Θρίλερ με λίστα Λαγκάρντ: Έλληνες με καταθέσεις στην Ελβετία

Ποιο είναι το θρίλερ που έχει δημιουργηθεί με την λίστα Λαγκάρντ; Tι στοιχεία Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία υπάρχουν στη λίστα αυτή;

Σε στοιχεία του ΣΔΟΕ βρίσκεται και πάλι η λίστα με στοιχεία Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία αφού το Μέγαρο Μαξίμου προώθησε άμεσα το υλικό που έλαβε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σήμερα το πρωί.

“Σήμερα το πρωί στις 11 ήρθε στα χέρια μου από το γραφείο του πρωθυπουργού ένας φάκελος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ”, δήλωσε ο νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα κ. Νίκο Παντελή.

Ο κ. Στασινόπουλος, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο του φακέλου, το οποίο, όπως είπε, δεν έχει δει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Θα το εξετάσουμε και θα το διαβιβάσουμε «εκεί που πρέπει». Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο φάκελος περιείχε ένα usb stick το οποίο διαβιβάστηκε ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη ο οποίος διερευνά την υπόθεση της χαμένης λίστας Λαγκάρντ.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη λίστα Λαγκάρντ που κατέληξε στα χέρια του κ. Βενιζέλου δεν είναι ξεκάθαρο σε κανέναν αν είναι η περίφημη λίστα Λαγκάρντ ή μέρος αυτής, δεδομένης της παραδοχής του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι δεν παρέδωσε όλα τα στοιχεία στον κ. Διώτη, παρά μόνο όσα έκρινε ο ίδιος σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα Λαγκάρντ άλλαζε χέρια άτυπα επί ενάμιση χρόνο περίπου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρώην κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ολόκληρη η λίστα παρεδόθη στον κ. Παπακωνσταντίνου από την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κα Κριστίν Λαγκάρντ χωρίς πρωτόκολλο και ο κ. Παπακωνσταντίνου με τη σειρά του έδωσε ανεπίσημα τη λίστα στον κ. Διώτη, ο οποίος επίσης ανεπίσημα εγχείρησε στον κ. Βενιζέλο τη λίστα που του είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Βενιζέλος μετά τις αναφορές ότι η λίστα έχει χαθεί απέστειλε σήμερα επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου τα ονόματα που είχε παραλάβει από τον κ. Διώτη.

Έτσι, εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που κυκλοφορούσε η συγκεκριμένη λίστα από χέρι σε χέρι, καθώς αυτός ο τρόπος την καθιστούσε κατ’ ουσίαν «άχρηστη», όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο κ. Διώτης στον κ. Βενιζέλο, όταν ο τελευταίος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Διώτης τότε ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί να κάνει χρήση της λίστας Λαγκάρντ, αφού η Ελβετία καταγγέλλει κάθε χώρα που χρησιμοποιεί στοιχεία προερχόμενα από εκεί, όταν αυτά αποτελούν προϊόντας υποκλοπής. Λόγω των άτυπων παραδόσεων από χέρι σε χέρι ο κ. Διώτης υποστήριξε τότε πως είναι αδύνατο να μάθει τον τρόπο προέλευσης και αποφάσισε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους, προς αποφυγή αντίδρασης της Ελβετίας. Ως εκ τούτου η λίστα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Ανακύπτουν τα ερωτήματα α) γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε και παρέλαβε άτυπα την λίστα Λαγκάρντ και β) γιατί όταν την παρέδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν τον ενημέρωσε αν μπορεί ή όχι να χρησιμοποιηθεί. Επίσης, τα στοιχεία που κράτησε στην κατοχή του από μια «άχρηστη» λίστα, τι απέγιναν;

Ένας ακόμα λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία που έδωσε επιλεκτικά ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη ήταν επειδή στην συντριπτική τους πλειοψηφία δίπλα στα ονόματα δεν αναγραφόταν συγκεκριμένο ποσό. Επιπλέον σε κάποια άλλα από τα ονόματα αυτά αναγράφονταν ναυτιλιακές καταθέσεις, οι οποίες δεν φορολογούνται ούτε στην Ελλάδα, άρα δεν προέκυπτε λόγος για κάποιο έλεγχο.

Το συμπέρασμα που καταλήγουν οι άνθρωποι που χειρίστηκαν την υπόθεση είναι πως η λίστα που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνουν στον κ. Διώτη, είχε μηδενική χρησιμότητα, ενώ παραμένουν τα ερωτήματα τόσο για τα στοιχεία που κράτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και για τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει μια τέτοια απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα της «λίστας» Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα:

Η δημόσια συζήτηση για την «περιβόητη» λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.
Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:

Ανέλαβα τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη λίστας με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.

Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.

Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί.

Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο.

Η συμφωνία αυτή ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να εξηγήσει γιατί επέλεξε να απομονώσει συγκεκριμένα στοιχεία από τον επίσημο κατάλογο που είχε λάβει από την γαλλική πλευρά αλλά και για ποιο λόγο απέκρυψε από τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών και το Σώμα Δίωξης ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε στην κατοχή της επίσημη λίστα και όχι «κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία».

Τ. Κουϊκ: «Φέρτε την λίστα Φαλτσιάνι ως νομοσχέδιο για να λύσουμε τα νομικά ζητήματα»

«Πλάκα μας κάνει ο κ. Βενιζέλος; Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα και για εμάς είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη;» αναρωτιέται ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουϊκ αναφορικά με την δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η λίστα δεν είναι αξιοποιήσιμη. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος σχολίασε ότι «Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους κλπ η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Εκεί τα αντίστοιχα ΣΔΟΕ δεν είχαν κανένα κόλλημα να γεμίσουν τα ταμεία τους με περίπου 10 δις ευρώ, χωρίς να σκεφθούν αν η λίστα τους είναι προϊόν υποκλοπής ή όχι. Για μας γιατί θα πρέπει να είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη όταν πολύ περισσότερο παραδόθηκε επίσημα από την τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου;

Και εάν εξακολουθεί ο κ. Βενιζέλος να στέκεται πίσω από νομικά ζητήματα, τότε με τη μορφή του κατεπείγοντος ας στείλει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει απαγορεύσεις. Άμα θέλει η πολιτική και όταν θέλουν οι πολιτικοί τα πάντα μπορούν να κάνουν. Από το να καταστρέφουν την Ελλάδα, μέχρι να την αναστηλώσουν.

Δείτε τη λίστα με τους 6.000 μεγαλοφειλέτες του Δημόσιου που βγήκε στο ίντερνετ

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.