#

Τρέμουν οι οπαδοί της ΑΕΚ: Λουκέτο στις 30 Ιανουαρίου

Γιατί ανησυχούν οι άνθρωποι της ΠΑΕ ΑΕΚ; Τι δήλωσε ο Παναγιώτης Βαλασόπουλος σχετικά με ενδεχόμενη πτώχευση του συλλόγου;

Ο Παναγιώτης Βαλασόπουλος με δηλώσεις του τόνισε ότι δεν μπουν λεφτά σύντομα στην ΠΑΕ ΑΕΚ, τότε ο σύλλογος θα βαρέσει λουκέτο.

Όπως τόνισε ο οικονομικός διευθυντής της Ένωσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra» η κατάσταση στον «δικέφαλο» είναι πολύ κρίσιμη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την καταγγελία του Κιντή εις βάρος του Αδαμίδη στον γ.γ. του ΣΔΟΕ που ζητά να γίνουν «φύλλο και φτερό» τα στοιχεία σε ΑΕΚ και Empire και γιατί έπρεπε να γίνει από εξωθεσμικό παράγοντα η καταγγελία και όχι από την ίδια την ΠΑΕ: «Για την Empire η ΠΑΕ δεν έχει καμία συμμετοχή. Η Empire είναι εμπορική εταιρία, έχει ως μετόχους φυσικά πρόσωπα, δεν έχει κομμάτι συμμετοχής η ΠΑΕ ως νομικό πρόσωπο. Η μόνη σχέση που υπάρχει είναι ότι μετά το 2004 η ομάδα που ανέλαβε την τύχη της ΠΑΕ ως μέτοχοι και διοίκηση ήταν οι ιδρυτές της Empire».

Για το αν ισχύει όντως ότι η Empire δεν έχει καταθέσει ισολογισμό: «Το γνωρίζω, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει αυτό ακόμα. Πριν 2-3 μήνες, ναι, δεν είχε καταθέσει».

Για το γεγονός ότι παλιά ήταν άμεση η σχέση ΠΑΕ – Empire τόσο στη διοίκηση Νικολαϊδη, όσο και Αδαμίδη, με τον δεύτερο να αναφέρει για κόστος 5,6 εκατ. για αθλητικό υλικό: «Ο κ. Πουλάκος είναι καλύτερος γνώστης από μένα, καθώς ήταν οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ την εποχή που υπήρχε αυτή η ταύτιση. Όταν ανέλαβα εγώ την ΠΑΕ, δεν δέχθηκα να παραλάβω την Empire, περιορίστηκα να διαχειριστώ το κομμάτι ΑΕΚ».

Για το αν υπάρχει ομφάλιος λώρος που συνδέει τις 2 εταιρίες: «Σήμερα όχι».

Για το αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι οι δύο εταιρίες παλιότερα συνδέονταν πάρα πολύ: «Με προβληματίζει. Θα μιλήσω ως οικονομικός διευθυντής, όχι ως ΠΑΕ καθώς η ΠΑΕ. Εμένα με προβλημάτισε, γι’ αυτό και δεν παρέλαβα την Empire, μόνο την ΠΑΕ, λειτούργησα γι’ αυτή και ό,τι έπρεπε να κάνω, να ζητήσω στοιχεία, να συμφωνήσουν τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ με την Empire, το έκανα. Έθεσα στη διάθεση των ορκωτών λογιστών της ΠΑΕ που κάθε χρόνο την ελέγχουν και δίνουν το πιστοποιητικό για τον ισολογισμό. Στον ισολογισμό απεικονίζεται η σχέση, εγώ ενημέρωσα τα μέλη της διοίκησης στα διοικητικά συμβούλια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου και είπα τις προτάσεις μου. Πλέον η διοίκηση της ΠΑΕ πρέπει να κινηθεί».

