντά στην απόκτηση της Geniki Bank βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμβούλων της Societé Générale στην οποία ανήκει η Geniki Bank και του ομίλου της Πειραιώς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ωστόσο, δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποια απρόοπτη εμπλοκή, τόσο από τη μεριά της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και από την πλευρά της Geniki Bank, οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες. Πιθανόν και πριν το τέλος της εβδομάδος.

Λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν υπάρχουν, αλλά εφόσον υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες, το σχέδιο προβλέπει απορρόφηση της Geniki Bank από την Τράπεζα Πειραιώς. Με αυτόν τον τρόπο η Société Générale θα αποκτήσει μειοψηφική μετοχική συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς. Όλα αυτά κατά πληροφορίες, γιατί οι εμπλεκόμενοι αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

H συμφωνία με τη Geniki θα είναι η δεύτερη κατά σειρά κίνηση του Προέδρου της Πειραιώς Μ. Σάλλα, μετά την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής τράπεζας. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα ενισχυθούν περαιτέρω τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς.

Μεταξύ των μετόχων της θα συμπεριλάβει ένα διεθνή τραπεζικό κολοσσό, όπως η Société Générale. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τη Société Générale (όπως έγινε και στην περίπτωση της Credit Agricole) να ενισχύσει κεφαλαιακά τη Geniki Bank και να καλύψει το κενό χρηματοδότησης (funding gap) προκειμένου να προχωρήσει σε συμφωνία πώλησης.

Η Société Générale αγόρασε τη Γενική Τράπεζα τον Φεβρουάριο του 2004. Οι Γάλλοι όλα αυτά τα χρόνια και παρά την εναλλαγή διοικήσεων δεν στάθηκε να δυνατόν να καταστήσουν την τράπεζα κερδοφόρο, ενώ έλαβαν σημαντικές προβλέψεις για τα δανειακά χαρτοφυλάκια.

Όπως είχε δηλώσει στις αρχές Ιουλίου στο Reuters, ο οικονομικός διευθυντής της SocGen, Β. Βadre, ο μητρικός όμιλος έκοψε τις γραμμές χρηματοδότησης στη Geniki Bank και είχε παραδεχθεί πως εξετάζει στρατηγική εξόδου από την Ελλάδα.

Διαβάστε τα σκάνδαλα της Τράπεζας Πειραιώς.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.