Bloomberg: «Το ζόμπι της Ντοβίλ επέστρεψε στην Κύπρο»

Τι αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με το πακέτο βοηθείας προς την Κύπρο; Τι μνήμες ξυπνά σύμφωνα με το Bloomberg;

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο ξυπνά τις μνήμες απ’ τη γαλλογερμανική συμφωνία της Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010 που κατέστησε τη διαγραφή ομολόγων ως μέρος των εργαλείων διαχείρισης της κρίσης χρέους. Οι επενδυτές τότε απάντησαν ωθώντας την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στο δρόμο που είχε πάρει η Ελλάδα και αναγκάζοντας την τρόικα να τις διασώσουν.

Μόλις 14 μήνες μετά οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι το να επιβάλεις κούρεμα στις αξίες των ομολόγων που διακρατούν οι πιστωτές δεν είναι και μία τόσο καλή ιδέα.

Τώρα η Γερμανία, σύμφωνα με το Bloomberg, έσπασε ακόμα ένα ταμπού ωθώντας την Κύπρο να δημεύσει μέρος των καταθέσεων ως ένα σκέλος του πακέτου ύψους 10 δισ ευρώ προς τη Μεγαλόνησο.

Η άμεση αντίδραση των αγορών ήταν ακριβώς η ίδια, μετατρέποντας το νησί σε απειλή για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

“Μοιάζει με ένα κακότεχνη και αυτοσχέδια δουλειά, και αντιεπαγγελματική – Κανείς δεν σκέφτηκε το μήνυμα που μπορεί να στέλνει”, σχολιάζει ο Alessandro Leipold, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου ερευνών “Lisbon Council” στις Βρυξέλλες. “Αυτός σίγουρα δεν είναι τρόπος να διαχειριστείς μία κρίση”.

Τρία έτη διαρκών μέτρων, μεταξύ των οποίων η ίδρυση δύο Ταμείων Διάσωσης, η υιοθέτηση οκτώ νόμων για την οικονομική διακυβέρνηση, η υιοθέτηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, η καθιέρωση των συχνών Συνόδων Κορυφής και τουλάχιστον ένας “οδικός χάρτης” για μία καλύτερη νομισματική ένωση, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την κατάρρευση σε μια χώρα που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0,2% των 8,6 τρισ. ευρώ της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Δείτε ποιες οι εφιαλτικές σκέψεις που υπάρχουν για κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.