ΦΑΠ: Διπλός φορο για ιδιοκτήτες ακινήτων. Έλεος

Ποιος είναι ο νέος διπλός φόρος ΦΑΠ; Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας;

Διπλό «φορο-σοκ» περιμένει πάνω από 500 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς το υπ. Οικονομικών προσανατολίζεται να στείλει τότε σε ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011 και 2012, με στόχο να εισπράξει συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η σημαντική διαφορά σε σχέση με τον ΦΑΠ του 2010, ο οποίος καταβάλλεται αυτή την περίοδο σε τρεις μηνιαίες δόσεις, είναι ότι για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 οι πολίτες θα κληθούν μεν να τον καταβάλουν μαζί, αλλά αυτό σχεδιάζεται να γίνει σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει επεξεργαστεί σχετική εισήγηση προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε οι εν λόγω φορολογικές υποχρεώσεις να εκπληρωθούν από τους πολίτες που κατείχαν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200 χιλιάδων ευρώ κατά το 2011 και το 2012 αντιστοίχως μέσα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη.

Ετσι, αντί να αποσταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2011 τον ερχόμενο μήνα με υποχρέωση εξόφλησης εντός τριών μηνών και ο ΦΑΠ του 2012 γύρω στο Μάιο, ώστε να αποπληρωθεί επίσης σε ένα τρίμηνο, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι και οι δύο φόροι θα ενταχθούν σε ένα «σούπερ» ειδοποιητήριο, το οποίο θα καταφτάσει στους φορολογούμενους στα μέσα Φεβρουαρίου με προοπτική η συνολική επιβάρυνση που προκύπτει από αυτό να εξοφληθεί σε 10 δόσεις, δηλαδή ως το τέλος του 2013.

Το ενιαίο ειδοποιητήριο θα περιλαμβάνει:

1. Τον ΦΑΠ για το 2011. Αφορά πάνω από 500 χιλιάδες φορολογούμενους που κατείχαν την 1η -1- 2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα με συνολική αντικειμενική αξία άνω των 200 χιλιάδων ευρώ. Ο εν λόγω φόρος υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους αππό 0,2% ως 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, ύστερα από την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ.

2. Τον ΦΑΠ για το 2012, για τον οποίο ισχύει ακριβώς το ίδιο πλαίσιο με τον ΦΑΠ της περασμένης χρονιάς, με τη μόνη διαφορά ότι αφορά πάνω από 500.000 φορολογούμενους που κατείχαν την 1η-1-2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200 χιλιάδων ευρώ.

Διαβάστε ποιους φόρυς θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!