Πετρέλαιο στο Ιόνιο: τι ακολουθεί την αποχώρηση του Nordic Explorer

Τι ανακάλυψε το Nordic Explorer στο Ιόνιο πέλαγος και τι ακολουθεί μετά την αποχώρηση του από την αναζήτηση πετρελαίου στο Ιόνιο πέλαγος;

Τις τελευταίες πινελιές στις έρευνες που πραγματοποιεί βάζει αυτές τις ημέρες το πλοίο Nordic Explorer το οποίο βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, στα ανοιχτά της Ζακύνθου και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο του εντός της εβδομάδας. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι σοβαρός αριθμός πετρελαϊκών εταιρειών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση πρόσβασης στα δεδομένα που έχουν συλλεγεί και θα είναι διαθέσιμα – μετά την απαραίτητη επεξεργασία – το φθινόπωρο.

Με βάση τον πρώτο σχεδιασμό τα προς πώληση πακέτα θα περιλάμβαναν δεδομένα για 8 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, μετά από αίτημα ωστόσο που φέρεται να υπέβαλε η γαλλική Total η έκταση αυξήθηκε στα 12,5 χιλιάδες χιλιόμετρα περιλαμβάνοντας πιο πυκνές γραμμές στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσουν στα ανοιχτά του κόλπου της Κυπαρισίας.

Η πρώτη γεύση πάντως στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για το πετρέλαιο στο Ιόνιο πέλαγος αναμένεται να δοθεί εντός του Μαΐου όταν και η νορβηγική PGS θα έχει ετοιμάσει ένα «fast track demo» των ερευνών χωρίς βεβαίως να περιλαμβάνει αναλυτικά τα στοιχεία από τις έρευνες. Στόχος του demo θα είναι να κινηθεί το ενδιαφέρον της πετρελαϊκής αγοράς να προσελκυθούν περισσότεροι αγοραστές των πακέτων δεδομένων. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί η επεξεργασία των δεδομένων από τις έρευνες που έκανε το πλοίο Nordic Explorer θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Αντίθετα μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2014 θα φανεί εάν οι πετρελαϊκές εταιρείες που θα αγοράσουν τα total data packages θα τα χρησιμοποιήσουν για να εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες ή είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν και στη διενέργεια ερευνών.

Τα total data packages θα περιλαμβάνουν τις σεισμικές γραμμές στην περιοχή ενδιαφέροντος, ανάλογα με την έκταση η χρέωση θα αυξάνεται. Οι αγοράστριες εταιρείες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εκτεταμένες σεισμικές γραμμές δύο διαστάσεων, σε ψηφιακούς χάρτες δεδομένων, αλλά και στο λεγόμενο πακέτο ερμηνείας των δεδομένων, που περιλαμβάνει και συμπληρωματικά δεδομένα (gravity gradiometry) που απεικονίζουν το τι υπάρχει στις περιοχές των γραμμών σε επίπεδο δομών.

Γεωγραφικά οι έρευνες της PGS καλύπτουν τις δυτικές και τις νότιες υπεράκτιες περιοχές από τα Αλβανικά και τα Ιταλικά θαλάσσια σύνορα, μέχρι στα νότια της Κρήτης.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα μετά την παρουσίαση το Μάιο των fast track data από τις έρευνες θα ακολουθήσει το φθινόπωρο η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των γραμμών μήκους 12,519 χιλιομέτρων ούτως ώστε να προχωρήσει το 2014 η χάραξη των οικοπέδων και η προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά τότε στο β εξάμηνο του 2014 ή το πρώτο του 2015 θα κατακυρωθούν σε εταιρείες οι περιοχές και θα ξεκινήσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων. Αρχικά οι ερευνητικές γεωτρήσεις και θα ακολουθήσουν οι εκτιμητικές γεωτρήσεις. Εφόσον οι γεωτρήσεις έχουν επιτυχία εκτιμάται ότι μέχρι το 2018 -19 θα έχουν ολοκληρωθεί ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη των υποδομών.

Διαβάστε τι λέει η μυστική έκθεση για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.