Παπαγεωργόπουλος: τα ισόβια πάγωσαν τον “φτερωτό γιατρό”. Αποκαλύψεις

Τι ειπώθηκε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου; Τι δήλωσε ο ίδιος ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και πώς απείλησε τον δικαστή;

Η κατάμεστη αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης «πάγωσε» στο άκουσμα της ετυμηγορίας: Ισόβια στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο! Η εικόνα του άλλοτε πανίσχυρου «φτερωτού γιατρού» να οδηγείται με αστυνομική συνοδεία στην κλούβα της αστυνομίας με προορισμό τις φυλακές Διαβατών σόκαρε τους παρόντες.

«Τα ψέματα τελείωσαν», δήλωνε ο ίδιος ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σχεδόν καθημερινά, αποχωρώντας από το δικαστήριο, κατά τις συνολικά 50 συνεδριάσεις μιας εξαντλητικής διαδικασίας. Τελείωσαν κυρίως για τον ίδιο, σχολίαζαν όμως πολλοί χθες.

Η απόφαση – καταπέλτης του δικαστηρίου αποτελεί σταθμό στα χρονικά και στέλνει για πολλούς ξεκάθαρο μήνυμα σε αιρετούς άρχοντες και όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα, ότι κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο. Η διαχείριση του δημόσιου και δημοτικού χρήματος ελέγχεται και η διασπάθισή του τιμωρείται παραδειγματικά.

«Στοχευμένη επιδρομή»

Για «εξόρμηση» και «στοχευμένη επιδρομή» στα ταμεία του δήμου έκανε λόγο ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γεώργιος Αποστολάκης, ο οποίος αιτιολογώντας την απόφαση περιέγραψε με λεπτομέρειες τι γινόταν στον δεύτερο δήμο της χώρας κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Οι αναφορές του στον ρόλο και στις ευθύνες του ίδιου του τέως δημάρχου προκάλεσαν αίσθηση.

Το δεξί χέρι του τέως δημάρχου, Μ. Λεμούσιας, στον οποίο επιβλήθηκε ισόβια για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση, και επιπλέον φυλάκιση 18 μηνών για ψυχική συνδρομή στην πλαστογραφία.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, η υπεξαίρεση που έγινε με τη δική του γνώση, ανοχή και κάλυψη, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του το 1999, προϋποθέτει προηγούμενη εξοικείωση με το έγκλημα, εννοώντας σαφώς πως είχε αναπτύξει παράνομη δραστηριότητα και με τις προηγούμενες ιδιότητές του (σ.σ. είχε υπάρξει βουλευτής και υφυπουργός Αθλητισμού), η οποία δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.

«Η αφετηρία της εγκληματικής του δραστηριότητας το 1999 δεν υπήρξε πρωτογενής. Δεν αποφασίζει ένας δημόσιος άρχοντας να υπεξαιρέσει τα δημόσια ταμεία αμέσως μετά την άνοδό του στον δημοτικό θώκο, αν δεν έχει από προηγούμενη συμπεριφορά εξοικειωθεί με το οικονομικό έγκλημα», τόνισε ο εφέτης και πρόσθεσε: «Το σύνολο λοιπόν των ανωτέρω φανερώνει μια ψυχοδυναμική στο τελεσθέν τελικά έγκλημα, η οποία προϋποθέτει προηγούμενη εξοικείωση με το έγκλημα αυτό και στο παρελθόν, έτσι ώστε η εκδήλωση του έντιμου βίου να παρίσταται τυπική και συμπτωματική».

Ο τέως υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας, Π. Σαξώνης, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση, συν 9 έτη κάθειρξη συνολικά για πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του τέως δημάρχου να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, σε μια προσπάθεια να «σπάσουν» τα ισόβια, με την επίκληση της πολυετούς προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο ως αθλητή, βουλευτή, υφυπουργού και δημάρχου.

Η απάντηση του δικαστηρίου επί του συγκεκριμένου αιτήματος ήταν κόλαφος: «Η επικαλούμενη εξέχουσα συμμετοχή του, πρώτα στον αθλητικό και μετέπειτα στον πολιτικό βίο, θα έπρεπε να σταθούν στοιχεία ήθους αποτρεπτικά της συμμετοχής του στην εγκληματική δραστηριότητα που επέδειξε», τόνισε.

