Κούρεμα 50% σε 10.000 καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας

Τι θα γίνει με 10.000 καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου; Σάλος έχει ξεσπάσει με το κούρεμα 50% στις καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας.

Κούρεμα 50% σε πέραν των 10.000 κυρίως Κυπρίων καταθετών καλείται να εγκρίνει η κυπριακή Βουλή, για να εξασφαλίσει €2,3 δισ. από τα €5,8 δισ. που ζητά το Eurogroup από ίδιους πόρους.

Με βάση 61-σέλιδο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη βουλή και με βάση τα όσα δήλωσε ο διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης, «θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της, με την επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι με αυτό το νομοσχέδιο διασφαλίζονται οι καταθέσεις 361.000 εκ των 371.000 (97,3%) καταθετών της Λαϊκής τράπεζας. Οι καταθέτες αυτοί καλύπτονται από το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ.

Οι καταθέσεις των υπολοίπων θα μπουν σε σχέδιο εξυγίανσης μαζί με «κακά» στοιχεία ενεργητικού της Λαϊκής Τράπεζας και εκτιμάται ότι θα χάσουν κοντά στο 50% των καταθέσεων και θα πάρουν τα χρήματα τους σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίδραση θα είναι μικρότερη εκεί που μπορεί να γίνει συμψηφισμός δανείου με κατάθεση. Θα γίνουν επίσης προσπάθειες να καλυφθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ποσά που υπερβαίνουν αυτά του κουρέματος.

Διαβάστε τι θα συμβεί με τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.