Χριστουγεννιάτικη συνταγή: μελομακάρονα της Μπαρμπαρίγου

Ποια είναι τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για πετυχημένα μελομακάρονα; Διαβάστε τη Χριστουγεννιάτικη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Η Αργυρώ Μπαρμαρίγου ετοιμάζει κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα μελομακάρονα για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα. Διαβάστε τα μυστικά της για την πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη συνταγή και ποια είναι ακριβώς η συνταγή της.

Διαβάστε τα υλικά για τη συνταγή για μελομακάρονα:

Υλικά

240γρ. σπορέλαι
ο240 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:400 γρ. ζάχαρη400 γρ. νερό400 γρ. μέλι θυμαρίσιο½ λεμόνι (ακέρωτο) Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Διαβάστε την εκτέλεση της συνταγής για τα μελομακάρονα:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπωλ. Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.

Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.

Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φυστίκι ή καρύδι.

EXTRA ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ για τα μελομακάρονα:

Πλάστε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να μην χρειάζονατι πολλή ώρα μέλωμα. Αν τα πλάσετε μεγάλα, χρειάζονται περισσότερη ώρα ψήσιμο και περισσότερο μέλωμα.

Αν παραζυμώσετε τη ζύμη σας, θα ‘αμολύσει’ / θα αποβάλλει το λάδι! Θα ψηθούν μεν καλά και θα είναι τραγανά, αλλά δεν θα γίνουν αφράτα και δεν θα ρουφήξουν καλά το σιρόπι.

Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Μόλις προσθέσετε το αλεύρι και το πάρει μέσα η ζύμη και δεν φαίνεται, τότε ακριβώς σταματάτε το ζύμωμα!

Μην ξεχάσετε να κάνετε σχεδιάκι στην επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου με ένα πιρούνι ή με έναν τρίφτη. Αυτό βοηθάει στο να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

Για το σιρόπιασμα: αφού κρυώσουν καλά τα μελομακάρονα, τα βουτάτε στο σιρόπι που σιγοβράζει (στην χαμηλότερη θερμοκρασία της κουζίνας) και αμέσως τα πασπαλίζετε με καρύδι ή φυστίκι.

Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα: αραδιάζετε τα κρύα μελομακάρονα σε λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνετε να ρουφήξουν καλά και να γίνουν πολύ μελωμένα.

Διαβάστε ποια είναι τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για πετυχημένους κουραμπιέδες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.