Οπως είπε, «τέτοια διάρκεια και τέτοιο μέγεθος υπεξαιρέσεως σπάνια συναντώνται στα δημόσια πράγματα, αν δεν είναι η μοναδική σ’ αυτό το ύψος». Επιπλέον, το πληγέν έννομο αγαθό είναι το δημοτικό χρήμα, του οποίου ο δήμαρχος ήταν πρώτιστος εκ του νόμου εγγυητής διαφυλάξεως.

Αντ’ αυτού, ο ίδιος μαζί με τον τέως γενικό γραμματέα Μ. Λεμούσια στόχευσαν ευθέως στο ίδιο το ταμείο, ενώ απέκρυψαν επιμελώς το προϊόν της υπεξαίρεσης που περιήλθε στην κατοχή τους. Στο τέλος, δεν εκδήλωσαν κανενός είδους μεταμέλεια.

Το δικαστήριο προσδιόρισε το ποσό που υπεξαιρέθηκε στα 17.962.336 ευρώ. «Δηλαδή σε δραχμές 6 δισεκατομμύρια 120 εκατομμύρια. Αν υπολογίσουμε τον μισθό 1.000 ευρώ ενός καθηγητή, υπολογίστε πόσα χρόνια θα του πάρει να φτάσει σε αυτό το ποσό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος τοποθέτησε στη σειρά τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του μεγαλύτερου σκανδάλου στην αυτοδιοικητική ιστορία της χώρας, όπως αυτό προέκυψε από τις 50 μέρες της ακροαματικής διαδικασίας.

Ταύτισε χρονικά την έναρξη του σκανδάλου με την ανάληψη του δήμου από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο το 1999 και αναφέρθηκε στη συνάντηση γνωριμίας του καταχραστή ταμία Π. Σαξώνη με τον γενικό γραμματέα Μ. Λεμούσια, με μεσολαβητή τον στενό φίλο του τέως δημάρχου Στ. Καραμανλή. Σ’ αυτή βολιδοσκοπήθηκε η πιθανότητα υπεξαίρεσης χρημάτων από τις υπέρ τρίτων κρατήσεις των εργαζομένων, με σκοπό την ενίσχυση του ταμείου της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση».

Γνώστης όλων των σχεδιαζομένων ήταν και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, «η σιωπηρή στάση του οποίου στο παρασκήνιο μαρτυρεί ότι ενέκρινε τα πάντα, αλλά άφηνε την εκτέλεσή τους στο δεξί του χέρι, τον γενικό του γραμματέα», όπως είπε ο πρόεδρος. Λεμούσιας και Σαξώνης συμφώνησαν ότι οι εκταμιεύσεις θα καλύπτονται με πλαστά παραστατικά, κι «έβαλαν μπροστά τη μηχανή των υπεξαιρέσεων».

Ο γενικός παρέδιδε σε τακτά χρονικά διαστήματα στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος δεν ήθελε να γνωρίζει την προέλευση των χρημάτων. «Παρέμενε στο παρασκήνιο και προσποιούνταν άγνοια, ενώ καλά ήξερε ότι ήταν προϊόν υπεξαιρέσεως». Το 2006, προεκλογικά, αποκαλύπτεται μια σειρά σκανδάλων για τον Μ. Λεμούσια και ο Παπαγεωργόπουλος σκέφτεται να αντικαταστήσει τον γενικό γραμματέα. Ο Σαξώνης ανησυχεί, ρωτάει τον Λεμούσια «τι κάνουμε» και εκείνος απαντά: «Αν θέλει ας έρθει να με βγάλει. Εμείς συνεχίζουμε».

«Δεν τόλμησε να τον αντικαταστήσει, κάτι που υποδηλώνει ότι δυνατά μυστικά τούς κρατούσαν αλληλέγγυους, είπε ο δικαστής.

