Λίστα Λαγκάρντ στα χέρια του ΣΔΟΕ: ποιους βάζει στο στόχαστρο

Πώς κατέληξε η λίστα Λαγκάρντ στα χέρια του διευθυντή του ΣΔΟΕ; Ποιους βάζει στο στόχαστρο ο ΣΔΟΕ;

Ειδική ομάδα έχει συσταθεί στο ΣΔΟΕ για να απασχοληθεί αποκλειστικά με τα 1.991 ονόματα, τα οποία περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ που μετά από πολλές διαδρομές κι περιπέτειες παραδόθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στην κυβέρνηση και από εκεί στη Δικαιοσύνη.

Από την Πέμπτη, η χαμένη λίστα Λαγκάρντ παραδόθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη στον διευθυντή του ΣΔΟΕ Αττικής Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» το επόμενο πρωινό ξεκίνησε ο ενδελεχής έλεγχος των ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ από ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ.

Αρχικά δημιουργείται το οικονομικό προφίλ των αναφερόμενων στη λίστα Λαγκάρντ και στη συνέχεια θα ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε βάθος δεκαετίας, αρχικά.

Στη συνέχεια το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει σε έλεγχο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και κατόπιν θα ενεργοποιηθούν οι υπάρχουσες διατάξεις για να ανοίξουν και οι λογαριασμοί στην Ελβετία.

Η βασική κατεύθυνση που έχει δοθεί από το ΣΔΟΕ είναι να ελεγχθούν τρεις βασικές κατευθύνσεις:

1. Το χρήμα που δεν έχει δηλωθεί από επιχειρηματικές δραστηριότητες λόγω φοροδιαφυγής

2. Το ξέπλυμα χρήματος από πορνεία, ναρκωτικά και άλλες έκνομες δραστηριότητες

3. Το μαύρο πολιτικό χρήμα

Ταυτοχρόνως, το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει να ανοίξουν τουλάχιστον 5.000 τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται στις άλλες τρεις λίστες τις οποίες διαχειρίζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ποιες είναι αυτές:

1. Λίστα με τα ονόματα των 54.000 που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011

2. Λίστα με τους 400 Έλληνες που έχουν αγοράσει ακίνητα μεγάλης αξίας στο Λονδίνο

3. Λίστα με εκατοντάδες πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές, δημάρχους, διοικητές οργανισμών κ.λπ.)

Σε πρώτη φάση, εφόσον διαπιστωθεί ύπαρξη χρημάτων θα κληθούν οι ελεγχόμενοι να προσέλθουν στις ΔΟΥ να καταθέσουν αναδρομικές συμπληρωματικές δηλώσεις προκειμένου να φορολογηθούν για τα κρυμμένα εισοδήματα.

Για όσους δεν αποδεχθούν την πρόταση θα υπάρξει περαιτέρω τακτικός έλεγχος με όποιες πιθανές συνέπειες δημιουργούνται για τον ελεγχόμενο.

Φυσικά, για όποια πολιτικά πρόσωπα διαπιστώνεται ότι υπάρχει αδήλωτο χρήμα θα ακολουθείται ειδική διαδικασία που θα φτάνει στην τακτική δικαιοσύνη.

Διαβάστε τα ονόματα στις λίστες του ΣΔΟΕ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.