Έκτακτo: Όλα στον αέρα στην Κύπρο με τις καταθέσεις

Ποια είναι τα τελευταία συγκλονιστικά νέα σχετικά με το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο; Θα καταφέρει τελικά να περάσει το νομοσχέδιο ο Νίκος Αναστασιάδης και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ;

Ένα πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στην Κύπρο, με τους πολίτες να βλέπουν παγωμένες τις καταθέσεις στα ATM Κύπρου.

Στις 10 και μισή ολοκληρώθηκε το Υπουργικό συμβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε απόφαση αναβολής της συνεδρίασης της ολομέλειας στη βουλή η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 4 και μισή το απόγευμα.

Στη συνεδρίαση θα εγκρίνονταν ή όχι στο σύνολό του το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου, όπως αποφασίστηκε στο Εurogroup της Παρασκευής, το οπόιο περιελάμβανε κούρεμα καταθέσεων.

Το νομοσχέδιο με τίτλο ” Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013″ προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75%για καταθέσεις κάτω των εκατό χιλιάδων ευρώ και τέλους 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσόν αυτό, θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι του Υπουργικού συμβουλίου αύριο στις 8 και μισή το πρωί και θα καθοριστεί εάν θα πάει προς ψήφιση στην Βουλή.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο εξετάστηκε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί τραπεζική αργία έως και την Τρίτη, όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο “περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013″ για το κούρεμα των καταθέσεων, και με σκοπό να αποφευχθεί η μαζική ανάληψη χρημάτων από καταθέτες. Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστές οι τράπεζες και στις 20 και στις 21 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή τα ΑΤΜ της Κύπρου δίνουν μέχρι ένα ορισμένο ποσό χρημάτων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συναντάται αυτήν την ώρα με την επιτροπή οικονομικών της Βουλής για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυπριακή πλευρά επεξεργάζεται ένα δεύτερο σενάριο διάσωσης, χωρίς κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, το οποίο και θα παρουσιάσει τους Ευρωπαίους χωρίς να έχει γίνει γνωστό, τι θα περιλαμβάνει.

Το διάγγελμα του Νίκου Αναστασιάδη το οποίο ήταν προγραμματισμένο για σήμερα , βρίσκεται στον αέρα ενώ στις 4 αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής χωρίς όμως να είναι γνωστό εάν θα γίνει ψηφοφορία. Φαίνεται ότι επιχειρείται προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, δεδομένου ότι τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπολείπονται μιας ψήφου για να περάσουν τα νομοσχέδια για το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο.

Διαβάστε τι προβλέπει το κούρεμα για τις καταθέσεις Ελλήνων στην Κύπρο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.