Λίστα Λαγκάρντ: ποια τα ηχηρά ονόματα, τι απάντησε ο Βαξεβάνης

Ποια είναι τα ηχηρά ονόματα της λίστας Λαγκάρντ όπου δημοσίευσε ο Κώστας Βαξεβάνης; Τι δήλωσε για την απόφαση δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ;

Σάλο έχει προκαλέσει από το Σάββατο η δημοσίευση από το περιοδικό Hot Doc των ονομάτων που φέρονται πως περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Κώστας Βαξεβάνης γράφει στο editorial του περιοδικού πως η απόφαση του να δημοσιεύσει τη λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα των φερόμενων ως καταθετών στην τράπεζα HSBC ήταν συνειδητή.

«Δεν ήταν χωρίς σκέψη» σημειώνει και δικαιολογεί τη δημοσίευση των ονομάτων με το σκεπτικό πως «πρέπει να σταματήσει η λιστολογία και η λησταρχία». «Δημοσιεύουμε όσα δημοσιεύουμε συνειδητά» υπογραμμίζει και αφήνει υπόνοιες για συνέχεια στις αποκαλύψεις την ερχόμενη εβδομάδα γράφοντας «Την Πέμπτη η συνέχεια».

Στη λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνονται ονόματα γνωστών επιχειρηματιών και εφοπλιστών, στελεχών, πολιτικών, δημοσιογράφων ακόμα και νοικοκυρών και φοιτητών, αλλά δεν συνοδεύονται από ποσά ή ημερομηνίες ενώ σε πολλά από αυτά δεν αναφέρεται η ιδιότητα τους.

Ο Κώστας Βαξεβάνης γράφει στον πρόλογο του Hot Doc πως «η λίστα που μας δόθηκε ήταν ένα αρχείο σε μορφή Excel με 2059 υποαρχεία». Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι κάθε αρχείο «περιέχει μια καρτέλα της τράπεζας HSBC με στοιχεία κάποιου καταθέτη, ημερομηνία ανοίγματος του λογαριασμού, πρόσωπα που συνδέονται μαζί του, κίνηση ποσών και συνθηματικά συναλλαγών».

Επομένως, κάθε αρχείο είναι ένας πραγματικός «φάκελος» αν λάβουμε υπόψη ότι οι Ελβετοί υπάλληλοι κατέγραφαν σχολαστικά πότε έγινε κάθε συναλλαγή, με ποιο τρόπο, ακόμα και τους διαλόγους! Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία δεν δημοσιεύονται, καθώς όπως γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης κατέληξε στο συμπέρασμα πως η δημοσίευση των ονομάτων δεν αποτελεί παραβίαση προσωπικών δεδομένων αν δεν παραθέτει στοιχεία λογαριασμών.

Ο ίδιος πάντως μιλά για «γνωστό εκδότη» που έχει «ενεργό λογαριασμό με εκατοντάδες εκατομμύρια» φωτογραφίζοντας συγκεκριμένο πρόσωπο, ενώ αναφέρεται σε ένα από τα τρία πολιτικά πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ για το οποίο όπως σημειώνει «υπάρχει σοβαρό θέμα».

Σχετικά με το αν είναι πραγματική η λίστα της τράπεζας ο δημοσιογράφος απαντά ότι η επιβεβαίωση έγινε με «διασταύρωση» από πρώην υπαλλήλους της τράπεζας.

Το σημαντικότερο όμως είναι αν η λίστα Λαγκάρντ αναφέρεται σε καταθέσεις τωρινές ή μιας εικοσαετίας. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στα ονόματα υπάρχουν κι εκείνα ατόμων που έχουν φύγει από τη ζωή, όπως ο καθηγητής Δημήτριος Τσάτσος, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ και μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Μπούτος και ο χρηματιστής Σοφοκλής Πρινιωτάκης.

Ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρει ότι απευθύνθηκε σε γνωστά ονόματα που «λόγω της οικονομικής τους επιφάνειας» θα μπορούσαν να έχουν καταθέσεις στην HSBC και το επιβεβαίωσαν, αναγνωρίζοντας τις καρτέλες αυτές.

Το συμπέρασμα του Κώστα Βαξεβάνη είναι πως πρόκειται για καταθέσεις Ελλήνων στην HSBC που αφορούν στην περίοδο έως και το 2007, πράγμα που συμπίπτει με την γνωστή Λίστα Λαγκάρντ. Όπως όμως και ο ίδιος παραδέχεται, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί αν η λίστα που δημοσιεύει είναι η ίδια με εκείνη που παρέλαβε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο περίφημο «χαμένο CD» και μετέγραψε σε USB stick το οποίο παρέδωσε στον Γιάννη Διώτη και το οποίο κατέληξε τελικά να παραμείνει επί έναν χρόνο στο συρτάρι του κ. Βενιζέλου.

