Πολύδωρας: με ποιον άνοιξε βεντέτα

Έξω φρενών έγινε ο Βύρωνας Πολύδωρας με γνωστό άνδρα της ελληνικής τηλεόρασης. Ποιος προκάλεσε την οργή του πρώην υπουργού και γιατί;

Είναι γνωστό οτι ο Βύρων Πολύδωρας είναι άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας και γι΄αυτό το λόγο έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα λάθη που γίνονται αλλά και στον τρόπο που χρησιμοποιείται. Έτσι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εξέδωσε ανακοίνωση για τα συντακτικά λάθη που κάνει ο Αλέξης Κωστάλας όταν εκφωνεί διαφήμιση! Δίνει μάλιστα και οδηγίες συμμόρφωσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Βύρωνα Πολύδωρα:

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και ξαναβλέπουμε στην τηλεόραση τη διαφήμιση -που σημειωτέον αφορά σε γνωστό εκπαιδευτικό όμιλο- με τον κ. Αλέξη Κωστάλα στο ρόλο του εκφωνητή – παρουσιαστή να χρησιμοποιεί προστακτική με αύξηση, λέγοντας εμφατικά «Επέλεξέ το» αντί για το σωστό γραμματικά «Επίλεξέ το».

Μάλιστα, η απάντηση του εκπαιδευτικού ομίλου σχετικά με την «ανορθογραφία», δηλαδή το γραμματικό λάθος της προστακτικής με αύξηση, λέει πως στον προφορικό λόγο το «επέλεξε» είναι πιο εύηχο, πως η διαφήμιση απευθύνεται στους νέους προσπαθώντας να τους προσεγγίσει λεκτικά, δεδομένου ότι στο ίντερνετ και στις τηλεοράσεις χρησιμοποιείται συχνά, και ότι την προστακτική με αύξηση τη χρησιμοποιεί και ο Καβάφης στο ποίημά του «Επέστρεφε».

Άλλο όμως τα κριτήρια για το «εύηχο» και το νεολαιΐστικο και άλλο το πολυσήμαντο «ποιητική αδεία». Ξεχνούν αυτό που έλεγε ο Κοραής: «Η ασυνταξία της γλώσσης συνοδεύει πάντοτε την ασυνταξίαν των εννοιών, διότι όστις συνηθίζει να καταφρονή τους κανόνας της Γραμματικής, γρήγορα θέλει καταφρονήσειν και τους κανόνας της Λογικής». Συμπέρασμα: Μην παίζετε κύριοι των διαφημίσεων με τη γλώσσα!

Διαβάστε την προκλητική δήλωση του Β. Πολύδωρα για τον διορισμό της κόρης του.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.