Ποιο μεγάλο εργοστάσιο στο Λουτράκι βάζει λουκέτο

Ποιο μεγάλο εργοστάσιο στο Λουτράκι βάζει λουκέτο; Τι εμφιάλωνε το μεγάλο εργοστάσιο στο Λουτράκι;

“H αυλαία για το εργοστάσιο της Pespico στο Λουτράκι, όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο εμφιαλωμένο νερό, ήταν θέμα χρόνου να ανακοινωθεί, καθώς τα προεόρτια είχαν ξεκινήσει από το 2011″, αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λουτρακίου Γιώργος΄Τσουμπάς.

Οπως λέει από το 2011 η πολυεθνική Pespico είχε ξεκινήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από την εταιρεία, όπου και αποχώρησαν 20 άτομα. Εκείνη την περίοδο η διοίκηση, αναφέρει ο ίδιος συναντήθηκε και με το Δήμο Λουτρακίου από τον οποίο και ζήτησε να μειώσει τα οικονομικά του δικαιώματά επί των πωλήσεων που πραγματοποιούσε το επώνυμο σήμα. Μόνο το 2011 ο Δήμος Λουτρακίου εισέπραξε από την εταιρεία Pespico το ποσό των 350.000 ευρώ.

Όμως συνεχίζει ο Γιώργος Τσουμπάς, ο Δήμος προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο κλεισίματος του εργοστασίου συμφώνησε να μειωθούν τα δικαιώματά του επί των πωλήσεων έως και 50%. Πωλήσεις οι οποίες την τελευταία τριετία βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση φθάνοντας το 2012 τα 4 εκατ. κιβώτια από 9 εκατ. κιβώτια το 2008.

Το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με ακόμη μεγαλύτερα bonus από αυτά που δόθηκαν το 2011 ακολουθήθηκε και το 2012, σημειώνει ο Γιώργος Τσουμπάς. Αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση εργαζομένου με 28 χρόνια δουλειάς στην εταιρεία, ο οποίος πέρυσι που αποχώρησε έλαβε εκτός από την αποζημίωσή του, 5% bonus (επί της συνολικής αποζημίωσης), καθώς και 21 μισθούς επιπλέον. Κίνητρα που κατά το πιστεύω του ίδιου ταυτίζεται με την φιλοσοφία της πολυεθνικής Pespico που είναι υπέρ του απομονωτισμού, καθώς θέλει οι εργαζόμενοι να φύγουν “ησύχως” από την εταιρεία έτσι ώστε να μην υπάρξει δημοσιότητα γύρω από το ονομά της.

pepsicoΜόλις προχθές, σημειώνει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Λουτρακίου , η διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού Αναστασία ‘Μακαριγάκη ενημέρωσε περίπου 35 εργαζομένους στο εργοστάσιο ότι θα κλείσει και η εμφιάλωση του επώνυμου νερού θα κλείσει. Ενδιαφέρον είναι ότι οι εργαζόμενοι πρότειναν στην διοίκηση να μειωθούν οι μισθοί τους στα κατώτατα επίπεδα, προκειμένου να μπορέσει η εταιρεία να ανταπεξέλθει στα υψηλά κόστη, αλλά και πάλι η απάντηση της Α. Μακαριγάκη ήταν αρνητική.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη επίφοβο για τον Γιώργο Τσουμπά είναι και το μέλλον των αποθηκών στο Κορωπί, καθώς όπως λέει και εκεί έχει ξεκινήσει από το 2011 πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Εκτός από το Λουτράκι και το Κορωπί, σημειώνεται ότι η πολυεθνική Pespico διατηρεί εργοστάσιο στα Οινόφυτα, όπου και παράγει τα αναψυκτικά της.

Η ιστορία της Pepsico-HBH:

Η ΗΒΗ Παναγόπουλος ιδρύθηκε το 1926, όταν ο Νίκος Παναγόπουλος δημιούργησε μία μικρή βιομηχανία αναψυκτικών στο Μαρούσι και την ονόμασε HBH για να θυμίζει τη μικρή θεά που δρόσιζε τους Ολύμπιους θεούς με το νέκταρ. Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, διαμορφώνεται μία ολοκληρωμένη επιχείρηση εξαγοράζοντας το εργοστάσιο εμφιαλώσεως του φημισμένου νερού πηγής Καραντάνη στο Λουτράκι και δημιουργώντας τις εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. To 1973, η εταιρεία ΗΒΗ-Παναγόπουλος αποκτάει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής της Pepsi Cola στην Ελλάδα και το 1989, εξαγοράζεται από την PepsiCo και μετονομάζεται σε PepsiCo-HBH. Προσφέρει μία ευρέως αναγνωρισμένη γκάμα μη αλκοολούχων ποτών όπως αναψυκτικά, ανθρακούχα και μη (Pepsi, 7UP & ΗΒΗ), το φυσικό μεταλλικό νερό ΗΒΗ Λουτράκι, κρύο τσάι (Lipton), χυμούς ΗΒΗ, ισοτονικά (Gatorade) και ενεργειακά ποτά (Pure Rush).

Στην πολυεθνική Pespico όμως εκτός από το επώνυμο σήμα ανήκει και η Tasty Foods. Η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα στην αγορά των αλμυρών σνακ με ένα portfolio που περιλαμβάνει γνωστά και επιτυχημένα brands όπως Lay’s, Cheetos, Ruffles, Doritos, Tasty Naturals, Quaker. Η εταιρεία απασχολεί 820 εργαζομένους και εδρεύει στον Αγ. Στέφανο Αττικής όπου διαθέτει μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και διανομής. Επίσης, διατηρεί γραφεία στη Θεσσαλονίκη για την υποστήριξη των πωλήσεων της Β. Ελλάδος. Τον Οκτώβριο 2010 ξεκίνησε η ενοποίηση της διοικητικής ομάδας των δύο εταιρειών στην Ελλάδα.

Παγκοσμίως ο όμιλος Pepsico συγκαταλέγεται στους ισχυρότερους ομίλους τροφίμων με παγκοσμίου φήμης σήματα, ενώ τελευταίο της απόκτημα είναι η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

Δείτε ποια είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν από το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 του Sprider.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!