Εξίσου σπουδαία επιβεβαίωση, συνέχισε, αποτελεί η ύπαρξη κοινού λογαριασμού Λεμούσια – Παπαγεωργόπουλου, η οποία άνοιξε το 1999, λίγους μήνες αφού είχε αρχίσει ο Σαξώνης να υπεξαιρεί ποσά και δέχεται συνεχείς καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών, συνολικά 88.500.000 δρχ. Μαρτυρεί καταφανώς ότι οι καταθέσεις προέρχονται από κάποια πηγή που παραδίδει στον Λεμούσια μεγάλα ποσά σε τακτά διαστήματα. Αυτή δεν ήταν άλλη από τον Π. Σαξώνη», τόνισε.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο σε ισόβια κάθειρξη για κατ’ εξακολούθηση άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε στο δεξί του χέρι, Μ. Λεμούσια, για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση, και επιπλέον φυλάκιση 18 μηνών για ψυχική συνδρομή στην πλαστογραφία.

Ο τέως υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας, Π. Σαξώνης, καταδικάστηκε, επίσης, σε ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση προς την υπηρεσία, συν 9 έτη κάθειρξη συνολικά για την πλαστογραφία και για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σε βάρος του επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 1.779.000 ευρώ.

Οι δύο διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας, Θ. Γκόλας και Γ. Γκαϊδατζής, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 και 10 ετών, αντίστοιχα, για παροχή κατ’ εξακολούθηση άμεσης συνδρομής προς τον αυτουργό της υπεξαίρεσης.

Οι δύο τελευταίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Αθώοι κρίθηκαν οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Μ. Ζορπίδης, Α. Γερογιάννης και Θ. Αθανάσαρος, καθώς δεν αποδείχτηκε καμία ανάμειξή τους στην εγκληματική δραστηριότητα, ενώ αθωώθηκαν και οι δέκα κατηγορούμενοι υπάλληλοι διαφόρων υπηρεσιών του δήμου.

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, η απειλή: “Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις”

Το πρόσωπό του συσπάστηκε πολλές φορές. Τα χείλη έσφιξαν, το βλέμμα πάγωσε και τα μάτια κοκκίνισαν, αλλά δεν έκλαψαν. Ο άλλοτε πανίσχυρος «φτερωτός γιατρός» Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τσακίστηκε και κατέρρευσε εσωτερικά, αλλά δεν ήθελε να το δείξει. Έπρεπε να κρατήσει την εικόνα του άτρωτου, ακόμα και στον δρόμο για τη φυλακή. Η καλά σιδερωμένη καμπαρντίνα του διπλώθηκε προσεκτικά και κρεμάστηκε μπροστά στα χέρια του για να μη δει κανείς τις χειροπέδες στους καρπούς, ενώ το βλέμμα ανέκφραστο κοιτούσε μπροστά.

Μόνο μια στιγμή φάνηκε να «σπάει» και τα μάτια του υγράνθηκαν, όταν τον αποχαιρέτησε η σύζυγός του με μια αγκαλιά, στον τρίτο όροφο των δικαστηρίων, όπου είχε πάει για να καταθέσει έφεση. Λίγα λεπτά νωρίτερα, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ήθελε να έχει την τελευταία λέξη, όταν ο πρόεδρος ανακοίνωνε την περαίωση της διαδικασίας. Ζήτησε τον λόγο, σηκώθηκε όρθιος και επανέλαβε πως δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο, προσθέτοντας πως «κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».

-«Εμείς δεν θα είμαστε», του απάντησε ο πρόεδρος, ο οποίος δεν άφησε την αιχμή «να πέσει κάτω».

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε στη συνέχεια, ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υποστήριξε πως η δίκη εξελίχθηκε σε πολιτική δίκη και με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών.

Γ. Μπουτάρης: Επιστροφή των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επιστροφή των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν στα ταμεία του δήμου προανήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την έκδοση της απόφασης.

Σχολιάζοντας την απόφαση, αναφέρει πως «αντικατοπτρίζει τη βούληση της Δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά» και προσθέτει: «Μήνυμα της απόφασης είναι επίσης ότι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος θέλει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα προηγούμενο, με βάση το οποίο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα».

Διαβάστε ποια η απόφαση σοκ στη δίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.