Για το αν είναι λογικό η Empire όχι μόνο να μην έχει έσοδα, αλλά να έχει πάρει και χρήματα από την ΠΑΕ και πόσο περίεργο είναι αυτό: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ δεν είπα ότι είδα κάτι περίεργο και δεν ανέλαβα την Εmpire. Ο λόγος ήταν σαφής. Η εντολή που είχα ήταν από τους μετόχους και τη διοίκηση της ΠΑΕ. Η Empire έχει άλλη διοίκηση και μετόχους, δεν ήρθαν αυτοί να μου πουν να αναλάβω την Empire. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπήκα καθόλου στην Empire. Δε δέχθηκα και δε θα δεχόταν κανείς να αναλάβει μια εταιρία χωρίς να υπάρχει γραπτή συμφωνία με τους μετόχους τους και τη διοίκησή της. Αν είχα κάνει έλεγχο και είχα καταλήξει σε αποτέλεσμα, θα το είχα πει και θα ζητούσα 1-2-3 πράγματα. Αυτό όμως δεν έχει γίνει».

Για το γεγονός ότι ΑΕΚ και Empire έχουν κοινούς μετόχους: «Δεν είναι ίδιοι οι μέτοχοι. Οι Supporters δεν είναι μέτοχοι της Empire. Μην αμφισβητείτε αυτά που λέω».

Για το γεγονός ότι οι κ.κ. Παππάς και Νοτιάς είναι εκ των βασικών μετόχων και των δύο εταιριών: «Ως ένα βαθμό, ναι. Στην Empire το ποιοι είναι οι βασικοί μέτοχοι αυτή τη στιγμή δεν το ξέρουμε. Δεν έχω καμία εικόνα».

Για το ότι αρχικά ήταν κοινοί μέτοχοι, καθώς οι Παππάς και Νοτιάς «ξεφορτώθηκαν» τις μετοχές που είχαν στην ΑΕΚ, όχι στην Empire: «Στην αρχική, ναι. Αλλά δε θέλω να συνεχίσω σε αυτό το ύφος την κουβέντα. Να μην ακούγονται οι λέξεις ξεφόρτωμα. Δεν είναι ωραίο».

Για το ύψος που έχουν τώρα οι οφειλές της ΠΑΕ ΑΕΚ: «Είναι αυτό που είχε ανακοινώσει η διοίκηση πριν αναλάβει ο κ. Δημητρέλος. Είναι από τη μία η οφειλή στο δημόσιο, πρώτα το υπόλοιπο του άρθρου 44. Όταν παρέλαβα, υπήρχε η ληξιπρόθεσμη δόση ύψους 1,235 εκατ. ευρώ του ’11 που έχει πληρωθεί. Υπάρχει έναντι της δόσης του ’12, έχει πληρωθεί ένα σημαντικό ποσό και προσπαθούμε να το υπηρετήσουμε το υπόλοιπο».

Για το σύνολο οφειλών της ΠΑΕ: «Το κεφάλαιο είναι 20 εκατ. ευρώ όσον αφορά το ελληνικό δημόσιο».

Για το πόσο είναι συνολικά, με παίκτες, πιστωτές, κλπ, αν είναι 10 ή 50 εκατομμύρια: «Η ΑΕΚ δε χρωστά ούτε 10 ούτε 50 εκατ., 30 με 33 εκατ. χρωστά. Υπάρχουν και οι προσαυξήσεις που αλλάζουν κάθε μήνα. Τα έχει πει και η διοίκηση, δεν υπάρχει διαφορά στα στοιχεία που έχει η διοίκηση και τα έχει δώσει και στον κ. Βιντιάδη».

Για το αν ο κ. Βιντιάδης έχει συνεχίσει τις επαφές με τους πιστωτές για διακανονισμό: «Για τους πιστωτές και το κούρεμα, έχουμε μια αρκετά σημαντική εικόνα. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι τι θα γίνει με τη ρύθμιση των χρεών στο δημόσιο, αυτή που δεν πέρασε προσφάτως στο φορολογικό νομοσχέδιο. Το 44 είναι συγκεκριμένο και δεν μπαίνει σε ρύθμιση».

Για το αν έχει εικόνα των επαφών διοίκησης – Βιντιάδη και πώς εξελίσσεται η υπόθεση: «Έχει βγάλει ανακοίνωση ο κ. Βιντιάδης. Η επαφή που έγινε μετά είναι στα πλαίσια της προσπάθειας της διοίκησης για άμεσο cash flow, να βρεθούν χρήματα. Είναι υποσύνολο του συνολικού ποσού που απαιτείται για να τρέξει η εταιρία και γίνεται προς διάφορες πλευρές. Είναι η προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα για τα άμεσα έσοδα μέχρι να καταλήξει η περίπτωση Βιντιάδη. Δεν είναι έξτρα από το συνολικό ποσό που ξέρει ο κ. Βιντιάδης».

