Χρυσή Αυγή: επεισόδια «Corpus Christi» , τι είπε το Σωματείο Ηθοποιών

Τι είδους επεισόδια ξέσπασαν χθες το βράδυ από τη Χρυσή Αυγή για την παράσταση “Corpus Christi” ;

Επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το θέατρο Χυτήριο στην Ιερά οδό όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής και διαμαρτύρονταν για την παράσταση «Corpus Christi» το περιεχόμενο της οποίας θεωρούν βλάσφημο.

Θεατές που είχαν φθάσει στο σημείο ανέφεραν πως δέχθηκαν επιθέσεις και χλευασμούς από τους συγκεντρωμένους, μεταξύ των οποίων ήταν και τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η Ιερά Οδός έμεινε για πολλή ώρα κλειστή και στα δύο ρεύματα, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ορισμένοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο θέατρο και να διακόψουν την παράσταση “Corpus Christi” .

Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών, προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές και να εκτονωθεί η ένταση, ενώ προχώρησαν και σε τέσσερις προσαγωγές.

Στο σημείο έσπευσαν το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Μπίστης, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος με στόχο να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της παράστασης “Corpus Christi” , χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ανάλογα επεισόδια είχαν σημειωθεί και την περασμένη Πέμπτη στο σημείο, γεγονός που είχε προκαλέσει και τότε την αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε εκδήλωση θρησκευτικού φανατισμού που φέρεται εναντίον της ελευθερίας του λόγου και στρέφεται ουσιαστικά κατά της δημοκρατίας», είχε αναφέρει η κ. Ρεπούση.

Eίχε ζητήσει μάλιστα την παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης για την εξασφάλιση τόσο της ομαλής διεξαγωγής της παράστασης, όσο και της ασφάλειας των συντελεστών και των θεατών από τις διαδηλώσεις της Χρυσής Αυγής.

ΣΕΗ: «Όχι» στη λογοκρισία

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) καταδικάζει «οποιεσδήποτε ενέργειες που θίγουν, προσβάλλουν, απειλούν και στερούν το δικαίωμα της ελευθερίας στην τέχνη».

«Η ελεύθερη έκφραση, η ευαίσθητη ματιά πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν είναι σκοπός της τέχνης του ηθοποιού και κατά συνέπεια όλων των τεχνών», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Γι’αυτό τον λόγο είμαστε ενάντια σε ό,τι περιορίζει, ελέγχει και υπονομεύει τη δουλειά μας και την εξέλιξή μας. Η βαρβαρότητα, η βία, η καταστολή, η λογοκρισία και η επιβολή περιορισμών στην τέχνη και στη ζωή εντείνονται όλο και περισσότερο. Κι όταν η τέχνη λογοκρίνεται, λογοκρίνεται και η ζωή.

O φόβος του συστήματος εκφράζεται με την αυξανόμενη τρομοκρατία του λαού. Οι ηθοποιοί αντιστεκόμαστε σε ο,τιδήποτε μας στερεί το δικαίωμα στην έκφραση, στην ομορφιά, στην ποιότητα, στην εξέλιξη, στην αμφισβήτηση αυτής της βίαιης για το λαό πολιτικής.

Η τέχνη μας είναι ένα πνευματικό όπλο που στοχεύει στην αφύπνιση των συνειδήσεων. Αυτό το όπλο δεν θα το παραδώσουμε ποτέ», καταλήγει το Σωματείο.

Διαβάστε τι εξόργισε τη Χρυσή Αυγή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.