#

Θωμάς Λιακουνάκος: η ληστεία, ο bodyguard και τα 21 ρολόγια

Ποιο το χολιγουντιανό σκηνικό που έζησε ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος κατά τη διάρκεια των διακοπών του; Ποιες οι πανάκριβες απώλειες που είχε από ληστεία;

Εκείνο το ζεστό βράδυ του Δεκαπενταύγουστου της περασμένης χρονιάς, ο Θωμάς Λιακουνάκος απολαμβάνει το δείπνο του με την απαστράπτουσα σύζυγό του στη Μύκονο. Ο Πειραιώτης επιχειρηματίας, χαλαρός, βιώνει την ηρεμία στη φαντασμαγορική νεόδμητη πολυτελή κατοικία του των 400 τ.μ. στην τοποθεσία Τούρλος, την οποία αποκαλεί «ησυχαστήριο», βέβαιος ότι ο χαοτικός παλμός του καλοκαιρινού ξεφαντώματος δεν απειλεί την ασφάλειά του. Και έχει δίκιο ως προς το κοσμοπολίτικο Νησί των Ανέμων.

Ωστόσο μερικές δεκάδες μίλια βορειότερα, στην έρημη από κόσμο Αθήνα, η ασφάλεια του σπιτιού του Θωμά Λιακουνάκου στο Ψυχικό αλλά και του γραφείου του στο Χαλάνδρι κρέμεται κυριολεκτικά από μια εύθραυστη κλωστή, η οποία και σπάει κυριολεκτικά όταν δύο σκοτεινές φιγούρες με αριστοτεχνικά αθόρυβες κινήσεις εισβάλλουν και στα δύο. Με χειρουργική ακρίβεια απενεργοποιούν τους συναγερμούς, «τυφλώνουν» τις κάμερες και αφαιρούν όπλα και σφαίρες τα οποία νομίμως κατείχε και φύλαγε στο γραφείο του ο επιχειρηματίας. Αμέσως μετά την παραβίαση του γραφείου εισβάλλουν και στην κοντινή οικία του μεγαλοεπιχειρηματία, κατευθύνονται στο υπνοδωμάτιο απ’ όπου με τον ίδιο επαγγελματικό τρόπο ξετρυπώνουν και αφαιρούν συλλογή ρολογιών επώνυμων ελβετικών οίκων, όλα τα πολύτιμα κοσμήματα της γοητευτικής συζύγου του, καθώς και άλλα προσωπικά αντικείμενα η αξία των οποίων ξεπερνά κατά πολύ τις 300.000 ευρώ. Η ταχύτητα της επιχείρησης ήταν εντυπωσιακή. Αλλωστε το επιβλητικό γυάλινο κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας, όπου στεγάζονται τα γραφεία του επιχειρηματία, απέχει λιγότερο από δύο τετράγωνα από την πολυτελή μεζονέτα του στο Ψυχικό.

Η διπλή επιδρομή και η θρασύτατη λεηλασία παίρνουν μυθιστορηματικό χαρακτήρα όταν διαπιστώνεται ότι δεν αφήνει πίσω της το παραμικρό στοιχείο. Ολες οι μαγνητικές θύρες έχουν ανοίξει με τρόπο, σχεδόν, «μαγικό», τα χρηματοκιβώτια έχουν ξεκλειδωθεί σαν να ήταν παιδικά παιχνίδια, ενώ οι αδίστακτοι διαρρήκτες, όπως εκτιμάται, γνώριζαν πολύ περισσότερα από όσα τα συστήματα ασφάλειας εγγυώνται. Από τις μυστικές κρύπτες όπου ο 65χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, μεταξύ άλλων, κλινικών, εμφιαλωτηρίων, ξενοδοχειακών μονάδων, κατασκευαστικών επιχειρήσεων και της εταιρείας Κέρδος Εκδοτική Α.Ε. έκρυβε τρία πιστόλια μέχρι τα συρτάρια της κρεβατοκάμαρας όπου η Νατάσα Λιακουνάκου φύλαγε τα μοναδικά κομμάτια της συλλογής των κοσμημάτων της, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όλα έχουν κάνει φτερά.