Για το αν υπάρχουν οφειλές της ΠΑΕ για τις οποίες δεν έχουν κοπεί τιμολόγια και αν μπορεί κάποιος ξαφνικά να εμφανιστεί και να ζητήσει χρήματα, χωρίς παραστατικά: «Όχι. Μιλάμε για τα χρέη που έχουμε απεικονίσει στον τελευταίο ισολογισμό. Από τις 30/6 και μετά όχι, δεν έχει έρθει κάποιος να πει ότι μου χρωστάει η ΑΕΚ. Θεωρώ πως ό,τι ήταν να ειπωθεί έχει ειπωθεί με το κλείσιμο του ισολογισμού».

Για το αν χρειάζεται έλεγχος του ΣΔΟΕ από το 2004 ως σήμερα με βάση όσα ακούγονται: «Ξέρετε καλά ότι αν υπάρχει μια ομάδα, εταιρία στην Ελλάδα που έχει χιλιοελεγχθεί, αυτή είναι η ΑΕΚ. Και από την αρμόδια ΔΥΟ και από το ΣΔΟΕ και από τα ελεγκτικά κέντρα. Ο τελευταίος προσωρινός έλεγχος έγινε επί ημερών μας, την άνοιξη, το καλοκαίρι. Η μόνη περίοδος που δεν έχει ελεγχθεί είναι από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Όλα τα υπόλοιπα με κάποιον τρόπο έχουν ελεγχθεί. Το αν πρέπει να γίνει επανέλεγχος, να το συζητήσουμε, αν υπάρχουν νέα στοιχεία. Όμως δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου στοιχεία ώστε να υπάρξει κάτι καινούριο, για νέο επανέλεγχο. Και έχουν ελεγχθεί και από εποπτικές εταιρίες».

Για το αν έχει γίνει έλεγχος στην Empire: «Δεν έχει γίνει έλεγχος, από ό,τι ξέρω εγώ».

Για το γεγονός ότι αντίστοιχοι έλεγχοι είχαν γίνει και στην εποχή Ψωμιάδη και δεν βγήκε τίποτα, ενώ μετά βγήκαν τα «εγκλήματα» στα βιβλία: «Συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε βαριές εκφράσεις. Η αλήθεια στην ΑΕΚ είναι κάτι το οποίο υπάρχει παντού. Ο καθένας ερμηνεύει πράγματα. Η αλήθεια είναι μία και μοναδική και υπάρχει. Όταν λέτε γενικά για τον έλεγχο που έγινε στο παρελθόν, είναι βαριά έκφραση. Δεν ήταν όλες οι περίοδοι με εγκλήματα. Ο έλεγχος που έγινε τότε, το 2003, δεν έχει είχε γίνει μόνο για τον Ψωμιάδη, αλλά και από το 1994 και μετά, το 1995, το 1996. Υπάρχουν εγκλήματα σε συγκεκριμένη περίοδο, όχι γενικά. Στο μεταγενέστερο διάστημα, έχουν γίνει οι έλεγχοι. Δε νομίζω ότι εκεί μέσα υπάρχει κάτι παραπάνω να βρεθεί, έχουν βεβαιωθεί φόροι, τα 20 εκατ. που λέγαμε πριν. Κάποια ήδη έχουν εξοφληθεί, κάποια παραμένουν και γι’ αυτό είναι τα 20 εκατ. που μένουν».

Για το πόσα από τα προβλεπόμενα έσοδα της ΑΕΚ είναι δεσμευμένα για το 2013: «Όλα τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία για όσους οφείλουν, έχουν παρθεί. Οι ο εκχωρήσεις κλπ είναι μέχρι το επόμενο 3μηνο-4μηνο. Το ποσό δεν μπορεί να το ξέρει σήμερα κάποιος, γιατί εξαρτάται και από τη βαθμολογία της ομάδας, εκεί είναι και τα τηλεοπτικά. Αν μαζέψει η ΑΕΚ 30 βαθμούς στο πρωτάθλημα, είναι άλλο το ποσό».

Για το ποσοστό δέσμευσης των εσόδων: «Είναι πάνω από 50%».

