Πόσα καταστήματα ΕΛΤΑ έκλεισαν σε δυο χρόνια

Πόσα καταστήματα ΕΛΤΑ υπολογίζεται ότι έχουν κλείσει σε δυο κιόλας χρόνια αφού έχει μειωθεί δραματικά το επιστολικό ταχυδρομείο;

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο καταστήματα της δημόσιας υπηρεσίας ΕΛΤΑ. Υπολογίζεται ότι την τελευταία διετία περί τα 80 καταστήματα της ΕΛΤΑ έχουν βάλει λουκέτο, απόρροια της δραματικής πτώσης του επιστολικού ταχυδρομείου, αλλά και της μείωσης της αποστολής δεμάτων και ομαδικών επιστολών.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ έχει μειωθεί 40% από το 2009! Το 2012, σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, έκλεισε με έσοδα 410 εκατ., έναντι 463 εκατ. το 2011.

Που οφείλεται η μεγάλη πτώση του 2012; Στην απόφαση του Δημοσίου να αποστείλει ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας και τις φορολογικές δηλώσεις, κάτι το οποίο στέρησε από τα ΕΛΤΑ σημαντικά έσοδα.

Τα ΕΛΤΑ έκλεισαν το 2012 με προ φόρων κέρδη κοντά στα 2 – 3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε επίπεδο οικονομικού αποτελέσματος, μετά από φόρους, αποδεικνύονται ότι είναι ζημιογόνα!

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα ΕΛΤΑ καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πλήρη απελευθέρωση της εγχώριας ταχυδρομικής αγοράς, η οποία συντελέστηκε από τις αρχές του έτους.

Τα ΕΛΤΑ αναμένεται να δουν το πελατολόγιό τους να συρρικνώνεται, καθώς πλέον οι δημόσιοι οργανισμοί, των οποίων το έργο διακίνησης της αλληλογραφίας εκτελούν σήμερα, θα διενεργούν μειοδοτικούς διαγωνισμούς, μέσω των οποίων θα προκύπτει η ανάδοχος ταχυδρομική εταιρεία. Μέσα σε αυτούς τους διαγωνισμούς συγκαταλέγεται και ο διαγωνισμός των υπουργείων του κράτους, ύψους περί τα 40 εκατ. ετησίως.

Οι κυριότεροι πελάτες των ΕΛΤΑ, με ποσοστό 42% είναι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (τράπεζες, ΔΕΚΟ, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κ.ά.), ο δημόσιος τομέας με 30%, οι πελάτες λιανικής με 21% και το εμπόριο με τη βιομηχανία με 5% και 2%, αντίστοιχα.

Δείτε ποιες αποκρατικοποιήσεις είναι αποφασισμένη να τρέξει η κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!