Δώδεκα μέρες μετά, το μεσημέρι της 27ης Αυγούστου, ο Θωμάς Λιακουνάκος, παρά την εκτίναξη του υδραργύρου στα όρια καύσωνα, παγώνει στο ακουστικό όταν από την άλλη άκρη της γραμμής ο ένας από τους οδηγούς του τον ενημερώνει για τη λεηλασία που έγινε στο σπίτι και το γραφείο του. Η ανέμελη χαλαρότητα των διακοπών του πάει περίπατο, όπως απροσδόκητα τον ίδιο δρόμο έχουν πάρει και τα τιμαλφή που φύλαγε στο σπίτι του Ψυχικού. Αναστατωμένος εγκαταλείπει άρον άρον τη Μύκονο και επιστρέφει στην Αθήνα για να δει τι έχει συμβεί. Το ότι έχει περάσει μιάμιση εβδομάδα από το βεβαιωμένο γεγονός έως την αποκάλυψή του μοιάζει αρχικά περίεργο. Ωστόσο, τίποτα πιο αινιγματικά απροσπέλαστο από το ότι δεν υπάρχουν σημάδια παραβίασης. Εξ ου και η τυχαία ανακάλυψη της διάρρηξης και η καθυστερημένη ενημέρωση του θύματος της λεηλασίας.

Στην Αστυνομία όπου σπεύδει ο κ. Λιακουνάκος περιγράφει όσα έχουν πέσει στην αντίληψή του για τη διάρρηξη, αποτιμά την αξία των κλαπέντων αντικειμένων και ζητάει μία και μόνη χάρη: η υπόθεση να κρατηθεί πάση θυσία μυστική. Εχει ίσως τους λόγους του…

Πράγματι, ενώ οι φήμες δίνουν και παίρνουν ότι κάτι έχει συμβεί, τόσο ο ίδιος όσο και η Αστυνομία κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό διαψεύδοντας τα πάντα κατηγορηματικά. Η σιωπή μπορεί να κρύβει εμμονή, φόβο ή θυμό, ενδεχομένως και αμήχανη εσωτερικότητα, επιεική άμυνα ή κάλυψη από επιβουλές. Οπως και να έχει, το μοτίβο είναι πανομοιότυπο. «Φήμες», επαναλαμβάνουν μονότονα πρόσωπα του περιβάλλοντός του, κόβοντας μαχαίρι κάθε σχετική κουβέντα. Ωστόσο, και η εχεμύθεια, όσο αυτάρεσκα κι αν στέκεται στην καταθλιπτική της σκιά, έχει μακροπρόθεσμα ατέλειες. Εξι μήνες αργότερα επιβεβαιώνεται ότι και διπλή εισβολή έχει συντελεστεί και έχουν αφαιρεθεί 21 ρολόγια, τρία όπλα, εκατοντάδες σφαίρες και όλη η πολύτιμη σειρά των κοσμημάτων της συζύγου του επιχειρηματία. Αποδεικνύεται ακόμα ότι η Αστυνομία ύστερα από μυστικές και εξονυχιστικές έρευνες και εφόδους σε σπίτια έχει σχηματίσει δικογραφία στην οποία κατηγορεί έναν από τους οδηγούς του Θωμάς\ Λιακουνάκου, προσωπικό του φρουρό, μαζί με τον Κωνσταντινουπολίτη φίλο του ως τους δράστες. Παρότι, όμως, οι δύο εμπνευστές και εκτελεστές της διπλής «μπούκας» στο σπίτι και το γραφείο του επιχειρηματία έχουν εντοπιστεί και τους έχουν ασκηθεί διώξεις, αυτό που παραμένει ακόμα μυστήριο είναι τι έχει συμβεί με τον «θησαυρό» που έχουν αρπάξει. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το παραμικρό από τα κλοπιμαία. Κανένα από τα 21 ρολόγια, εκ των οποίων επτά Rolex, τέσσερα Cartier, έξι Panerai, δύο Vacheron Constantin και δύο Patek Philippe, συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ. Επίσης, κανένα ίχνος από τα πιστόλια, ένα Glock των 9 mm, ένα Glock των 0,45 mm και ένα Walther των 9 mm. Ωστόσο το πέπλο σιωπής με το οποίο καλύφθηκε, έστω για προληπτικούς λόγους, η υπόθεση δεν συμφιλιώνεται με τις εξελίξεις, γεγονός που αφήνει περιθώρια στους αυτόκλητους συνωμοσιολόγους να δημιουργούν υπόνοιες ότι η κλοπή περιλάμβανε και αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας, τα οποία για συναισθηματικούς ή άλλους λόγους δεν αποκαλύφθηκαν.

