Δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τους 121 φοροφυγάδες

Πως έκλεβαν επί σειρά ετών το Δημόσιο αγρότες και ηλεκτρολόγοι και πως φοροδιέφευγαν; Ποια τα ποσά των καταθέσεων τους στη τράπεζα;

Στο φώς ήρθαν τα ντοκουμέντα με τις υποθέσεις των 121 φοροφυγάδων των οποίων οι περιουσίες κατασχέθηκαν υπέρ του Δημοσίου. Ολα τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας που φοροδιέφευγαν συστηματικά αποκρύπτοντας τις περιουσίες τους και κλέβοντας κυρίως το Δημόσιο.

Το εντυπωσιακό στοιχείο που αναδεικνύεται από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ για τη δράση φυσικών προσώπων και εταιρειών με τους φοροφυγάδες είναι ότι δεν πρωταγωνιστούν μόνο μεγαλογιατροί και επιχειρηματίες που είναι οι συνήθεις ύποπτοι φοροδιαφυγής. Η λίστα με τα ονόματα των 121 φοροφυγάδων αφορά σε πολίτες της διπλανής πόρτας όπως αγρότες, ηλεκτρολόγοι και έμποροι.

Οι εν λόγω φοροφυγάδες έκλεβαν επί σειρά ετών το Δημόσιο μη εκδίδοντας αποδείξεις και μη δηλώνοντας τα εισοδήματά τους.

Η κατάσταση με τις δεσμεύσεις τραπεζικών τους λογαριασμών δημοσιεύεται σήμερα στο Εθνος και Κυριακής και ένας από τη λίστα των 121 φοροφυγάδων είναι ένας αγρότης ο οποίος δήλωνε 10.000 ευρώ εισόδημα και είχε καταθέσεις 500.000 ευρώ. Ο αγρότης εμπλέκεται και σε υποθέσεις παράνομης είσπραξης μεγάλων ποσών ΦΠΑ μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Στη λίστα με τα ονόματα των 121 φοροφυγάδων εμφανίζεται και ένας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων ο οποίος δήλωνε στην εφορία 9.000 ευρώ και είχε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό 139.142,46 ευρώ. Αλλος μικρέμπορος εμφάνιζε μηδενικά εισοδήματα τα τελευταία χρόνια και ήταν κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

Βίλες με πισίνες έχουν κατασχεθεί σε Μύκονο, Σαντορίνη και Αττική και πιο χτυπητό παράδειγμα φοροδιαφυγής είναι ο κάτοχος βίλας στη Βούλα Αττικής ο οποίος εμπλέκεται σε εμπορία ναρκωτικών, αντιμετωπίζοντας πλέον πολυετή ποινή κάθειρξης.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα γενικευτεί το μέτρο δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, με τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής να αποτελεί κυρίαρχο στόχο της κυβέρνησης. Στο στόχαστρο των Αρχών μπήκε και λίστα με ονόματα τουλάχιστον 200 Ελληνες που φέρονται να έχουν αγοράσει ακριβά ακίνητα σε μεγάλες ευρωπαικές πρωτεύουσες, όπως Λονδίνο, Παρίσι, Γενεύη κλπ.

Η δικογραφία αυτή σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου ότι υπάρχουν στην Πάρο 1.300 πολυτελείς βίλες με πισίνα οι οποίες ενοικιάζονται μέσω Διαδικτύου έναντι 750 ευρώ ημερησίως. Η έρευνα επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα σε σχέση με τουριστικούς προορισμούς υψηλής ζήτησης (Μύκονος, Σαντορίνη κλπ).

Από κόσκινο θα περάσουν επίσης τις επόμενες ημέρες περισσότεροι από 3.000 Ελληνες που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια να έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό χρήματα.

Από τη λίστα με τα ονόματα των 121 περιπτώσεων
φοροδιαφυγής, οι 54 εντοπίζονται στην περιοχή της Αττικής, όπου δεσμεύθηκαν ποσά ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, καθώς και μετοχές αξίας 640.000 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκαν 6 ακίνητα αξίας 1,12 εκατ. ευρώ. Σε δυο ακόμη περιπτώσεις, τους ελέγχους για τις οποίες έχει αναλάβει η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, έχουν δεσμευθεί ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Στην Κεντρική Μακεδονία εντοπίστηκαν 27 περιπτώσεις ευρείας έκτασης φοροδιαφυγής και ήδη έχουν δεσμευθεί ποσά άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε με ποια “βιοτικά” κριτήρια θα φορολογούμαστε.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.