Διαβάστε τα ηχηρά ονόματα της λίστας Λαγκάρντ που σημοσίευσε ο Κώστας Βαξεβάνης:

Ανάμεσα στα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα υπάρχουν και ονοματεπώνυμα με ειδικό βάρος όπως το «Νίκος Παπανδρέου», το οποίο εμφανίζεται δύο φορές: Πρώτα στην εγγραφή 1580 ως «Papandreou Nikolaos» και κατόπιν στην εγγραφή 2012 ως «Papandreou Nikolaos» με ιδιότητα «Chairman».

Υπάρχει και όνομα υπαλλήλου που εμφανίζεται να διακινεί 500 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του επιχειρηματία Σάμπι Μιονί. Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι ο επιχειρηματίας επιβεβαίωσε τόσο τον λογαριασμό όσο και το γεγονός ότι η υπάλληλος αυτή μαζί με τους Σολωμών Λεβί και τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου (στέλεχος της ΝΔ και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά) διαχειρίζονταν τα χρήματά του, τα οποία δηλώνει πως είναι νόμιμα.

Σε ό,τι αφορά στα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ, αναφέρονται λοιπόν, μεταξύ άλλων, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (η οποία αναφέρεται και ως Πελέκη και ως Βουλγαράκη), οι εκδότες Γεώργιος Μπόμπολας και Φώτης Μπόμπολας, ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας, αλλά και η Μαρία Μπόμπολα, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λάμψιας, ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιώργος Τράγκας, οι κοσμηματοπώλες Κώστας Καίσαρης και Απόστολος Βιλδιρίδης, οι επιχειρηματίες Παναγιώτης – Δημήτριος Μαρινόπουλος, Στέφανος Μαρινόπουλος και Κασσάνδρα – Μόσχα Μαρινοπούλου, ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος, η ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη.

Η επιχειρηματίας Αλίκη Μπενρουμπή, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χαϊτογλου, o βιομήχανος Κωνσταντινος Χαϊτογλου, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο δραστηριοποιούμενος στα τρόφιμα Νικόλαος Χαϊτογλου, ο εμπορος Βασίλειος Ζούλοβιτς, ο Σταύρος Βανικιώτης των πολύτιμων λίθων, η εταιρεία Ιντεραμέρικαν, η εταιρεία Coca Cola 3E, η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση, ο επιχειρηματίας στο χώρο της κλωστουφαντουργίας Γιώργος Ακκάς, ο ασχολούμενος με τις επιχειρήσεις Ορφέας Βεϊνόγλου – Μοσχόπουλος, o Θεόδωρος Βελισσαρόπουλος προϊστάμενος της Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Παναγιώτης Αγρανιώτης μαιευτήρας γυναικολόγος στο Κολωνάκι, ο Βασίλειος Δανιηλίδης οδοντίατρος στη Θεσσαλονίκη, ο Ιωάννης Καραϊτιανός Επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών / Διευθυντής χειρουργός του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ο Σωτήριος Στυλογιάννης χειρουργός στην Αθήνα, ο Πετρίδης Πτολεμαίος ωτορινολαρυγγολόγος στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Παπαδημητρίου γυναικολόγος στην Αθήνα, η Iωάννα Σάκκουλα σύζυγος του ιδρυτή των εκδόσεων «Σάκκουλα», ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο βιομήχανος Δημήτριος Μυλωνάς, η τενίστρια Αγγελική Κανελλοπούλου, ο Αχιλέας Ραξέβσκυ που δραστηριοποιείται στο χώρο του ενδύματος, ο Ιωάννης Βουράκη, ο ζωγράφος Θεόδωρος Μανωλίδης, ο επενδυτής Παναγιώτης Βοϊλης, οι ασχολούμενοι με το κόσμημα Δημήτριος Σαραντόπουλος, Βάλια Σαραντοπούλου και Αλεξανδρος Σαραντόπουλος, ο Κωνσταντίνος Καϊλης πρώην Διοικητής της ΔΕΗ, o επιχειρηματίας Ηλίας Λαλαούνης, o Αλέξης Σκαναβής, συνεκδότης του «Ελεύθερου Τύπου» κ.ά.

Διαβάστε όλα τα ονόματα της λίστας Λαγκαρντ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.