Πώς αλλάζει δραματικά το τοπίο των τραπεζών στην Ελλάδα

Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές για τις τράπεζες στην Ελλάδα; Tι λέει για τις αλλαγές στις τράπεζες κορυφαίος τραπεζίτης;

«Στο τέλος του χρόνου το τοπίο στις ελληνικές τράπεζες και όχι μόνο, θα έχει αλλάξει άρδην.

Θα υπάρχουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί συστημικές οι οποίες θα έχουν συγχωνεύσει πολλές από τις υπάρχουσες όπως για παράδειγμα την Εμπορική, την Γενική και ίσως κάποιο μεγάλο κομμάτι των κυπριακών τραπεζών».

Αυτό επισημαίνει στο protothema.gr κορυφαίος τραπεζίτης ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι διεργασίες στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα εν όψει της ανακεφαλαιοποιησης των ελληνικών τραπεζών με 50 δισ. ευρώ είναι έντονες και εν πολλοίς κρατούνται μυστικές.

Κυρίαρχο σημείο που θα κρίνει τα πάντα είναι οι ξένες τράπεζες που επιθυμούν να αποχωρήσουν καθώς οι περισσότερες από αυτές έχασαν πολλά δισ. ευρώ από την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά. Κυρίαρχος των εξελίξεων φαίνεται ότι θα είναι η Εμπορική και οι κυπριακές τράπεζες, δηλαδή η Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα.

Την ερχόμενη Δευτέρα η διοίκηση της Credit Agricole θα αποφασίσει σε ποια τράπεζα θα καταλήξει η Εμπορική. Τρεις είναι οι ενδιαφερόμενοι: Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.

Από το αποτέλεσμα θα κριθεί ποιες θα είναι οι κινήσεις των υπολοίπων παικτών με εξαίρεση την Πειραιώς η οποία μετά την συγχώνευση της με την Αγροτική Τράπεζα δεν φαίνεται να λαμβάνει μέρος στον επόμενο γύρο των συνεργιών.

Εμπορική Τράπεζα: κρίνει τις επόμενες συγχωνεύσεις

Έτσι αυτή την στιγμή γύρω από την Εμπορική υπάρχει ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ με εμπλεκόμενους, εκτός από τους τρεις μονομάχους διεκδικητές -Εθνική, Eurobank, Alpha Bank- , την τρόικα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από το αποτέλεσμα της έκβασης της υπόθεσης της εξαγοράς της γαλλικής θυγατρικής θα κριθούν, όπως όλα δείχνουν, οι επόμενες κινήσεις των μεγάλων πρωταγωνιστών στην τραπεζική σκακιέρα.

Η υπόθεση Εμπορική, όπως λένε διπλωματικές και τραπεζικές πηγές σε Αθήνα, Παρίσι και Βρυξέλλες, δεν έχει να κάνει μόνο με το περιεχόμενο των προσφορών της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha που ήδη έχουν υποβληθεί αλλά και με τις πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες που θα θελήσει να διατηρήσει η διοίκηση της Credit Agricole στην Αθήνα για την επόμενη ημέρα.

Όμως, έγκυροι τραπεζίτες -κυρίως του εξωτερικού που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες- εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι προσπαθούν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα επηρεάζοντας τις εμπλεκόμενες πλευρές.

«Είναι σαφές ότι η διαδικασία πρέπει να είναι αδιάβλητη καθώς εμπλέκονται εκτός από την ίδια την Credit Agricole και την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες και μια σειρά από άλλους φορείς όπως για παράδειγμα η τρόικα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», λένε οι ίδιες πηγές εφιστώντας την προσοχή όλων των φορέων για τις συγκεκριμένες διαδικασίες.

Οι ίδιες πηγές λένε για παράδειγμα ότι «κάποια στελέχη του Τ.Χ.Σ. σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αφήνουν να εννοηθεί ότι προτιμούν ως νικητή της μάχης μια εκ των 3 τραπεζών την οποία και κατονομάζουν. Κάτι τέτοιο δημιουργεί εντυπώσεις και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Ήδη οι προσφορές του κ. Αλέκου Τουρκολιά της Εθνικής, του κ. Νίκου Νανόπουλου της Eurobank και του κ. Γιάννη Κωστόπουλου της Alpha Bank βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Credit Αgricole και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα. Όποιος τραπεζικός όμιλος κόψει πρώτος το νήμα σε αυτή την διαδικασία θα ευνοηθεί εν όψει ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και θα διεκδικήσει, υπό προϋποθέσεις, να μειώσει την άντληση κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και επομένως το dilution (απομείωση) των μετοχών της, γεγονός που θα «εδραιώσει» στη θέση του και το υφιστάμενο management team.

Η έκβαση της μάχης για την Εμπορική θα κρίνει τις κινήσεις της Κύπρου, της Λαϊκής και της Γενικής. Αντίστοιχη λύση με την Credit Agricole αναζητούν και οι Γάλλοι της Societe Generale για τη Γενική Τράπεζα αλλά και οι κυπριακές τράπεζες.

Μάλιστα η κυπριακή κυβέρνηση ευνοεί αυτή την εξέλιξη ενώ ο υπουργός οικονομικών Βάσος Σιαρλή παραδέχτηκε χθες ότι πράγματι γίνονται συζητήσεις μεταξύ κυπριακών και ελληνικών τραπεζικών ομιλών.

Η τράπεζα Κύπρου παραδέχθηκε ότι «συνομιλεί» με ελληνικό τραπεζικό όμιλο για την μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για την Alpha Bank, ενώ στις συζητήσεις φαίνεται ότι έχουν «μπει» και άλλες τράπεζες μεταξύ αυτών και η Eurobank και ίσως και η Εθνική. Οι οποίες κινήσεις της Alpha Bank θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της έκβασης με την Εμπορική. Εάν δηλαδή εξαγοραστεί από τον όμιλο Κωστόπουλου τότε θεωρείται δύσκολο η Alpha να εξαγοράσει και την τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις της διοίκησης της Κύπρου αφορούν και ένα μεγάλο μέρος των υποκαταστημάτων ή ακόμα και ολόκληρης της μονάδας στην Ελλάδα (διαθέτει περίπου 180 καταστήματα στην Ελλάδα).

Στο μέτωπο τώρα της Λαϊκής Τράπεζας φήμες ανέφεραν ότι γίνονται συζητήσεις με την MIG για το «ελληνικό κομμάτι». Κάτι τέτοιο όμως επίσημα διαψεύστηκε και από την Λαϊκή και από τον όμιλο της MIG. Είναι γνωστό πάντως ότι ο όμιλος της Λαϊκής επιθυμεί να πωλήσει την θυγατρική της Επενδυτική Τράπεζα ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν πιέσεις από την Κύπρο να πουλήσει και ένα μέρος των υποκαταστημάτων της.

Διαβάστε ποιες μεγάλες τράπεζες αποχωρούν από την Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.