Η αναφορά του Θωμά Λιακουνάκου ότι «οι δράστες άνοιξαν και το χρηματοκιβώτιο που έχω στο γραφείο μου, το οποίο συνήθως δεν χρησιμοποιώ, και ως εκ τούτου δεν θυμάμαι τι είχε μέσα…» εκτιμάται ότι αφήνει ίσως μια ασυνέχεια στην αφήγηση. Σασπένς που δίνει διαστάσεις θρίλερ στην ανησυχία του κ. Λιακουνάκου, ο οποίος ως μετρ των οπλικών συστημάτων συνδέεται με σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά τη θητεία στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας του Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά και του Γιάννου Παπαντωνίου. Ασχετο με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά όχι αμελητέο είναι ότι ο επιχειρηματίας επί χρόνια διατείνεται σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει δώσει ποτέ του ούτε μισό ευρώ ως μίζα, αφού όλες τις δουλειές τις έχει πάρει πεντακάθαρα, επειδή ήταν ο καλύτερος.

Η κινηματογραφική εισβολή και το μυστήριο με το χρηματοκιβώτιο

Μια έμπειρη ομάδα αστυνομικών που ειδικεύεται σε διακεκριμένες κλοπές και διαρρήξεις αναλαμβάνει να «καθαρίσει» την υπόθεση και να βάλει στο χέρι τους μυστηριώδεις «ποντικούς». Ξεκινάει από τον γνωστό επιχειρηματία ζητώντας του να τους διαφωτίσει για το αν ο ίδιος έχει υποψίες για την ταυτότητα των ανθρώπων που άπλωσαν χέρι στην περιουσία του. Ο Θωμάς Λιακουνάκος είναι άμεσα αποκαλυπτικός, καθώς περιορίζει τους υπόπτους στο στενό επαγγελματικό του περιβάλλον.

Εκμυστηρεύεται στους αστυνομικούς ότι μόνο αυτοί γνώριζαν τις θέσεις όπου κρύβει τα κλειδιά των γραφείων της εταιρείας καθώς και του σπιτιού του. Ακόμα, το ότι οι δράστες ήξεραν ακριβώς τα σημεία όπου φύλαγε τα όπλα και τα κοσμήματα εδραιώνει την καχυποψία απέναντί τους. Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία έχει εντοπίσει από την πρώτη στιγμή το modus operandi των δραστών. Πιστοποιεί ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί πουθενά σημάδια διάρρηξης, ούτε καν παραμικρή παραβίαση κλειδαριών, γεγονός που επιβεβαιώνει την άνετη είσοδο των δραστών από τη γυάλινη πόρτα του 10ου ορόφου των γραφείων. Είναι φως φανάρι ότι από εκεί πήραν τα κλειδιά της ντουλάπας όπου ο κ. Λιακουνάκος έκρυβε τα όπλα του, καθώς και από ένα ντουλαπάκι σε προσβάσιμο σημείο τα κλειδιά του σπιτιού του. Το τακτικό πλεονέκτημα της ελεύθερης πρόσβασης και γνώσης των μυστικών κωδικών ασφαλείας δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολιών για τους δράστες. Η «δουλειά» είχε γίνει από μέσα.

