Ποια τα νέα ασφαλιστικά μέτρα από 21 Δεκεμβρίου

Ποιες αλλαγές θα γίνουν στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις συντάξεις; Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες;

Χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις εκτιμούν οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς πως θα ξεπεράσουν τις αλλαγές που θα ισχύσουν από την 21η Δεκεμβρίου στις ασφαλιστικές εταιρείες, σε ό,τι αφορά τους πίνακες θνησιμότητας, αλλά και την υποχρεωτική ισότιμη ασφαλιστική αντιμετώπιση των δύο φύλων.

Σήμερα η ασφαλιστική αγορά υπολογίζει τα συνταξιοδοτικά της προγράμματα (άρα και το ύψος των προσφερόμενων συντάξεων) με βάση τους πίνακες θνησιμότητας της περιόδου 1990-1999. Από την 21η Δεκεμβρίου του 2012 όμως, οι πίνακες αυτοί θα αντικατασταθούν από εκείνους της περιόδου 1999-2005, αλλά και από νεώτερα στοιχεία για τη θνησιμότητα, τα οποία βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία που φτάνουν έως και σήμερα.

Η ουσία είναι πως τα νέα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής, άρα λόγω της συγκεκριμένης εξέλιξης οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αυξήσουν το ασφάλιστρο προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν την ίδια μηνιαία σύνταξη, ή διαφορετικά για το ίδιο ασφάλιστρο, θα προσφέρεται χαμηλότερη σύνταξη.

Εκτός από τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών, αυξήσεις τιμολογίων αναμένεται να επέλθουν και σε σειρά ασφαλιστικών συμβολαίων που περιλαμβάνουν καλύψεις από ανικανότητα, κ.λπ.

Παράγοντες των εταιρειών θεωρούν αυτή την εξέλιξη αναπόφευκτη και υποστηρίζουν ότι η φιλοσοφία του Solvency II επιβάλλει τιμολόγηση των συμβολαίων που θα ανταποκρίνεται στον αναλαμβανόμενο κίνδυνο.

«Πάντως, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε οι επιβαρύνσεις να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερες. Αυτό θα γίνει μέσα από μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους τόσο σε επίπεδο πρόσκτησης -ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δίκτυα- όσο και σε επίπεδο λειτουργικών δαπανών».

Πέραν αυτού όμως, από την 21η Δεκεμβρίου οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να εξισώσουν (κατόπιν απόφασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο) τις τιμές των ασφαλιστικών συμβολαίων μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η ουσία είναι ότι μέχρι σήμερα, στα νοσοκομειακά προγράμματα (επειδή οι γυναίκες εμφανίζουν στατιστικά λιγότερα περιστατικά ασθενειών) για τους άντρες ισχύει μεγαλύτερο ασφάλιστρο από ότι για το «ασθενές φύλο». Η συγκεκριμένη διαφορά κυμαίνεται γύρω στο 10%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πιθανότερο σενάριο αντιμετώπισης του θέματος είναι μια μικρή αύξηση των ασφαλίστρων στις γυναίκες και παράλληλα ένα μικρό ψαλίδι στα ανδρικά συμβόλαια.

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στα νοσοκομειακά συμβόλαια ετήσιας ανανέωσης, μειώνοντας έτσι σε βάθος χρόνου την εξάρτησή τους από τα ισόβιας διάρκειας συμβόλαια, τα οποία είχαν συναφθεί κατά το παρελθόν και είναι αυτά στα οποία θα υπάρξουν οι διαφοροποιήσεις των ασφαλίστρων.

Διαβάστε γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες στέλνουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.