Νέα κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών – Ποιοι ευνοούνται

Ποια είναι τα νέα κριτήρια για τις μεταγραφές φοιτητών; Ποιο ποσοστό φοιτητών θα μετεγγραφεί ανά τμήμα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και ποιο είναι κατά κύριο λόγο το κριτήριο;

Περισσότεροι από 40.000 πρωτοετείς φοιτητές αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις για μετεγγραφή το επόμενο διάστημα, καθώς εντός των ημερών η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα φέρει σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση για τις μεταγραφές φοιτητών θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε χθες, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ποσοστό των φοιτητών που θα μετεγγραφεί ανά τμήμα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα κυμανθεί μεταξύ 10 έως 15% και θα αφορά κατά κύριο λόγο κοινωνικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) αναμένεται να μετεγγραφούν σχεδόν 5.000 πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι θα εγγραφούν στο νέο τμήμα από το ερχόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Σκοπός του υπουργείου Παιδείας είναι να ανακουφίσει οικονομικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο τις οικογένειες φοιτητών και σπουδαστών που αναγκάζονται να μετακινηθούν μακριά από τον τόπο διαμονής τους για να σπουδάσουν.

Το υπουργείο προσανατολίζεται στην επιβολή συγκεκριμένων και αυστηρών εισοδηματικών, κοινωνικών και αριθμητικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

• Στα οικονομικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών θα ισχύσει αυστηρό εισοδηματικό πλαφόν που, όπως φαίνεται, θα κυμανθεί στα 7.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

• Επίσης θα υπάρξει μια σειρά κοινωνικών κριτηρίων με τα οποία θα γίνονται οι μετεγγραφές φοιτητών με την προτεραιότητα να δίνεται κατά σειρά σε παιδιά πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.

• Επιπλέον αναμένεται να θεσπιστεί και αριθμητικό όριο για τις μετεγγραφές φοιτητών, προκειμένου αυτές να μην υπερβαίνουν το όριο του 10% με 15% του αριθμού των φοιτητών, έτσι ώστε να μην επέλθει και ανισορροπία στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

• Τέλος, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφών και σε φοιτητές πέραν του πρώτου έτους.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών αυτής της χρονιάς, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, να μεταγραφούν το επόμενο εξάμηνο σε αντίστοιχο τμήμα άλλου Ιδρύματος, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους.

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για το 2013.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.