Προεδρικές 2013: αποτελέσματα σάρωσης στις νέες δημοσκοπήσεις

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Προεδρικές εκλογές 2013; Ποιος προηγείται και ποιος βγαίνει τον δεύτερο γύρο;

Μια βδομάδα πριν την μεγάλη Κυριακή των προεδρικών εκλογών, ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ δημοσιεύουν τις τελευταίες τους δημοσκοπήσεις για τις Προεδρικές εκλογές 2013. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, σαρωτική είναι η επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη, με ρεκόρ συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.
Σταύρος Μαλάς κα Γιώργος Λιλλήκας «μονομαχούν» για το δεύτερο γύρο τον εκλογών. Συγκεκριμένη δημοσκόπηση αναφέρει πως ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται κοντά στην εκλογή από τον πρώτο γύρο, ωστόσο οι υπόλοιπες έρευνες κάλπης καταδεικνύουν πως οι προεδρικές θα αποτελέσουν μάχη δύο Κυριακών.

Δημοσκόπηση MEGA

Το βράδυ του Σαββάτου, ο τηλεοπτικός σταθμός Μega παρουσίασε την τρίτη και τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση για τις Προεδρικές εκλογές 2013. Την δημοσκόπηση ετοίμασαν, για λογαριασμό του mega, το πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η εταιρεία IMR.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας στη πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης καταλαμβάνει ποσοστό 40,7%, με δεύτερο το Στάυρο Μαλά με 22,8% και τρίτο το Γιώργο Λιλλήκα με 20,1%.

Στην πρόθεση ψήφου με σενάριο στο δεύτερο γύρο τους Νίκο Αναστασιάδης – Σταύρο Μαλά , ο Νίκος Αναστασιάδης παίρνει ποσοστό 51,6% και ο Σταύρος Μαλάς 28,7%.

Στο σενάριο Νίκος Αναστασιάδης – Γιώργος Λιλλήκας , ο Νίκος Αναστασιάδης καταλαμβάνει 45,4% και ο Γιώργος Λιλλήκας 31,4%.

Στην παράσταση νίκης ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει 76,5%, ο Σταύρος Μαλάς 6,3% και ο Λιλλήκας 4,9%. Ποσοστό 12,3% δεν γνωρίζουν ή δεν απάντησαν.

Δημοσκόπηση ΡΙΚ

Αύξηση των ποσοστών του Νίκου Αναστασιάδη κατά 1,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση κατέδειξε η πέμπτη και τελευταία παγκύπρια έρευνα κάλπης που παρουσίασε το ΡΙΚ.

Τα ποσοστά τους αυξάνουν κατά 0,5% οι Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου στον Α γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει το 39,9%, ο Σταύρος Μαλάς το 24,2% και ο Γιώργος Λιλλήκας το 20,2%.
Ποσοστό 7,3% δεν απάντησε, 3,9% θα τηρήσει αποχή και 1,6% θα ρίξει λευκό.

Με διευκρινισμένη την πρόθεση ψήφου, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει 45,8% σε σύγκριση με 45,1% στην προηγούμενη έρευνα κάλπης του ΡΙΚ, ο Σταύρος Μαλάς 27,8% σε σύγκριση με 28,2% και ο Γιώργος Λιλλήκας 23,1% από 23,4%.

Στα σενάρια του Β΄γύρου ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 45,7% έναντι 31% του Σταύρου Μαλά. Με υποψηφίους τους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα, εκλέγεται και πάλι ο Νίκος Αναστασιάδης με 42,1% έναντι 32,1% του ανθυποψηφίου του.

Σε περίπτωση αναμέτρησης μεταξύ Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα, εκλέγεται ο δεύτερος με 34,4% έναντι 27,5% του ανθυποψηφίου.
Βάση της έρευνας, η υποψηφιότητα Αναστασιάδη συσπειρώνει το 94,5% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 42,1% του ΔΗΚΟ, το 21,4% του ΕΥΡΩΚΟ , το 30% των οικολόγων και το 8% της ΕΔΕΚ.

Η υποψηφιότητα Μαλά συγκεντρώνει το 79,3% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, το 6,1% του ΔΗΚΟ, το 4,6% της ΕΔΕΚ και το 5,8% των Οικολόγων.
Στην υποψηφιότητα Λιλλήκα συσπειρώνεται το 78,2% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, το 10,3% του ΑΚΕΛ, το 45,7% του ΔΗΚο, το 60,7% του ΕΥΡΩΚΟ και το 40% των Οικολόγων.

Δημοσκόπησης Καθημερινής

Η προοπτική για εκλογές ενός γύρου είναι απομακρυσμένη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Καθημερινή».
Το εκλογικό ποσοστό Αναστασιάδη αυξήθηκε στο διάστημα μιας εβδομάδας από 40,4% σε 41%, εξασφαλίζοντας τη διαφορά 18 μονάδων από τον δεύτερο υποψήφιο.

