Προεδρικές Εκλογές 2013: Δέσμευση για μια «ευρωπαϊκή πατρίδα»

Τι είπε στην ομιλία του ο Νίκος Αναστασιάδης, ένας εκ των διεκδικητών της Κυπριακής Προεδρίας; Ποια είναι τα σχέδια του για τους δύσκολους καιρούς που θα ακολουθήσουν;

Μήνυμα Αναστασιάδη στην παγκύπρια συγκέντρωση της Συμμαχίας «Γυναίκες εν Δράσει». «Θα είμαστε η Κυβέρνηση του λαού για τον λαό», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης σε μαζική συγκέντρωση γυναικών, στην παρουσία στελεχών από διάφορους πολιτικούς χώρους. Παρούσα και η “αριστερή” μητέρα των αδικοχαμένων διδύμων που σκοτώθηκαν στο ατύχημα στο Ζύγι τον Ιούλιο του 2011.

«Θα είμαστε η Κυβέρνηση του λαού για τον λαό και η Κυβέρνηση που μέσα από την εθνική συνεννόηση θα φέρουμε την άνοιξη από τις 17 Φεβρουαρίου», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από την παγκύπρια συγκέντρωση γυναικών, που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Χίλτον Παρκ» της Λευκωσίας η Συμμαχία «Γυναίκες εν Δράσει».

Μιλώντας σε μια κατάμεστη από γυναίκες αίθουσα, ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε ακόμη για μια νέα εποχή που ξεκινά από την επομένη των εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου με στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε μια «ευρωπαϊκή πατρίδα».
Στη συγκέντρωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν και ηγετικά στελέχη του κόμματος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου και οι Ευρωβουλευτές Ελένη Θεοχάρους και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, όπως επίσης και οι γυναίκες βουλευτές ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, το «παρών» της στην εκδήλωση έδωσε και η μητέρα των δύο αδικοχαμένων διδύμων στην έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου, Πόπη Χριστοφόρου, η οποία, απευθυνόμενη στη συγκέντρωση, είπε πως «Ψηφίζουμε Νίκο Αναστασιάδη, γιατί γνωρίζει πού είναι το Μαρί και πού είναι η Κύπρος».

Στην ομιλία του ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ότι «η Κύπρος του 2008 που ευημερούσε, η Κύπρος που είχε πλεονάσματα, η Κύπρος που είχε το χαμηλότερο δημόσιο χρέος, σήμερα κατάντησε μέσα από αδιέξοδες πολιτικές, ιδεοληψίες και εμμονές, η Κύπρος της δυστυχίας», ενώ επικρίνοντας τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Κυβέρνηση, τόνισε: «Πότε, άραγε, θα συνειδητοποιήσουν ότι το να λες ότι φεύγεις με το κεφάλι ψηλά, είναι για να μη βλέπεις τα ερείπια που άφησες πίσω».

Ενότητα και συνδιαχείριση
Ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι αυτό που απαιτείται σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του εθνικού προβλήματος είναι «η ενότητα, η συνδιαχείριση, η συνδιαβούλευση, η επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου, η δημιουργία συμμαχιών, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε την παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ, που ήταν και ο αρχικός στόχος της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ».
«Να αξιοποιήσουμε την ΕΕ, να αξιοποιήσουμε τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, να αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να δούμε μέσα από ένα νέο πλέγμα συμμαχιών πώς μπορούμε επιτέλους να στρέψουμε την προσοχή αλλά και τις πιέσεις προς την κατεύθυνση της κατέχουσας χώρας, που συνεχίζει να διατηρεί 43.000 στρατεύματα, πολλαπλασιάζει τους εποίκους και δημιουργεί δυσμενείς για τους Ε/κ πρόσφυγες συνθήκες όσον αφορά τις περιουσίες τους και τα δικαιώματά τους», τόνισε.

Σχετικά με το πρόγραμμα διακυβέρνησης εξήγησε πως κατά τη διάρκεια του διαλόγου με το ΔΗΚΟ ήταν ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «αναγνωρίζοντας τα προβλήματα του εθνικού θέματος», που διαπιστώθηκε ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει και τη διαπραγματευτική ικανότητα της Κύπρου. Ανέφερε ακόμη πως το πρόγραμμα διακυβέρνησης που συνομολογήθηκε με το ΔΗΚΟ θα αφήσει από την επομένη των εκλογών τη σφραγίδα του, μια σφραγίδα, όπως πρόσθεσε, που θα τείνει και θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τις νέες και τους νέους, εκσυγχρονισμό του συστήματος για προσέλκυση νέων επενδύσεων από το εξωτερικό μέσα από φορολογικά, διοικητικά και πολεοδομικά κίνητρα και πρωτοβουλίες, τη μετατροπή του Γραφείου Προγραμματισμού σε Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα κονδύλια που διαθέτει η ΕΕ.

