#

Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012: οι 26 στιγμές που σημάδεψαν την Ελλάδα

Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012 και κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν για να θυμηθούμε τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα το 2012.

Είναι παραμονή πρωτοχρονιάς 2012 και αναπάντεχα το μυαλό πηγαίνει σε όσα (πολλά) ζήσαμε το προηγούμενο έτος. Ανάμεσα στα σημαντικότερα γεγονότα περιλαμβάνονται το σενάριο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, που έλαβε τεράστιες διαστάσεις, οι διαδηλώσεις στην Αθήνα από τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους (12 Φεβρουαρίου του 2012) και οι εκλογικές αναμετρήσεις, με κανένα κόμμα να μην καταφέρνει να λάβει το 42%, ποσοστό που θα του έδινε την ευκαιρία να κυβερνήσει αυτοδύναμο. Τελικά, κυβέρνηση σχηματίστηκε και νέος πρωθυπουργός ορίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ η δόση άρχισε να έρχεται με… δόσεις.

Ιδού οι 26 στιγμές που σημάδεψαν την Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει, ας κάνουμε μια ανασκόπηση λίγο πριν γιορτάσουμε την παραμονή πρωτοχρονιάς 2012:

4 Ιανουαρίου 2012 Την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

24 Ιανουαρίου 2012 Φεύγει από τη ζωή ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, παρασυρόμενος από μοτοσικλέτα κατά τη διάρκεια γυρισμάτων.

29 Ιανουαρίου 2012 Απορρίπτονται από την Ελλάδα οι γερμανικές προτάσεις για απευθείας έλεγχο των οικονομικών ζητημάτων της χώρας από την ΕΕ.

6 Φεβρουαρίου 2012 Η κυβέρνηση αποτυγχάνει να συμφωνήσει στους όρους για τη νέα δανειακή σύμβαση με τους εταίρους.

7 Φεβρουαρίου 2012 Αναβάλλονται οι διαβουλεύσεις των τριών κομμάτων στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα.

8 Φεβρουαρίου 2012 Χωρίς συμφωνία ολοκληρώνεται η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων αναφορικά με τις περικοπές που υπαγόρευσαν η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

9 Φεβρουαρίου 2012 Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης χρέους με τη σύναψη μιας. προσωρινής συμφωνίας. Ο πρόεδρος του Euro Group Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δίνει προθεσμία στη Βουλή των Ελλήνων να εγκρίνει το νομοσχέδιο.

10 Φεβρουαρίου 2012 Καθώς συνεχίζονται οι παραιτήσεις πολιτικών, γίνονται διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα.

12 Φεβρουαρίου 2012 Η Βουλή υπερψηφίζει την έγκριση των μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για την παροχή ενός ακόμα δανείου από την Ευρωζώνη. Η ελληνική αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στην Αθήνα, ανάμεσα στους οποίους και ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο αριστερός αγωνιστής Μανόλης Γλέζος. Ως και 60 άνδρες της αστυνομίας τραυματίζονται σε συγκρούσεις και τουλάχιστον 10 κτήρια πυρπολούνται. Πυρπολείται και ο ιστορικός κινηματογράφος «Αττικόν».

17 Φεβρουαρίου 2012 Ληστές εισβάλλουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, αποσπώντας 50-60 έργα τέχνης. Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, υποβάλλει την παραίτησή του, έπειτα από τη ληστεία.

18 Φεβρουαρίου 2012: Εγκρίνονται από την ελληνική κυβέρνηση τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που απαιτήθηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

8 Μαρτίου 2012 Η κυβέρνηση επιτυγχάνει συμφωνία με ιδιωτικούς δανειστές για την αναπροσαρμογή του χρέους.

21 Μαρτίου 2012 Η Βουλή υπερψηφίζει τη νέα δανειακή σύμβαση.

5 Απριλίου 2012 Συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και σε διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο, λίγες ώρες μετά την δημόσια αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα στο Σύνταγμα.

