#

Σαν σήμερα πέθανε η “τραγουδίστρια της Νίκης” Σοφία Βέμπο. Βιογραφικό

Σαν σήμερα πέθανε η «τραγουδίστρια της Νίκης» όπως την αποκάλεσαν Σοφία Βέμπο. Διαβάστε το πλούσιο βιογραφικό της Σοφίας Βέμπο.

Σαν σήμερα πέθανε η «Τραγουδίστρια της Νίκης» όπως την αποκάλεσαν εξαιτίας των τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου του 1940, ήταν κορυφαία ερμηνεύτρια και ηθοποιός της.

Η Σοφία Βέμπο γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στις 10 Φεβρουαρίου του 1910. Το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Μπέμπο.

Το 1912 η οικογένειά της Σοφίας Βέμπο εγκαταστάθηκε στη Κωνσταντινούπολη και το 1914 με την υπογραφή της ελληνοτουρκικής συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και να εγκατασταθεί τελικά, μόνιμα, στο Βόλο.

Εκεί, αφού τελείωσε το σχολείο, η Έφη Μπέμπο, όπως αρέσκονταν να λέγεται, αναγκάστηκε -λόγω φτώχειας- να δουλεύει για να βοηθήσει την οικογένειά της. Έτσι ξεκίνησε να δουλεύει ταμίας στο κατάστημα Φλωρία του Βόλου.

Παράλληλα η Σοφία Βέμπο άρχισε να ασχολείται με τη μουσική και αγόρασε μια κιθάρα για να εξασκείται με τη βοήθεια της φίλης της Μαρίτσας Χασάπη.

Τον Σεπτέμβριο του 1933 η Σοφία Βέμπο αποφάσισε να πάει στη Θεσσαλονίκη να βρει τον αδελφό της Τζώρτζη που σπούδαζε εκεί. Επιβιβάστηκε στο πλοίο Κεφαλληνία, όπου στη διάρκεια του ταξιδιού της άρχισε με την κιθάρα της να τραγουδάει. Σε ελάχιστο χρόνο όλοι οι επιβάτες του πλοίου και το πλήρωμα βρίσκονταν γύρω της και την χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι από τη φωνή της. Αυτή θεωρητικά ήταν και η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Σοφίας.

Μεταξύ των επιβατών ήταν και ένας καλλιτεχνικός διευθυντής που, ακούγοντάς την Σοφία Βέμπο, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που στο τέλος την πλησίασε και της συστήθηκε, Κωνσταντίνος Τσίμπας, ήταν ο μεγαλύτερος ιμπρεσάριος της Θεσσαλονίκης, (αργότερα αποδείχθηκε και πράκτορας των Γερμανών), ο οποίος και πρότεινε στη Μπέμπο με την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη να δουλέψει στο μεγάλο κοσμικό κέντρο ΑΣΤΟΡΙΑ.

Φθάνοντας η Σοφία Βέμπο στη Θεσσαλονίκη όπου την περίμενε ο αδελφός της συζήτησε μαζί του την πρόταση του Τσίμπα και την επομένη ξεκίνησε τις πρώτες καλλιτεχνικές τις εμφανίσεις και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό.Το 1938 κάνει και το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία «Προσφυγοπούλα».

Η έκρηξη στην καριέρα της Σοφίας Βέμπο ήρθε με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940. Τότε όλες οι επιθεωρήσεις προσαρμόζουν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια επανεγγράφονται με ανάλογους στίχους. Η Βέμπο τραγουδά σατιρικά και πολεμικά τραγούδια και η φωνή της γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Την ίδια εποχή σε μία συμβολική πράξη προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό 2000 χρυσές λίρες.

Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχιζε να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Η Σοφία Βέμπο έγινε σύμβολο του έθνους, ταύτισε το όνομά της με το αλβανικό έπος και χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης».

Μετά την απελευθέρωση, το ο 1949 η Σοφία Βέμπο απέκτησε δικό της θέατρο στο Μεταξουργείο, το «Θέατρον Βέμπο» και επανέφερε την επιθεώρηση με σατυρικά έργα που καθιέρωσαν μεγάλους κωμικούς. Παράλληλα εγκαινίασε την εποχή του λεγόμενου «αρχοντορεμπέτικου».

Το 1955 συμμετείχε στην ταινία «Στέλλα». Το 1957, παντρεύτηκε τον συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο, με τον οποίο διατηρούσε μακροχρόνια σχέση, και το 1959 πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική ταινία «Στουρνάρα 288».

Στα μέσα της δεκαετίας του εξήντα αρχίζει να αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αποσύρθηκε οριστικά. Τη νύχτα του Πολυτεχνείου η Σοφία Βέμπο, έκρυψε στο σπίτι της κυνηγημένους φοιτητές.

Η εμφάνισή της Σοφίας Βέμπο στη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τραγουδώντας: «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά και τα τανκς γονάτισαν κείνη τη βραδιά», ήρθε να απαλύνει τις θλιβερές εντυπώσεις από την παρουσία της πάνω στα κακόγουστα άρματα στις φιέστες των συνταγματαρχών λίγα χρόνια πριν στον ίδιο χώρο.

Η Σοφία Βέμπο πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατράπηκε σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο με πλήθος κόσμου να την αποθεώνει σαν ηρωίδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!