Ποιος Έλληνας ηθοποιός πάσχει από Αλτσχάιμερ

Ποιος Έλληνας ηθοποιός πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πώς έχει αλλάξει η ζωή του τον τελευταίο καιρό;

Λύγισε χτυπημένος από τη νόσο Αλτσχάιμερ ο σκληρός της μεγάλης οθόνης και του κινηματογράφου, Νίκος Τσαχιρίδης.

Ο 80χρονος ηθοποιός που υπήρξε παράλληλα και ένας από τους καλύτερους κασκαντέρ του σινεμά, είναι πλέον καθηλωμένος τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο κρεβάτι του, χωρίς να έχει καμία επαφή με το περιβάλλον. Για τις πολύ δύσκολες ώρες του 80χρονου ηθοποιού, μίλησε ο συγγραφέας Κώστας Παπασπήλιος που γνώρισε τον πολυπράγμονα Νίκο Τσαχιρίδη, ως προπονητή κατά τη διάρκεια της εφηβείας του.

«Παιδί του ποντιακού ξεριζωμού, ο Νίκος Τσαχιρίδης, χωρίς πατέρα, από μικρός βγήκε στη σκληρή βιοπάλη. Μέχρι που τον ανακάλυψε ο Νίκος Κούνδουρος το ’54 και του έδωσε ένα ρόλο στη «Μαγική πόλη». Ο Τσαχιρίδης στην πιο τρυφερή του ηλικία δούλευε στην οικοδομή. Εντυπωσίασε το μεγάλο μας σκηνοθέτη αυτός ο «ημίθεος» με το γκρίζο βλέμμα του, που έβγαινε από την οθόνη και διαπερνούσε τις ψυχές των θεατών». Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε παράλληλα ότι ο ηθοποιός υπήρξε ποδοσφαιριστής και μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), ενώ έπαιζε υπέροχα κιθάρα και φυσαρμόνικα.

«Τους τελευταίους μήνες κατέπεσε απότομα, λόγω Αλτσχάιμερ. Αδυνάτισε πολύ, δεν μπορεί να μιλήσει πια και αντιλαμβάνεται περιορισμένα, ενώ πολλές φορές δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον. Είναι δύσκολη η κατάστασή του. Τις περισσότερες ώρες είναι ξαπλωμένος και δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, παρά μόνο με τη βοήθεια της γυναίκας που τον φροντίζει», λέει ο συγγραφέας για το Νίκο Τσαχιρίδη.

Κλείνοντας, ο Κώστας Παπασπήλιος μίλησε στην εφημερίδα «Espresso» και για τον κήπο του σπιτιού του Νίκου Τσαχιρίδη, που είναι κατάφυτος από δένδρα και λαχανικά, τα οποία είχε φυτέψει ο ίδιος. «Του άρεσε να πειραματίζεται με κεντρώματα και κάποτε από το ίδιο δέντρο είχε βγάλει τέσσερα διαφορετικά φρούτα. Τώρα όμως ο Νίκος περνά δύσκολες ώρες, λόγω Αλτσχάιμερ όπως και οι δικοί του άνθρωποι, οι οποίοι είναι δίπλα του. Η ανιψιά του, η Θεοδώρα, έχει προσλάβει μια γυναίκα, η οποία μένει στο σπίτι όλο το 24ωρο και τον περιποιείται».

Διαβάστε ποια είναι τα αναγνωριστικά σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από ποιες σοβαρές ασθένειες πάσχουν οι διάσημοι στην Ελλάδα και τον κόσμο.