Τράπεζες: πόσο πέφτουν τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις

Πόσο πέφτουν τα επιτόκια των τραπεζών σε δάνεια και καταθέσεις; Διαβάστε ποια προνόμια θα καταργηθούν και ποιους ευνοεί;

Μέχρι το τέλος του χρόνου, τα επιτόκια της τάξης του 5%, του 6% και 7% που προσφέρονται στις καταθέσεις προθεσμίας, θα αποτελούν μακρινό παρελθόν. Τα τραπεζικά στελέχη περιμένουν ραγδαία αποκλιμάκωση στα επίπεδα του 3% ίσως και χαμηλότερα.

Ενώ πτωτική θα είναι και η πορεία στα επιτόκια δανείων. Χθες το επιτόκιο euribor τριμήνου -με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν μετά το 2004- διαμορφώθηκε στο 0,27% που είναι και από τα ιστορικά χαμηλά, και το βασικό επιτόκιο τους ευρώ βρίσκεται στο 0,75%, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω μείωση του στο 0,5%.

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις προθεσμίας τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως τα επιτόκια της τάξης του 5%- 6% που προσφέρονται στις 12μηνες προθεσμιακές ακόμα και για μικροποσά, δεν θα ξεπερνούν το 2,8% με 3%.

Και ταυτόχρονα θα καταργηθούν και τα προνόμια που είχαν οι καταθέτες, να μπορούν δηλαδή να προχωρήσουν στην ανάληψη μέρους ή όλης της κατάθεσης τους –ανεξαρτήτως της διάρκειας της- κάθε μήνα χωρίς ποινή.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και οι συγχωνεύσεις στον κλάδο, που θα δημιουργήσουν ισχυρότερα σχήματα, όπως και η σταδιακή -και σταθερή- εισροή καταθέσεων, που είχαν αποσυρθεί, και πάλι στις τράπεζες, θα σημάνουν το τέλος των υψηλών επιτοκίων.

Ευνοημένοι θα είναι όσοι προλάβουν να «κλειδώσουν» τις καταθέσεις τους για διάστημα 6 ή 12 μηνών με τα σημερινά υψηλά επιτόκια. Την ίδια ώρα πτωτική είναι η πορεία και στα επιτόκια -του ευρώ και του euribor-με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα στεγαστικά κυρίως δάνεια.

Το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 0,75% και του euribor τριμήνου στο 0,27%. Για παράδειγμα το βασικό επιτόκιο του ευρώ πριν από 4 χρόνια -το καλοκαίρι του 2008- ήταν στο 4,25% και το euribor τριμήνου στο 4,4%.

Ευνοημένοι είναι σήμερα -με την προϋπόθεση ότι έχουν εισόδημα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους- όσοι δανειολήπτες έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια την «χρυσή εποχή» του 2002-2004 όταν τα περιθώρια κέρδους ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα από 0,75 έως 1,5 μονάδες.

Διαβάστε ποιες τράπεζες προσφέρουν εφόφληση του φόρου εισοδήματος μέχρι και 12 άτοκες δόσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.