Αναστασιάδης: “Δεν βγαίνω”. Άκυρο το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο

Καταιγιστικές οι εξελίξεις για καταθέσεις στην Κύπρο. Τι είπε ο Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεφώνημα στον Όλι Ρεν για την ψηφοφορία στη Βουλή;

Έκτατες εξελίξεις, καθώς έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον Όλι Ρεν, μέσω του οποίου έστειλε χαιρετίσματα στη Μέρκελ και το μήνυμα πως το κούρεμα των καταθέσεων που αποφάσισε το Eurogroup δεν “περνάει” από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Όλι Ρεν και τον Γερμανό Ευρωβουλευτή ‘Ελμαν Μπροκ, ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, είπε: «Όταν σας προειδοποιούσα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για να εγκρίνει την συμφωνία, δεν ακούγατε και επιμένατε. Να δώσετε χαιρετίσματα στην κυρία Μέρκελ».

Από την πρώτη στιγμή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη φορολόγηση καταθέσεων στην κυπριακή Βουλή ήταν οριακή. Συγκεκριμένα, χρειάζονται 29 ψήφοι για να υπερψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο και μέχρι και χτες οι βουλευτές που θα ψήφιζαν “ναι” ήταν 28-29.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες τα πράγματα άλλαξαν με τη θετική ψήφο των 8 βουλευτών του ΔΗΚΟ να θεωρείται αμφίβολη και δεδομένου ότι η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, μένουν μόνο 20 “ναι” των βουλευτών του ΔΗΣΥ. Αυτό ώθησε τον Κύπριο Πρόεδρο να στείλει τα “χαιρετίσματά” του στη Μέρκελ.

Όσο για το νέο σχέδιο του Νίκου Αναστασιάδη για το κούρεμα καταθέσεων, φαίνεται πως περιλαμβάνει εξαίρεση των μικροκαταθετών.

Αναλυτικότερα, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει κούρεμα για καταθέσεις από 20.000 με τις εξής δυο κλίμακες:

– Από 20.000 έως 100.000 ευρώ συντελεστής 6,75%
– Από 100.000 ευρώ και πάνω συντελεστής 9,9%

Όμως έτσι φαίνεται να “λείπουν” 300 εκατ. ευρώ αφού ουσιαστικά με το νέο σχέδιο συγκεντρώνονται 5,5 δισ. και όχι 5,8 που ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι.

Διαβάστε πόσο ασφαλείς πραγματικά είναι οι καταθέσεις σε Ελλάδα-Κύπρο-Ευρώπη και τι λένε οι πληροφορίες για κούρεμα καταθέσεων και σε άλλες χώρες εκτός της Κύπρου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.