Πώς θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πλεονεκτήματα

Πώς θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα κάθε φορολόγησης;

Για μεγάλα ποσά συμφέρει η φορολόγηση ως ελεύθερος επαγγελματίας, για μκρά ως μισθωτός. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όσοι αμείβονται με μπλοκάκια, θα φορολογούνται ως μισθωτοί.

Αν και ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες, σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν όσοι έχουν σύμβαση εργασίας με έναν εργοδότη ή το 75% των εισοδημάτων προέρχονται από μία πηγή (μέγιστος αριθμός εργοδοτών είναι οι τρεις). Απομένουν κι άλλες λεπτομέρειες να διευκρινιστούν όπως για παράδειγμα αν η φορολόγηση ως ελεύθερου επαγγελματία ή ως μισθωτού θα είναι επιλογή του φορολογούμενου, ή θα διευκρινίζεται στη σύμβαση με τον εργοδότη ή θα το αποφασίζει η εφορία.

Οπως κι αν διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο, η φορολογία ως μισθωτού ή ως ελεύθερου επαγγελματία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Φορολόγηση ως ελεύθερος επαγγελματίας

Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται ο χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Ο συντελεστής αυτός είναι 33%, ενώ στους μισθωτούς είναι 42%.

Επίσης, ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να “περνά” τις γνωστές επαγγελματικές δαπάνες και να κάνει αυτοπεραίωση, ενώ εκπίπτει όλο το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος, προβλέπεται ο μισός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνονται: υψηλότερο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ το χρόνο, η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και χωρίς επιστροφή φόρου.

Φορολόγηση ως μισθωτός

Η φορολόγηση ως μισθωτός συμφέρει “μπλοκάκια” με εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, αφού ο συντελεστής φορολόγησης είναι 22%, έναντι 50% των ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης, στην κατηγορία αυτή το τέλος επιτηδεύματος είναι 500 ευρώ το χρόνο (έναντι 650 ευρώ) και επίσης δικαιούνται την επιστροφή φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ. Η επιστροφή φόρου βαίνει μειούμενη ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι τα 42.000 ευρώ όπου μηδενίζεται.

Επίσης, ο ελεύθερος επαγγελματίας που φορολογείται ως μισθωτός μπορεί να κάνει χρήση δαπανών που μειώνουν τους φόρους ή/και μερικές από τις φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει όπως:

1. αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, γναθοχειρουργούς για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.
2. έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών.
3. έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.

Διευκρινίζεται ότι προβλέπεται η έκπτωση φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες που πραγματοποιούν από το 2013 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εφόσον οι δαπάνες αυτές καλύπτουν το 5% εισοδήματος.

Διαβάστε τι αλλάζει στα ενοίκια με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.