Σφαγή: τους εκτέλεσαν γιατί ζήτησαν αύξηση [video]

Πόσοι άνθρωποι είναι νεκροί και πόσοι τραυματίες επειδή ζήτησαν άυξηση; Δείτε τα σοκαριστικά βίντεο από την σφαγή.

Τριάνατα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν συνολικά την Πέμπτη σε συγκρούσεις ανάμεσα σε απεργούς και αστυνομικούς στο ορυχείο πλατίνας Λονμίν στην Μαρικάνα, στη βορειοδυτική Νότιο Αφρική. Το συνδικάτο των εργαζομένων υποστηρίζει από την πλευρά του, ότι οι νεκροί των συγκρούσεων που σόκαραν τη χώρα θυμίζοντας τις ημέρες του Απαρτχάιντ, είναι 36.

Οι νεκροί είναι 34 και οι τραυματίες 78, ανέφερε την Παρασκευή η αστυνομία μετά από μακρά σιωπή για τα τραγικά περιστατικά. Οι αστυνομικοόι άνοιξαν πυρ όντας σε αυτοάμυνα υποστηρίζουν οι Αρχές.

Συνολικά, 44 εργάτες είναι νεκροί από την Κυριακή στο ορυχείο, όπου εκατοντάδες απεργοί ζητούν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Μέρος των εργαζομένων είναι σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους καθώς ανήκουν σε αντίπαλα συνδικάτα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών που κρατούσαν μαχαίρια και λοστούς. Οι απεργοί αρνήθηκαν να διαλυθούν αφού απέρριψαν τελεσίγραφο της διεύθυνσης του ορυχείου να επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλιώς θα απολυθούν.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε πως οι δυνάμεις της τάξης δεν είχαν άλλη επιλογή μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης.

Το ορυχείο στη Nότιο Αφρική παρέμενε κλειστό όλη την εβδομάδα, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ συνδικάτων αλλά και της διένεξης ανάμεσα στην εργοδοσία και τους μεταλλωρύχους.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, που βρισκόταν στην Μοζαμβίκη για μια περιφερειακή σύνοδο και αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του εσπευσμένα, διεμήνυσε ότι όσοι ευθύνονται για αυτή την «παράλογη βία» θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Πιστεύουμε πως στη δημοκρατική τάξη που επικρατεί στη χώρα μας υπάρχει χώρος για να επιλύονται μέσω διαλόγου οι διαφορές, χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι ή να ξεσπά βία» τόνισε ο Ζούμα. «Είμαστε συγκλονισμένοι και ανήσυχοι από αυτή την παράλογη βία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σοκαρισμένη η χώρα

Σε κάθε περίπτωση η σφαγή των μεταλλωρύχων – η πιο αιματηρή επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας μετά το τέλος του καθεστώτος του Απαρτχάιντ – προκάλεσε σοκ στη χώρα, με τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης να θέτουν πολλά ερωτήματα για τον ψυχισμό της αστυνομίας μετά το τέλος της κυριαρχίας των λευκών.

Οι τίτλοι των εφημερίδων ήταν επιθετικοί: «Λουτρό αίματος», «Τόπος μακελειού», «Σφαγή στο ορυχείο».

Στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύονται φωτογραφίες λευκών και μαύρων, βαριά οπλισμένων, αστυνομικών να βαδίζουν ανάμεσα στα αιμόφυρτα πτώματα των μαύρων εργατών που κείτονταν στο χώμα.

Οι εικόνες αυτές, όπως και τα πλάνα που μετέδωσε το Reuters και απεικόνιζαν μια ομάδα αστυνομικών να ανοίγουν πυρ εναντίον μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, ανακίνησε μνήμες του ρατσιστικού παρελθόντος της Νότιας Αφρικής.

Ακροατές που τηλεφώνησαν σε ραδιοφωνικό σταθμό συνέκριναν μάλιστα το αιματηρό επεισόδιο στο ορυχείο με τη σφαγή στο Σάρπβιλ, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 1960, όταν η αστυνομία του Απαρτχάιντ είχε ανοίξει πυρ εναντίον ενός πλήθους μαύρων διαδηλωτών σκοτώνοντας πάνω από 50 ανθρώπους.

Δείτε τα σοκαριστικά βίντεο από τη σφαγή στη Νότιο Αφρική:

http://www.youtube.com/watch?v=x2rp0KSfKSg&feature=player_embedded

Δείτε το βίντεο όπου μαχαίρωσαν δύο μετανάστες στη Μυτιλήνη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.