Ποια καλλιέργεια επιστρέφει δυναμικά για να αποφέρει κέρδη

Ποια καλλιέργεια επιστρέφει δυναμικά πολλά υποσχόμενη σε κέρδη; Διαβάστε ό,τι πρέπει να ξέρετε για την καλλιέργεια αυτή.

Κέρδη από σίδηρο υπόσχεται η ξεχασμένη στη χώρα μας καλλιέργεια των οσπρίων. Τα καθαρά έσοδα στον παραγωγό κυμαίνονται ανάλογα με το προϊόν από 150 έως 350 ευρώ το στρέμμα.

Τα όσπρια όπως φασόλια, η φακή και το ρεβίθι ανοίγουν σημαντικές ευκαιρίες για εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργειά τους, καθώς η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε παραγωγή και πλεονασματική σε εισαγωγές.

Αν και τα εδάφη της χώρας είναι τα πλέον κατάλληλα για να ευδοκιμήσουν τα όσπρια, εντούτοις πάνω από το 60% των οσπρίων είναι ξένης προέλευσης.

Το σύνολο της καλλιεργούμενης με όσπρια έκτασης στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 160.00-180.000 στρέμματα. Με στοιχεία του 2009, η μέση ετήσια παραγωγή των οσπρίων είναι 33.000 τόνοι, ενώ η κατανάλωση είναι περίπου 90.000-100.000 τόνοι.

Τα φασόλια είναι τα όσπρια που αποτελούν το είδος το οποίο καλλιεργείται περισσότερο στη χώρα μας και από τα οποία παράγεται το 73% της συνολικής ελληνικής παραγωγής οσπρίων και καταλαμβάνουν το 64% των εκτάσεων που καλλιεργούνται με όσπρια.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος τζίρος της αγοράς οσπρίων εκτιμάται σε μόλις 200 εκατ. ευρώ, βάσει των στοιχείων της εγχώριας κατανάλωσης, υπάρχουν προοπτικές για ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος, πέραν της κάλυψης της εσωτερικής κατανάλωσης, μπορεί να γίνει εξαγωγικός.

1. Φασόλια, φακές και ρεβίθια εξασφαλίζουν ένα σίγουρο εισόδημα στους αγρότες

2. Πολλαπλάσιες οι αποδόσεις όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική

3. Ελλειμματική η παραγωγή της χώρας μας σε όσπρια

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποπληρωμή επαγγελματικών δανείων

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ
«Χρυσές» αποδόσεις από την πρόπολη

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
«Μπόνους» έως 50% σε εταιρείες παραγωγής χυμών

Διαβάστε ποια καλλιέργεια «θερίζει» σε κέρδη λόγω της ραγδαίας αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.