#

Στουρνάρας: “Δεν μπορώ να ζήσω με 500€ το μήνα. Θα παραιτηθώ αν…”

Mια αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στο Νίκο Χατζηνικολάου. Τι είπε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων;

«Αν δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα έσοδα από αυτά που προβλέπει η πρώτη φάση του φορολογικού νομοσχεδίου, τότε θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα» τόνισε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Γ.Στουρνάρας, αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

«Αν κάτι δεν πάει καλά στα έσοδα, τότε οι αμυντικές δαπάνες θα είναι ο πρώτος στόχος» πρόσθεσε ο κΣτουρνάρας, επισημαίνοντας πάντως αν και έχουν γίνει μεγάλες περικοπές στις δαπάνες, υπάρχουν ωστόσο κάποια περιθώρια για μειώσεις.

«Η κατάσταση βελτιώνεται για όσους έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ» τόνισε ο υπουργός οικονομικών στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real FM, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί έτσι ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

«Η φοροδιαφυγή είναι ακόμη μεγάλη σε πολλές εισοδηματικές τάξεις . Προσπαθούμε…» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας πως για να πιαστούν τα «μεγάλα ψάρια πρέπει να δουλέψει ο ελεγκτικός μηχανισμός και η δικαιοσύνη με ανάλογες ποινές»

«Όσοι έχουν μπλοκάκι σε έναν εργοδότη, δεν θα φορολογούνται σαν επιχειρηματίες» αποκάλυψε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης ότι η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι του ειδικού τέλους ακινήτων, επισημαίνοντας πως αν δεν εισπραχθεί το χαράτσι «θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ πιο επώδυνα».

Ερωτώμενος για τις αισιόδοξες εκτιμήσεις και τις προβλέψεις που έκανε παλιότερα ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ πως το 2012 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως τότε τα δεδομένα ήταν διαφορετικά.

«Η Ελλάδα χρεοκόπησε. Οι προβλέψεις μου είχαν γίνει πριν τη χρεοκοπία Την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιζήσει η χώρα χωρίς το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε τώρα»

Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως το υπουργείο οικονομικών την έχει ζητήσει, σύντομα θα την έχει, και θα την παραδώσει στο ΣΔΟΕ για ελέγχους, και διασταυρώσεις.

«Πολύ εύκολα κρεμάμε ανθρώπους στα μανταλάκια» είπε ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ανάμειξη της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού Μαργαρίτας Παπανδρέου στη συγκεκριμένη λίστα.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη σχέση του με τον «τσάρο» της Γερμανικής οικονομίας και στο κατά πόσο ο κ.Σόιμπλε δίνει εντολές στον έλληνα υπουργό οικονομικών.

«Στο Eurogroup οι σχέσεις των υπουργών οικονομικών είναι πολύ καλές . Ο Σόιμπλε μου παραπονέθηκε όταν είπα στο ελληνικό κοινοβούλιο πως πήραμε την επιμήκυνση γιατί έπρεπε πρώτα να ενημερώσω το eurorgoup» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις του με τον Σόιμπλε και την τρόικα είναι πολύ καλές.

«Δεν ιδρώνει το αυτί μου. Τα πάω καλά και με τον Σόιμπλε και με τον Βενιζέλο και με την τρόικα» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για το αν θα πολιτευόταν, ο κ. Στουρνάρας είπε «Δεν πρόκειται να πολιτευτώ, αλλά δε ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον».

Επίσης ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε και στο λόγο που θα τον έκανε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

«Θα παραιτηθώ, αν σταματήσουν να γίνονται δεκτά αυτά που εισηγούμαι» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση δεν είναι εύθραυστη και πως υπάρχει ισχυρή στήριξη.

Απαντώντας στο ερώτημα πολλών πολιτών για το αν θα μπορούσε ο ίδιος να ζήσει με 500 ευρώ το μήνα, ο υπουργός οικονομικών είπε «Δεν μπορώ να ζήσω με 500 ευρώ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάνουμε ότι είναι δυνατό για την ανακούφιση των ασθενέστερων».

Παράλληλα, ο κ Στουρνάρας τόνισε πως δεν πρόκειται να μπουν επίτροποι στα υπουργεία.

Διαβάστε ποια η συμβουλή έκπληξη του Γιάννη Στουρνάρα σε Κύπρια βουλευτή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!