Γιατί ΑΕΙ-ΤΕΙ κλείνουν και συγχωνεύονται

Γιατί το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την κατάργηση 140 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ ; Γιατί κλείνουν τα Πανεπιστήμια;

Το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εφαρμόσει το σχέδιο «Αθηνά», που περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και ιδρυμάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πάντως, παρά τη μείωση των τμημάτων, ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ του 2013-2014 δεν προβλέπεται να αλλάξει.Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” , ο σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που προετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα αλλάξει ριζικά το σημερινό χάρτη.

Στόχος είναι μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο το ένα στα τέσσερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ να κλείσει, να αλλάξει αντικείμενο ή να συγχωνευθεί.

Τουλάχιστον 7 περιφερειακά ΑΕΙ και όλα τα ΤΕΙ της περιφέρειας θα υποστούν ριζική αναδιάρθρωση και ορισμένα θα κλείσουν ή θα απορροφηθούν από άλλα.

Από τις ανακατατάξεις δεν θα γλιτώσουν ούτε τα κεντρικά ιδρύματα, σε ορισμένα εκ των οποίων νέα τμήματα ΤΕΙ θα πρέπει να δημιουργηθούν και παλαιά να βάλουν λουκέτα.

Και καταργήσεις – συγχωνεύσεις στρατοπέδων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το «Έθνος», εκτός από τα ΤΕΙ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρεται να προχωρά στην κατάργηση στρατοπέδων νεοσύλλεκτων, αλλά και στη συγχώνευση στρατοπέδων, ενώ στο ίδιο πλαίσιο περιορισμού δαπανών εντάσσεται και η απόφαση που θα λάβει -σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας- για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.

Βασικό κριτήριο για την κατάργηση στρατοπέδων αποτελεί η γεωγραφική κατανομή τους.

Διαβάστε πότε γίνονται οι εγγραφές στα ΑΕΙ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.