Η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ φτάνει στο 93,2%, ενώ αυξάνονται και οι εισροές από ΔΗΚΟ σε 39,7% σε σύγκριση με 38,5%. Η μάχη στο ΔΗΚΟ εξακολουθεί να ευνοεί τον Λιλλήκα, ο οποίος εξακολουθεί να συγκρατεί σταθερά τα ποσοστά του εντός του κόμματος. Η μετακίνηση ψηφοφόρων προς τον Αναστασιάδη αυξάνεται σταδιακά από την τοποθέτηση υπέρ του των αναποφάσιστων μέχρι πρότινος ΔΗΚΟϊκών. Για να έχουμε προϋποθέσεις ενός γύρου, τονίζει η εφημερίδα, Αναστασιάδης και ΔΗΚΟ θα πρέπει όχι μόνο να κατορθώσουν να ανατρέψουν τη σημερινή τάση στο ΔΗΚΟ αλλά και να μειώσουν σημαντικά την επιρροή του Λιλλήκα στο συγκεκριμένο χώρο.

Στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 41%, ο Σταύρος Μαλάς 23% και ο Γιώργος Λιλλήκας 20,3.%
Στον β γύρο με σενάριο τους Αναστασιάδη – Μαλά, επικρατεί ο πρώτος με ποσοστό 49,3% έναντι 28,9% του δεύτερου.
Στο σενάριο Αναστασιάδης – Λιλλήκας, επικρατεί και πάλι ο πρώτο με ποσοστό 44,2% έναντι 32,9% του δεύτερου.

Δημοσκόπηση Φιλελευθέρου

Σαρωτική υπεροχή καταγράφει ο Νίκος Αναστασιάδης σε δημοσκοπικά ποσοστά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι των αντιπάλων του, μια βδομάδα πριν από τις κάλπες, την ώρα που ο αγώνας για τη δεύτερη θέση παραμένει ντέρμπι, παρά το προβάδισμα Σταύρου Μαλά έναντι του Γιώργου Λιλλήκα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RAI, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Φιλελευθέρου», η αποχή, η αδιευκρίνιστη ψήφος από τον χώρο του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ και οι ψήφοι από το εξωτερικό θα είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν κατά πόσο οι Προεδρικές Εκλογές 2013 θα είναι ενός ή δύο γύρων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την εκλογή από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην περίπτωση που η αποχή κινηθεί πάνω από 15%, κερδίσει σημαντικό μερίδιο από τις ψήφους εξωτερικού και διαφοροποιηθούν υπέρ του οι προβληματιζόμενοι και μη τοποθετημένοι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ.

Η εκλογική βάση του ΑΚΕΛ παραμένει προβληματική για τον Σταύρο Μαλά, με ποσοστά συσπείρωσης σαφώς χαμηλότερα από ό,τι μας συνήθισε το κόμμα της Αριστεράς. Στον πρώτο γύρο διατηρεί προβάδισμα έναντι του Γ. Λιλλήκα, αλλά στο όριο του στατιστικού λάθους. «Ένεση» αναμένει από τους ψηφοφόρους του εξωτερικού όπου παραδοσιακά το ΑΚΕΛ διατηρεί ψηλό ποσοστό.

Ο Γιώργος Λιλλήκας διατηρεί τη δυναμική του στον χώρο του ΔΗΚΟ, που είναι η βασική δεξαμενή των ψήφων του, αν και νιώθει πλέον την πίεση από την αντεπίθεση που γίνεται υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη. Σταθερή παραμένει υπέρ του και η διαρροή ψήφων από το ΑΚΕΛ.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 42,1%, ο Σταύρος Μαλάς το 21,1% και ο Γιώργος Λιλλήκας το 19,4%
Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή του λευκού και της αποχής, ο Αναστασιάδης συγκεντρώνει 45,6%, ο σταύρος Μαλάς 22,8% και ο Γιώργος Λιλλήκας 21,1%.
Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται να επικρατεί και στα δύο σενάρια του δεύτερου γύρου, γεγονός που φαίνεται και στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Είναι σαφές από τα στοιχεία πως ο κ. Αναστασιάδης εδραιώνει μια διαφορά με τον Γιώργο Λιλλήκα, ενώ την αυξάνει με τον Σταύρο Μαλά. Στα στρατόπεδα των αντιπάλων του σημειώνουν πως «ο δεύτερος γύρος είναι νέες εκλογές και πως ξεκινά από μηδενική βάση».

Διαβάστε ποια είναι τα 16 εκλογικά κέντρα που θα ανοίξουν στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.