6 Μαΐου 2012 1ος γύρος εκλογών Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 6ης Μαΐου 2012. Στις εκλογές για Κοινοβούλιο, τα κόμματα που υποστηρίζουν το Μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) υφίστανται μεγάλες απώλειες, ενώ τα αντίθετα κόμματα προς τη λιτότητα κερδίζουν 60% των ψήφων. Με καταμετρημένο το 90,8% των εκλογικών τμημάτων, η ΝΔ προηγείται με 19,23% και 109 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται 2ος με 16,56% και 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 13,41% και σε 41 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κερδίζουν 10,54% και 33 έδρες, το ΚΚΕ κερδίζει 8,40% και 26 έδρες, ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή κερδίζει 6,92% και 20 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά λαμβάνει 6,07% και 18 έδρες.

16 Μαιου 2012 Έπειτα από το αδιέξοδο στις συνομιλίες των πολιτικών ηγετών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νέες εκλογές αποφασίστηκε να διεξαχθούν στην Ελλάδα, στις 17 Ιουνίου. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος διορίζεται υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.

7 Ιουνίου 2012 Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης ρίχνει νερό εναντίον της Ρένας Δούρου και γρονθοκοπεί τη Λιάνα Κανέλλη κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής.

17 Ιουνίου 2012 Για δεύτερη φορά μέσα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές από τις οποίες προέκυψε η κυβέρνηση συνασπισμού των κομμάτων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

3 Σεπτεμβρίου 2012 Δολοφονείται εν ψυχρώ ο 52χρονος ιερέας Αθανάσιος Αυγερόπουλος από τη σύζυγό του και τον εραστή της.

9 Oκτωβρίου 2012 Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα και ο κόσμος την «υποδέχεται» με διαδηλώσεις και όχι μόνο…

26 Οκτωβρίου 2012 Το Hot Doc δημοσιεύει μία λίστα το περιεχόμενο της οποίας ισχυρίζεται πως είναι τα ονόματα των ατόμων της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Δύο ημέρες αργότερα, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης συλλαμβάνεται για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων.

7 Νοεμβρίου 2012 Διαδηλωτές πολιορκούν τη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Μνημονίου 3

8 Νοεμβρίου 2012 Με οριακή πλειοψηφία η Βουλή ψηφίζει τα μέτρα του νέου Μνημονίου. «Υπέρ» ψήφισαν μόνο 153 βουλευτές, 128 ψήφισαν «κατά» και 18 «παρών». Από το ΠΑΣΟΚ διαγράφονται έξι βουλευτές και από τη ΝΔ ένας, επειδή καταψήφισαν τα μέτρα. Ανάμεσα στα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή με το νέο μνημόνιο, είναι και η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67 έτη, οι περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, εφάπαξ και σε όλα τα δώρα αλλά και οι ανατροπές σε φορολογικό σύστημα και σε εργασιακές συνθήκες.

13 Δεκεμβρίου 2012 Το Eurogroup, έπειτα από δίωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

27 Δεκεμβρίου 2012 Κακοποιείται σεξουαλικά και δολοφονείται άγρια η 34χρονη Ζωή Δαλακλίδου στην Ξάνθη από τον Χρήστο Παπάζογλου, ο οποίος αφού τη βίασε της έβαλε φωτιά για να καλύψει τα ίχνη του, όπως είπε.

28 Δεκεμβρίου 2012 Για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ ελέγχεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Διαγράφεται από μέλος του ΠΑΣΟΚ. Ανακοινώνεται η σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών. Η νέα λίστα Λαγκάρντ περιέχει τέσσερα ονόματα επιπλέον από την προηγούμενη που είχε απωλέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για ονόματα συγγενών του. Η περιβόητη λίστα Βαξεβάνη αποδεικνύεται ψευδής.

Καλή παραμονή πρωτοχρονιάς 2012 να έχουμε και το 2013 να μας μπει καλύτερα από το 2012! Εδώ που τα λέμε δεν χρειάζεται και πολύ προσπάθεια γι’ αυτό!

Διαβάστε συνταγή για βασιλόπιτα από Παρλιάρο και Μαμαλάκη και προτάσεις για το ρεβεγιόν της παραμονής πρωτοχρονιάς 2013.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!