ΟΑΕΔ: πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα εποχικά επιδόματα

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ; Ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις της χορήγησης;

Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τη χορήγηση των εποχικών επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Αν και τα ειδικά εποχικά βοηθήματα έχουν τεθεί στο στόχαστρο της Τρόικας και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα δεχθούν σημαντικό “μαχαίρι”, ο ΟΑΕΔ προχωρά, ως οφείλει, στην ανακοίνωση της διαδικασίας χορήγησής τους για το 2012.

Επισημαίνει ότι είναι δικαιούχοι του επιδόματος όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και καθίστανται συνταξιούχοι και μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2012.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, δικαιούνται του εποχικού επιδόματος συνταξιούχοι που το σύνολο των συντάξεων που λαμβάνουν δεν ξεπερνά το ποσό των 486,84 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και τις Τοπικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης αλλά και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) , εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών:

Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών –οδοποιητικών -γεωτρητικών μηχανημάτων.

Δικαιούχοι επίσης είναι: ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 10/9/2012, και κατά το έτος 2011 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2012, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα με όρους.

Εφ’ όσον δηλαδή η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και, η οποία για το έτος 2012 ανέρχεται στο ποσό των 486,84 ευρώ.

Όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/12 και μετά, και πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι δικαιούχοι του εποχικού βοηθήματος.

Διαβάστε ποια κοινωνικά επιδόματα του ΟΑΕΔ καταργούνται.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.