Mr IKEA: η τσιγκουνιά και το ναζιστικό παρελθόν του Ίνγκβαρ Κάμπραντ

Ποιος είναι ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ ή αλλιώς Mr Ikea; Γιατί είναι γνωστός για την παροιμιώδη τσιγκουνιά του και ποια η σχέση του με το ναζιστικό κόμμα;

Από τα εφηβικά του χρόνια, ο ιδρυτής της αλυσίδας ΙΚΕΑ, Ίνγκβαρ Κάμπραντ υπήρξε ενεργό μέλος του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας.

Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ είναι δισεκατομμυριούχος και ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του κόσμου.

Πασίγνωστος για την παροιμιώδη τσιγγουνιά του, λιγότερο γνωστός για το σκοτεινό ναζιστικό του παρελθόν.

Μπορεί ο ιδρυτής του ΙΚΕΑ να μην ξέρει τι έχει από χρήματα και περιουσία, αυτό όμως που τον χαρακτηρίζει είναι η τσιγκουνιά του. Χαρακτηριστικό είναι πως ταξιδεύει πάντα στην οικονομική θέση, μέχρι πρότινος για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε ένα Volvo 15ετιας. Πηγαίνει για φαγητό σε φθηνά εστιατόρια και κάνει τα ψώνια του σε καταστήματα καταστήματα με προσφορές.

Φυσικά το σπίτι του είναι επιπλωμένο αποκλειστικά με είδη ΙΚΕΑ, ενώ ο μύθος που επικρατεί στην εταιρεία πως τα έπιπλα τα έχει συναρμολογήσει μόνος του ώστε να μην πληρώσει συνεργείο. Μάλιστα συμβούλευε τους εργαζόμενους του να γράφουν και στην πίσω πλευρά του χαρτιού και έκανε ανακύκλωση ακόμη και τα ανοιγμένα φακελάκια με αλάτι και πιπέρι που δίνουν στα εστιατόρια.

Ο ίδιος ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ στο βιβλίο του η «Διαθήκη ενός πωλητή επίπλων» που έγραψε το 1976 υποστηρίζει πως δεν χρειαζόμαστε πολυτελή αυτοκίνητα, εντυπωσιακούς τίτλους, ακριβά ντυσίματα ή οτιδήποτε άλλο, διότι βασιζόμαστε στις δυνάμεις και την θέληση μας. Τριάντα χρόνια αργότερα επιμένοντας σε αυτή τη θέση είχε πει «Αν αρχίσω να αποκτώ πολυτελή πράγματα, τότε αυτό θα συμπαρασύρει πολλούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου. Είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτες να δίνουν το παράδειγμα».

Ο ιδρυτής της γνωστής αλυσίδας ΙΚΕΑ, Ίνγκβαρ Κάμπραντ υπήρξε όχι απλά φιλοναζιστής, αλλά βασικός χρηματοδότησης και στρατολογητής νεοναζιστών της Σουηδίας.

Μάλιστα, η δράση του Ίνγκβαρ Κάμπραντ, η οποία απασχόλησε επί σειρά ετών τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, συνεχίστηκε ακόμη και μετά την ταπεινωτική ήττα του γερμανικού άξονα.

Οι αποκαλύψεις για το σκοτεινό παρελθόν του 85χρονου Σουηδού ιδιοκτήτη της αλυσίδας ΙΚΕΑ, περιλαμβάνονται σε βιβλίο που εξέδωσε στη Σουηδία η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελίζαμπεθ Άσμπρινκ.

Το βιβλίο της με τον αινιγματικό τίτλο «Στο δάσος της Βιέννης τα δέντρα παραμένουν», η Σουηδέζα δημοσιογράφος περιγράφει την αληθινή ιστορία ενός μικρού αγοριού εβραϊκής καταγωγής από την Αυστρία, το οποίο λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε (προσωρινά, όπως αποδείχθηκε) καταφύγιο στη Σουηδία μαζί με τους γονείς του.

Το 330 σελίδων βιβλίο της Ελίζαμπεθ Άσμπρινκ βασίστηκε σε δεκάδες συνεντεύξεις, επίσημα έγγραφα και στην αλληλογραφία (500 επιστολές) του Ότο Ούλμαν, του συνομήλικου και παιδικού φίλου του Ίνγκβαρ Κάμπραντ.

Η οικογένεια του μικρού Εβραίου Ότο Ούλμαν από την Αυστρία, μετά την άφιξη της στη Σουηδία, το 1939, εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση του άλλου μικρού της ιστορίας, του Ίνγκβαρ Κάμπραντ.

Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ και ο Ότο ήταν 13 ετών όταν γνωρίστηκαν και έγιναν αχώριστοι φίλοι. Μόνο που όταν ξέσπασε ο πόλεμος, εν αντιθέσει με τον Ίνγκβαρ, οι γονείς του Ότο οδηγήθηκαν στη Γερμανία όπου και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Ο θάνατος των γονιών του στιγμάτισε τον Ότο Ούλμαν, όχι όμως και τον φίλο του Ίνγκβαρ Κάμπραντ.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1943, –και ενώ γνώριζε την τύχη που είχαν οι γονείς του φίλου του- ο 17χρονος τότε Ίνγκβαρ Κάμπραντ έγινε μέλος του Σουηδικού Ναζιστικού Κόμματος.

Την ίδια χρονιά ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ δημιούργησε στο Αιλμχουλντ, μια μικρή πόλη 15 χιλιάδων κατοίκων στη Νότια Σουηδία, το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ.

