Τράπεζες: γιατί βάζουν πλαφόν στα επιτόκια καταθέσεων

Γιατί θα μπει πλαφόν στα επιτόκια των καταθέσεων; Πόση θα είναι περίπου η μείωση των επιτοκίων στις τράπεζες;

Πλαφόν στα επιτόκια καταθέσεων ζητούν, Τρόικα, αγορά αλλά και οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να μειωθεί άμεσα το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και να πέσουν με τη σειρά τους τα δυσθεώρητα, σήμερα, επιτόκια χορηγήσεων.

Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες, σε μία προσπάθεια να ανακόψουν την αιμορραγία των καταθέσεων, πρόσφεραν στους μεγάλους πελάτες επιτόκια που άγγιζαν το 6%, και στους μεσαίους τόκο που κυμαίνονται από το 3,5% έως και το 4,5%.

Το 6% τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει κάτω από το 5% και σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, και κατόπιν της σχετικής «απαίτησης» από την τρόικα, μέχρι το τέλος του 2012 το μέσο καταθετικό επιτόκιο (για μεσαία ποσά) πρέπει «να πέσει στο 2,5%, το πολύ στο 3%», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η μείωση των επιτοκίων προϋποθέτει βέβαια την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η οποία μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2013, λόγω των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στην εκταμίευση από την Ελλάδα της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 23,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο Τ.Χ.Σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ταυτόχρονα η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να πυροδοτήσει επιστροφή καταθέσεων, ώστε να βελτιωθεί η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις, διαμορφώνεται για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, αναφορικά με την εγχώρια δραστηριότητά τους, στο 170% με 180%, λόγω των εκροών καταθέσεων της τάξης των 80 δισ. ευρώ.

Το παραπάνω κενό καλύπτεται με ρευστότητα από την ΕΚΤ, τον ακριβό ELA και βέβαια τις καταθέσεις. «Εάν δεν δώσουμε ελκυστικά επιτόκια θα φύγει και το τελευταίο ευρώ», σημειώνουν στελέχη τραπεζών.

Οι διοικήσεις των τραπεζών επιθυμούν διακαώς την πτώση των επιτοκίων καταθέσεων ώστε να αντιμετωπίσουν την πίεση που υφίστανται στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αλλά προς το παρόν δεν έχουν καταφέρει να βρουν modus vivendi. Οι περισσότεροι ζητούν να υπάρξει πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, να ορίζεται πλαφόν στα επιτόκια καταθέσεων.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος από την πλευρά τους δηλώνουν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί διοικητικά ανώτατο όριο στα επιτόκια καταθέσεων, αλλά αυτό μπορεί να προέλθει ως αποτέλεσμα συμφωνίας καλής πρακτικής μεταξύ των τραπεζών. Θυμίζουν δε ότι κάτι αντίστοιχο έγινε στην Πορτογαλία με συμφωνία που επιτεύχθηκε στους κόλπους της τοπικής Ένωσης Τραπεζών.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους θεωρούν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να προσανατολίσει την αγορά σε μείωση των επιτοκίων, χωρίς διοικητικά μέτρα, σημειώνοντας την δύναμη που έχει ο επόπτης.

Με εμφανή την αδυναμία να βρεθεί μια άμεση λύσης συγκράτησης των επιτοκίων οι προσδοκίες μετατίθενται στην επίσπευση της ανακεφαλαιοποίησης. Η αγορά θεωρεί ότι εφόσον το κράτος ενισχύσει μέσω αυξήσεων κεφαλαίου τις τράπεζες θα πρέπει να επιβάλει και την μείωση των επιτοκίων.

Γι’ αυτό, θεωρεί ότι πρέπει η επανακεφαλαιοποίηση να διενεργηθεί με βάση τις διεθνείς επιτυχημένες πρακτικές και όχι «εφευρέσεις» ελληνικής κοπής. Το γεγονός αυτό από μόνο του θα εκπέμψει μήνυμα σοβαρότητας και αποφασιστικότητας από μία Ελλάδα που θέλει να μετατραπεί σε χώρα ελκυστική για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, με κύριο άξονα την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Για να ανασχέσουν την εκροή καταθέσεων οι τράπεζες αναγκάστηκαν τους τελευταίους μήνες πέραν των υψηλών επιτοκίων που προσφέρουν στην Ελλάδα, να προτείνουν σε όσους θέλουν να αποφύγουν το ελληνικό ρίσκο λύσεις όπως η αγορά ξένων τίτλων με μεταφορά θεματοφυλακής σε θυγατρική του εξωτερικού ή απλά η μεταφορά καταθέσεων σε θυγατρικές του εξωτερικού.

Λόγω των έντονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος οι καταθέσεις στράφηκαν κυρίως προς την Βουλγαρία καθώς η τοπική αγορά διαθέτει και υψηλά επιτόκια χορηγήσεων. Έτσι οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους υψηλά επιτόκια συμπιέζοντας το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο μικρότερο δυνατό βαθμό.

Διαβάστε γιατί έχουν γερές αποδόσεις τα επιτόκια των καταθέσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.