#

Αυτοί είναι οι φορολογικοί παράδεισοι

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φορολογικοί παράδεισοι στον κόσμο; Ποιες είναι οι εταιρίες που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε αυτές;

Σύμφωνα με toxrima.gr, το δάνειο των 17 δισ. ευρώ προς την κυπριακή οικονομία άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση –όχι μόνον στην Ευρώπη- για το θέμα των φορολογικών παραδείσων που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και λειτουργούν αντιπαραγωγικά στην παγκόσμια οικονομία. Το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, αυτό το Σαββατοκύριακο. Το θέμα δεν αφορά εξωτικούς προορισμούς και παραμυθένια νησιά, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, άσχετα με τον δικό μας φορολογικό παράδεισο.

Εδώ στην Ευρώπη, χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Ολλανδία αλλά και η Κύπρος, εφαρμόζουν ιδιαίτερα ελαστικές νομοθεσίες για την προσέλκυση του παγκόσμιου πλούτου. Η συζήτηση που άνοιξε για την Κύπρο και τις ρωσικές καταθέσεις, στην πράξη αφορά όλες αυτές τις χώρας όπου λειτουργούν εταιρείες – φαντάσματα που αποκαλούνται Special Purpose Vehicles (επενδυτικά κεφάλαια ειδικού σκοπού) και λειτουργούν ως απλοί διαμετακομιστές κερδών. Συνήθως δεν απασχολούν ούτε έναν υπάλληλο. Αρκεί μόνο η διεύθυνση της έδρας σε έναν εξωτικό προορισμό για να μεταφερθούν εκεί αφορολόγητα τα κέρδη μιας επιχείρησης και να επενδυθούν εκ νέου στη χώρα όπου παρήχθησαν.

Τα Virgin Islands εμφανίζονται ως o δεύτερoς μεγαλύτερος επενδυτής στην Κίνα (με μεγάλη διαφορά από τις ΗΠΑ), ενώ η Κύπρος και οι Βερμούδες κατέχουν αντιστοίχως την πρώτη και τη δεύτερη θέση σε επενδύσεις στη Ρωσία κατατάσοντάς τες ως “λατρεμένους” φορολογικούς παραδείσους.

Για τη Σύνοδο Κορυφής των G20 που ξεκινά το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) έδωσε στη δημοσιότητα ειδική μελέτη 90 σελίδων με αντικείμενο τους απανταχού φορολογικούς παραδείσου. Ο ΟΟΣΑ συνιστά στις χώρες – μέλη του αλλαγή των κανόνων μεταφοράς κεφαλαίων, αλλά σημειώνει ότι ακόμα και αν υπάρξει η πολιτική βούληση για την υιοθέτηση και εφαρμογή τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, «τα αποτελέσματα θα είναι ορατά έπειτα από δύο χρόνια».

Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί του πλανήτη ακολουθούν την ίδια τακτική φορο-αποφυγής. Ιδρύουν μια υπεράκτια (offshore) εταιρεία σε άλλη χώρα με ευνοϊκό φορολογικό σύστημα και μεταφέρουν εκεί όλα τα έσοδα των θυγατρικών τους. Τα απαλλαγμένα από φόρο κέρδη επανεξάγονται και επενδύονται στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Κλασικό παράδειγμα η αμερικανική Google που μετέφερε, το 2011, έσοδα 11 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στις Βερμούδες γλιτώνοντας φόρο ύψους 2 δισ. δολαρίων. Για τις εκτός ΗΠΑ υπηρεσίες της Google (κυρίως σε χρήστες Διαδικτύου από την Ευρώπη) κατέβαλε φόρο 3,2% επί των εσόδων της, τη στιγμή που ο μέσος φορολογικός συντελεστής στις χώρες της ΕΕ κυμαίνεται μεταξύ 26% και 34%.

Διαβάστε γιατί τέλειωσε ο φορολογικός παράδεισος στην Ελβετία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!