Το όνομα της επιχείρησης αποτελεί αρκτικόλεξο, ακρωνύμιο των αρχικών του ονόματος, του επώνυμου, της αγροικίας που γεννήθηκε και του χωριού όπου μεγάλωσε: Ingvar, Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd (ΙΚΕΑ).

Ο ευφυής Ίνγκβαρ Κάμπραντ επέλεξε αυτό το όνομα τυχαία αν και είναι τελικά πολύ επιτυχημένο αφού η ακουστική του παραπέμπει στην ελληνική λέξη οικία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Σουηδέζα δημοσιογράφο, καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της γνωστής αλυσίδας διαδραμάτισε ο επιστήθιος φίλος του ιδρυτή των ΙΚΕΑ, Ότο Ούλμαν!

Δίχως να το γνωρίζει ο φίλος του, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ συνέχισε να είναι μέλος του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας, τουλάχιστον ως το 1950, όπως αναφέρει στο βιβλίο της η Σουηδή δημοσιογράφος.

Το 1950 ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ παραιτήθηκε από μέλος του σουηδικού ναζιστικού κόμματος, σε με προσπάθεια να μην πληγεί η εικόνα της ανερχόμενης επιχείρησης επίπλων.

Παρ’ όλα αυτά ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ δεν σταμάτησε ποτέ να βοηθά το φιλοναζιστικό κόμμα της Σουηδίας.

Απλώς άλλαξε ρόλος. Έγινε βασικός χρηματοδότης του ναζιστικού κόμματος, στο οποίο είχε τεθεί επικεφαλής ο φίλος του Περ Ένγκνταχλ.

Οι υπόγειες διαδρομές του ιδρυτή του ΙΚΕΑ με το ναζιστικό κόμμα της Σουηδίας, όπως προκύπτει σήμερα, ήταν σε γνώση των μυστικών υπηρεσιών της χώρα του.

Από έρευνα που διεξήγαγαν την εποχή εκείνη οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες, προέκυψαν πλούσια στοιχεία για την κρυφή ναζιστική δράση του ιδρυτή του ΙΚΕΑ.

Συγκεκριμένα, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ προσπαθούσε να στρατολογήσει νέα μέλη στο ναζιστικό κόμμα της Σουηδίας, ενώ παρείχε μεγάλη οικονομική βοήθεια.

Μάλιστα, σε γαμήλια πρόσκληση που απέστειλε το 1950 στο φίλο και συνοδοιπόρο του Περ Ένγκντχαλ, η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Σουηδέζας δημοσιογράφου, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ υπογραμμίζει πόσο περήφανος νιώθει που και οι δυο τους ανήκουν στον ίδιο κύκλο.

Για τους λόγους αυτούς ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ είχε συμπεριληφθεί στους φακέλους των μυστικών υπηρεσιών ως ναζιστής.

Σε άλλη επιστολή του ο ιδρυτής του ΙΚΕΑ, αναφέρει πως δεν χάνει ευκαιρία να εργάζεται υπέρ του ναζιστικού κόμματος.

Το πολύκροτο βιβλίο της Σουηδέζας δημοσιογράφου, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση για το ναζιστικό παρελθόν του 85χρονου ιδρυτή του ΙΚΕΑ, ο οποίος ως μέλος της ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας είχε τον αριθμό 4013.

Η καταξιωμένη δημοσιογράφος κατηγορεί στο βιβλίο της τον Ίνγκβαρ Κάμπραντ ότι αρνείται να μιλήσει καθαρά για το ναζιστικό παρελθόν του.

Ακόμη και όταν το 1994 ήρθαν στο φως της δημοσιότητας επιστολές του επιστήθιου φίλου και αρχηγού του ναζιστικού κόμματος Σουηδίας, οι οποίες αποδείκνυαν ότι διέθετε χρήματα για τη στρατολόγηση νέων μελών, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ απέφυγε να επιβεβαιώσει το σκοτεινό παρελθόν του.

“Το 1998 δήλωσε πως θα αποκαλύψει τα πάντα”, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Άσμπρινγκ για τον ιδρυτή του ΙΚΕΑ. Δεν το έκανε όμως ποτέ.

Ενώ την ίδια χρονιά ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ ρωτήθηκε εάν υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος της Σουηδίας στα εφηβικά του χρόνια, απέφυγε να πει την αλήθεια. Τι απάντησε ο Κάμπραντ στη σχετική ερώτηση; “Δεν θυμάμαι”.

Κάπως καλύτερα λειτούργησε προ ολίγων ημερών ο εκπρόσωπος του 85χρονου δισεκατομμυριούχου, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους της Σουηδίας να σχολιάσει το περιεχόμενο του βιβλίου της Ελίζαμπεθ Άσμπρινγκ.

Παρ’ ότι θέλησε να υποβαθμίσει το περιεχόμενο του αποκαλύψεων, κάνοντας λόγο για «παλιά νέα», στη συνέχεια υπήρξε διαφωτιστικός.

“Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ περιέγραψε αναλυτικά αυτό που θεωρεί ως ‘μεγαλύτερο λάθος της ζωής του΄, ζητώντας συγνώμη και συγχώρεση. Το ΙΚΕΑ που δημιούργησε, στηρίζεται σε δημοκρατικές αρχές και αγκαλιάζει μια πολυπολιτισμική κοινωνία”!

Διαβάστε ποιες είναι ο τραγικές μειώσεις μισθών στο ΙΚΕΑ στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.