Χαμός στα ΑΤΜ: μπλόκαραν τις καταθέσεις στην Κύπρο, νέος φόρος

Ουρές για αναλήψεις στην Κύπρο, αλλά μάταια. Πώς κούρεψαν τις καταθέσεις εν μία νυκτί και έπιασαν τους καταθέτες στον “ύπνο”;

Καταθέτες που πήγαν το πρωί στα ΑΤΜ τραπεζών στην Κύπρο διαπίστωσαν ότι το ποσό της εισφοράς στις καταθέσεις της Κύπρου που αποφάσισε το Eurogroup στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης ήδη παρακρατούνταν από το σύστημα και όπως λένε οι τίτλοι στα κυπριακά ΜΜΕ «μας έπιασαν στον ύπνο».

Βέβαια κάποιος θα πρέπει να απαντήσει πως νομιμοποιείται μια τέτοια μονομερής διαδικασία αφού η κυπριακή Βουλή δεν έχει επικυρώσει την απόφαση του Eurogroup και το πακέτο μέτρων. Ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής χαρακτήρισε «ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης» τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο διάσωσης.

Η φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο αναμένεται να επικυρωθεί πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες, μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.

Το θετικό για την Κύπρο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι ότι το πακέτο στήριξης δεν περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα και αυτό ασφαλώς το καθιστά πιο δίκαιο σε σχέση με το αντίστοιχο ελληνικό.

Από νωρίς το πρωί οπότε και έγινε γνωσή απόφαση του Eurogroup για την επιβολή φόρου στις καταθέσεις στην Κύπρο, εκατοντάδες καταθέτες προσπάθησαν να βγάλουν όσα χρήματα μπορούσαν από τον λογαριασμό τους.

Σύμφωνα με το sigmalive, ειδικά στα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας έσπευσαν από το πρωί οι πολίτες για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε. Κι όταν αυτό έγινε κατορθωτό, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονές τους αντιδράσεις.

Δείτε πόσο είναι ο φόρος στις καταθέσεις στην Κύπρο ανάλογα με το ύψος των κατταθέσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.