Δραματικές περικοπές: τί αλλάζει στο σύστημα της υγείας

Τι αλλάζει σύμφωνα με το υπουργείο στο σύστημα της υγείας και στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ποιες είναι οι δραματικές περικοπές;

Νέα δεδομένα στο χώρο της υγείας αναμένεται να προκαλέσουν οι επιπλέον περικοπές κατά 850 εκατομμύρια ευρώ που ζητάει η τρόικα και που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Συγχωνεύσεις τμημάτων νοσοκομείων, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, έλεγχος της ηλεκτρονικής συναταγογράφησης και μείωση της δαπάνης στις προμήθειες, είναι οι κύριοι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων για την διετία 2013-2014.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2011 οι δαπάνες στο χώρο της υγείας περιορίστηκαν στα 3,7δις ευρώ και τώρα θα πρέπει να περιοριστούν επιπλέον 2,88 δισ. ευρώ ενώ οι σχεδιαζόμενες περικοπές κονδυλίων για τη διετία 2013 – 2014 φθάνουν τα 850 εκατ. ευρώ

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προαναγγείλει δραματικές συγχωνεύσεις στα τμήματα των νοσοκομείων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρήσει να μειώσει την τιμή του φαρμάκου γύρω στο 10%. Μονόδρομος εξάλλου μοιάζει και η περαιτέρω αύξηση της χρήσης γενοσήμων. Στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι η χρήση τους αυξήθηκε από το 18,5% που ήταν το 2011 μόλις το 22% όταν ο στόχος είναι να υπερβεί το 35% μέχρι το τέλος του 2012.

Και μέσα σ’ όλα αυτά εξοικονόμηση θα επιχειρηθεί και μέσω της μείωσης του όγκου της συνταγογράφησης μέσω εντατικών ελέγχων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου μέσα σε μία μόλις μέρα έχουν καταγραφεί ακόμα και 230.000 ιατρικές συνταγές, ενώ μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 4.710.000 ιατρικές συνταγές.

Νέα αναστολή χορήγησης φαρμάκων

Ο ένας μετά τον άλλο οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας αποφασίζουν την αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, διαμαρτυρόμενοι για τις οφειλές του οργανισμού προς τον κλάδο τους

Ήδη σε Εύβοια και Φλώρινα οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μόνο τις μετρητοίς για τα φάρμακά τους, ενώ από τις 16 Αυγούστου το ίδιο θα συμβεί και στην Κρήτη, στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

Από το αδιέξοδο φαίνεται πως απομακρύνθηκαν οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, που επίσης προειδοποιούσαν με κινητοποιήσεις, αφού από σήμερα ξεκίνησε η καταβολή ενός μέρους του ποσού που τους χρώστα ο οργανισμός.

Αυτή τη στιγμή τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα μπαίνει όλο και πιο μέσα αφού συχνά τα ταμεία παρακρατούν τις εισφορές περίθαλψης για να καλύψουν συνταξιοδοτικές ανάγκες.

Διαβάστε τι αλλάζει στο σύστημα των αποδείξεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.