Για το πόσα λεφτά υπάρχουν στο ταμείο και σε πόσο χρόνο `σκάει το μαγαζί’ αν δεν βρεθεί επενδυτής: «Εάν άμεσα δεν μπουν χρήματα στο ταμείο, τότε είναι πολύ λίγος ο χρόνο ζωής της. Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να πουν μέσα στο μήνα. Μετά τις 30 του μήνα δεν θα υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μη σκάσει το μαγαζί. Θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που θα γίνουν στο μήνα. Ο Φλεβάρης θα είναι πάρα πολύ δύσκολος αν δεν αλλάξει κάτι. Αν η ΑΕΚ είχε προκριθεί στο Κύπελλο, θα είχε μπει στο ταμείο της ένα ποσό αρκετά μεγάλο. Το πρωτάθλημα είναι σημαντικό, πέρα από αγωνιστικής πλευράς και οικονομικά πάρα πολύ σημαντικό γιατί από αυτό εξαρτώνται τα έσοδά της».

Για το αν ισχύει η πρόσφατη δήλωση του Σταύρου Αδαμίδη ότι από το 2010 έχουν βάλει οι μέτοχοι 19,5 εκατ. στα ταμεία της ΠΑΕ. Και αν πέρα από ηθικές ευθύνες, μπορεί να υπάρξουν και ποινικές για τους μετόχους για τυχούσα πτώχευση: «Οι ποινικές είναι βάσει της νομοθεσίας. Την πρώτη ευθύνη την έχει η διοίκηση, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος καταρχήν, γιατί αυτοί κάνουν τη διαχείριση, όχι ο μέτοχος. Αν πτωχεύσει και πάλι οι διοικήσεις έχουν την πρώτη ευθύνη και τις επιπτώσεις. Μετά μπορούμε να κάνουμε αναγωγή στους μετόχους. Όπου ταυτίζεται ο μέτοχος με τη διοίκηση, υπάρχει θέμα.

Για το ποινικό που λέτε, δε νομίζω ότι μπορείς να το πεις εύκολα σήμερα γιατί πρέπει να υπάρξουν αξιόποινες πράξεις. Ως τώρα, δεν υπάρχουν αξιόποινες, όπως πχ με την υπόθεση Ψωμιάδη και τα πλαστά τιμολόγια. Υπάρχουν χρέη, αλλά δε νομίζω ότι θα βρεθούν τέτοια πράγματα, γιατί δε νομίζω ότι υπάρχουν».

Για τις φανέλες της Empire: «Αυτό είναι και για μένα αξιοπερίεργη ιστορία».

Για το αν ισχύουν τα 19,5 εκατ. των μετόχων: «Δεν είμαι έτοιμος να σας πως αν είναι 19,5 ή 18,5. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο, από την περασμένη εβδομάδα τα έχω δώσει τα στοιχεία στην Ερασιτεχνική. Κάπου εκεί είναι και μπορείτε να το δείτε στις αυξήσεις που έχουν γίνει στο μετοχικό κεφάλαιο».

Για το τι έχουν γίνει τα 18-19 εκατ. και πώς μπορεί με τόσα λεφτά να υπάρχουν τόσα χρέη: «Η διαχείριση που κάνει κάποιος είναι πολύ σημαντική. Η ΑΕΚ είχε άλλο μπάτζετ, άλλα συμβόλαια τα προηγούμενα χρόνια. Όλα αυτά κάποιος τα πλήρωνε. Με προϋπολογισμό 20 εκατ ευρώ και αν τον κάνεις επί 3 χρόνια, προφανώς τα 19 εκατ. είναι λίγα. Αν εσείς, στο σπίτι σας, σας δώσω 50.000 ευρώ και εσείς πάτε κάθε μέρα στα μπουζούκια, προφανώς θα τα έχετε ξοδέψει σε μια εβδομάδα.

Στα μπουζούκια δεν πήγαιναν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά οι προϋπολογισμοί, τα συμβόλαια και το μπάτζετ της ομάδας ήταν πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα. Σήμερα έχουμε ένα μπάτζετ 3,5 εκατ. ευρώ, δεν είναι 15 και 17. Υπήρχαν συμβόλαια 250.000 και 300.000 ευρώ σε όλη την ομάδα, που σήμερα δεν υπάρχουν στην ομάδα».

Διαβάστε γιατί δεσμεύτηκε το 50% του γηπέδου Γεώργιος Καραϊσκάκης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!