«Από την επομένη χτίζουμε μια νέα εποχή. Να είστε βέβαιοι ότι δεσμευτήκαμε, αποφασίσαμε και θα υλοποιήσουμε μέχρι και το τελευταίο ‘ι’ το πρόγραμμα στο οποίο έχουμε καταλήξει με το ΔΗΚΟ, με τη σύμφωνο γνώμη του ΕΥΡΩΚΟ και όλων των υπολοίπων, αλλά και της ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ καταλήγοντας δεσμεύτηκε ότι «θα είμαστε η Κυβέρνηση του λαού για τον λαό και η Κυβέρνηση που μέσα από την εθνική συνεννόηση θα φέρουμε την άνοιξη από τις 17 Φεβρουαρίου, θα δώσουμε τη νέα προοπτική, θα μετατρέψουμε την Κύπρο στην ευρωπαϊκή πατρίδα που αξίζει σε όλους μας, που διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών, των εγγονιών αλλά και του Ελληνισμού ευρύτερα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν έκανε λόγο για μια πρωτοφανή συγκέντρωση γυναικών, «η οποία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορεί κανένας πλέον να αντικόψει αυτό το ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα, αυτό το ισχυρό παλιρροϊκό κύμα, το οποίο θα οδηγήσει στις 17 Φεβρουαρίου τον Νίκο Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε οι επικείμενες προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται στη χειρότερη φάση της σύγχρονης εποχής για την Κύπρο μετά το 1974, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρα φαινόμενα που συμβαίνουν στη χώρα και πρωτοφανείς αρνητικές επιδόσεις που χαρακτηρίζουν την κυπριακή κοινωνία και τον τόπο γενικότερα όλη αυτή την περίοδο.
Τόνισε ακόμη πως το ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ, τον Νίκο Αναστασιάδη, τη συντριπτική πλειοψηφία του ΕΥΡΩΚΟ και άλλων οργανωμένων συνόλων, αποφάσισαν από κοινού ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι να οδηγήσουν τον τόπο και την κοινωνία μπροστά.

«Για μας πατριωτισμός είναι ένα πράγμα· να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά, ούτε στον Εγκεμέν Μπαγίς ούτε σε Τούρκους αξιωματούχους, να λένε ότι ‘όταν το χρειαστήκατε σας δώσαμε ρεύμα, όταν το χρειαστήκατε σας δώσαμε νερό, να σας δώσουμε τώρα χρήματα για να μπορέσετε να ζήσετε’», υπογράμμισε ο κ. Καρογιάν.

Ο Αντιπρόεδρος, τέλος, του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, μίλησε για την ανάγκη εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών «για την αλλαγή και την απαλλαγή», όπως είπε.

«Στις 17 του Φεβράρη θα κλείσει ένας κύκλος, ο θλιβερότερος ίσως στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Αυτός της διακυβέρνησης του κυρίου Χριστόφια, που καταλείπει πίσω του κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια, καταλείπει πολλές χιλιάδες ανέργους αλλά και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα πλήρως αποδομημένο και κατεδαφισμένο, από την εγκληματική τους αδιαφορία, την αμέλεια, και την ανικανότητά τους», δήλωσε ο κ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου.
Εξήγησε, παράλληλα, ότι υπήρχαν ζητήματα στο παρελθόν που χώριζαν το ΕΥΡΩΚΟ με τον Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας πως έτσι γίνεται στη δημοκρατία, ενώ έφερε ως παράδειγμα την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, το μεγαλείο της οποίας, όπως είπε, χτίστηκε μεταξύ πολιτικών αντιπάλων και όχι μεταξύ φίλων. «Είναι γι’ αυτό που υπερψηφίζουμε Νίκο Αναστασιάδη, αφήνοντας πίσω όσα μας χώριζαν και μένοντας σε αυτά που μας ενώνουν. Γιατί μεταξύ πατρίδας και κόμματος, εμείς επιλέγουμε πάντα την πατρίδα», τόνισε.

Διαβάστε ποια είναι τα 16 εκλογικά κέντρα που θα ανοίξουν στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.