Ποιοι εξαιρούνται από το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Ποιοι εξαιρούνται από το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο; Τι συνέβη στις κυπριακές τράπεζες που λειτούργησαν μετά από 2 βδομάδες;

Εξαιρέσεις καταθέσεων της κεντρικής κυβέρνησης, των τοπικών αρχών και των πανεπιστημίων από την όποια απομείωση πέτυχε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την ίδια ημέρα που άνοιξαν όλα τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και οι κυπριακές τράπεζες, που ήταν κλειστά από τις 16 Μαρτίου.

Στις εξαιρέσεις καταθέσεις αυτές περιλαμβάνονται και κονδύλια που αφορούν έργα ανάπτυξης, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης τον διορισμό ερευνητικής επιτροπής για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κύπρου. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προεδρίας, Κωνσταντίνος Πετρίδης, η επιτροπή αποτελείται από τρεις καταξιωμένους δικαστικούς. Πρόεδρος είναι ο Γεώργιος Πικής και μέλη οι Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

«Οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής είναι ευρύτατοι. Καλύπτουν όλο το φάσμα των αποφάσεων, των ενεργειών ή παραλήψεων, σε όλα τα επίπεδα. Από τις πολιτικές αποφάσεις μέχρι τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και των εποπτικών αρχών και όσων άλλων η επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να ερευνήσει. Θα αναζητηθούν ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες» δήλωσε ο κ. Πετρίδης.

Επίσης, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ετοιμάσουν, εντός των ημερών, ολοκληρωμένη πρόταση για κάλυψη μέρους των απωλειών, που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Ακόμη, αποφασίστηκε η ετοιμασία νομικού πλαισίου με στόχο τη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους αξιογράφων. Στο διαιτητικό δικαστήριο θα μπορούν να προσφύγουν όσοι κάτοχοι αξιογράφων πιστεύουν ότι έχουν εξαπατηθεί, για να τύχουν της ανάλογης αποζημίωσης.

Άλλη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αφορά τη μείωση του μισθού των μελών του κατά 20%, συμπεριλαμβανομένου και του 13ου μισθού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει, ήδη, εξουσιοδοτήσει τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας να προβεί σε μείωση 25% του δικού του μισθού.

Συνωστισμός στις τράπεζες

Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν έξω από τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες επαναλειτούργησαν σήμερα μετά από δύο εβδομάδες. Η κατάσταση ωστόσο είναι ελεγχόμενη, αφού η Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή από το πρωί, για να αντιμετωπίσει πιθανά επεισόδια, που μπορεί να προκληθούν από αγανακτισμένους πολίτες.

Ανοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο– Στην ουρά για λίγα ευρώ

Εκατοντάδες πολίτες τηρούν τις οδηγίες των τραπεζικών υπαλλήλων, για την πιο γρήγορη εξυπηρέτηση τους. Προτεραιότητα δίδεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ οι υπεύθυνοι των τραπεζών ενημερώνουν κατά διαστήματα τον κόσμο που φτάνει έξω από τις τράπεζες ότι οι επιταγές που έχουν θα κατατίθενται και δεν θα εξαργυρώνονται, ούτως ώστε να μην περιμένουν άδικα στην ουρά. Στις προθήκες των τραπεζών αναρτήθηκε το διάταγμα με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις συναλλαγές.

Ν. Αναστασιάδης: Ωριμότητα και το υψηλό πνεύμα ευθύνης από τους Κυπρίους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωσή του, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και τη βαθύτατη εκτίμησή του προς τον κυπριακό λαό για «την ωριμότητα και το υψηλό πνεύμα ευθύνης, που έχει επιδείξει σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα της κυπριακή οικονομίας, αλλά και για την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου».

Η στάση ωριμότητας και υπευθυνότητας, που ο λαός μας έχει επιδείξει σήμερα, προσερχόμενος στα υποκαταστήματα των τραπεζών, εκπέμπουν σε όλους ένα καθαρό μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς για το μέλλον και προκαλούν την αίσθηση διεθνώς σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον τόπο μας τις τελευταίες μέρες, τονίζει ο κ. Αναστασιάδης. Με τη στάση του, ο λαός μας αποδεικνύει ότι «όχι μόνο θέλουμε, αλλά και μπορούμε και θα πετύχουμε να βγάλουμε τη χώρα μας από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί», επισημαίνει.

Ο Κύπριος πρόεδρος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και θα επιβιώσει και θα αναπτυχθεί.

Διαβάστε πώς έγιναν αναλήψεις με κλειστές τις κυπριακές τράπεζες και ποιος απειλεί τον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.