Eurogroup: τι αποφάσισε για την εκταμίευση της δόσης-Μαμούθ

Ποια η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup; Πότε θα γίνει η εκταμίευση της δόσης.

Η ευρωζώνη αποφάσισε την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, από συνολικό ποσό 49,1 δισ. ευρώ, της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

“Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας έγινε δεκτή”, είπε ο εκπρόσωπος του Eurogroup. «Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Μόνο 7 δισ. θα φθάσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού καθώς τα χρήματα που απαιτούνται για την επαναγορά των ομολόγων τελικά περιέχονται στο συνολικό ποσό των 49,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου.

11,3 δισ. σε τίτλους του EFSF εξάμηνης διάρκειας θα ανταλλαγούν με τα ομόλογα που έχουν εγγραφεί στο βιβλίο προσφορών του ΟΔΔΗΧ, 16 δισ. θα διατεθούν την επόμενη εβδομάδα στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και στα μέσα Ιανουαρίου το ποσό αυτό θα συμπληρωθεί με άλλα 7 δισ. Τα ποσά που υπολείπονται από τα 49,1 δισεκατομμύρια θα διατεθούν στο ελληνικό Δημόσιο σε 3 δόσεις Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ανάλογα με την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος.

Σε τέσσερις δόσεις θα έρθουν όπως όλα δείχνουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ αναμένεται να πει το δικό του “ναι” στην επόμενή του συνεδρίαση.

Κλειδί για όλες αυτές τις εξελίξεις ήταν η επιτυχής επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

«Δώσαμε την τελική έγκριση για την εκταμίευση των 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διαβεβαιώνοντας πως τα 34,4 δις ευρώ θα εκταμιευτούν μέσα στο Δεκέμβριο.

Η εκταμίευση της δόσης θα γίνει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι σε σταθερή βάση. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διάφορα μέτρα για να παραμείνει έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Χρήματα θα ρεύσουν προς την Ελλάδα από την επόμενη εβδομάδα”, είπε.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση του πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

«Δεν είναι σίγουρο ότι χρειαζόμαστε επιπλέον μέτρα για την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και άλλα μέτρα για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Διαβάστε τι δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς για το Eurogroup.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.