Ετσι, οι έμπειροι αξιωματικοί άρχισαν να ξετινάζουν τις λίστες του προσωπικού για να καταλήξουν στο συμπέρασμα -από τις μνήμες των μαγνητικών καρτών- ότι τόσο το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου όσο και το βράδυ της 7ης Αυγούστου υπήρξε είσοδος στον 10ο όροφο των γραφείων. Η προσωπική μαγνητική κάρτα που χρησιμοποιήθηκε ήταν μεν χρεωμένη σε συγκεκριμένο υπάλληλο, όμως τη χρησιμοποιούσε ένας από τους οδηγούς και προσωπικούς φρουρούς του Θωμά Λιακουνάκου. Εμελλε να διαπιστωθεί αν αυτός ήταν ο άνθρωπος που έκανε το colpo grosso. Χωρίς να χάσουν χρόνο οι αστυνομικοί τον καλούν στην Ασφάλεια, αλλά παρά την αφόρητη πίεση που του ασκούν αυτός αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει το παραμικρό. Υποστηρίζει ότι από την 1η μέχρι τη 15η Αυγούστου ήταν στη Μύκονο, συνοδεύοντας τον εργοδότη του στις καλοκαιρινές του διακοπές. Τα «λαγωνικά» της Ασφάλειας δεν πείθονται και τον στριμώχνουν. Ο ίδιος είναι μεν με την πλάτη στον τοίχο, αλλά και πάλι δεν αποκαλύπτει τίποτα. Σκληρό καρύδι ή αθώος; Παρά την ανυποχώρητη οχύρωσή του, οι αστυνομικοί κρατούν κρυφά ατού. Είναι σίγουροι ότι στις 7 Αυγούστου, οπότε χρησιμοποιήθηκε η μαγνητική κάρτα εισόδου, ο ύποπτος είχε έρθει αεροπορικώς από τη Μύκονο στην Αθήνα. Πέταξε το πρωί από το νησί και επέστρεψε αυθημερόν με τη βραδινή πτήση. Μάλιστα τα εισιτήρια της Ολυμπιακής που «κάρφωναν» την άφιξή του βρίσκονται στα χέρια των Αρχών. Το μυστήριο αρχίζει σταδιακά να ξεδιαλύνεται και με τη χρήση της τεχνολογίας. Στο δεύτερο ταξίδι του τον Δεκαπενταύγουστο από τη Μύκονο για Αθήνα τον συνοδεύει ο Κωνσταντινουπολίτης φίλος του, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι η δεύτερη «σκιά» των μακρυχέρηδων διαρρηκτών.

Τα πράγματα για τους δύο υπόπτους σκουραίνουν όταν από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας διαπιστώνεται πως τις ώρες που γίνεται η διπλή εισβολή στο γραφείο και το σπίτι του Λιακουνάκου τα κινητά τους «παγιδεύονται» από την κεραία «Πάτροκλος», που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την Αγαμέμνονος, δύο μόλις τετράγωνα από τους δύο στόχους τους.

Η συγκέντρωση στοιχείων και ο συνδυασμός τους σχηματίζουν σχεδόν ολοκληρωμένο το παζλ. Αυτό που απομένει στην Ασφάλεια είναι να δέσει και να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί το δίδυμο που κατέστρωσε και εκτέλεσε το παράτολμο σχέδιο. Η αποκωδικοποίηση βήμα προς βήμα των ενεργειών τους έχει, σύμφωνα με την Αστυνομία, ως εξής: από τις 8 μέχρι τις 10 το βράδυ του περασμένου Δεκαπενταύγουστου, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη μαγνητική κάρτα ελέγχου πρόσβασης, ανέβηκαν στον 10ο όροφο του κτιρίου, απενεργοποίησαν με κωδικό το σύστημα ασφαλείας και από εντοιχισμένη ντουλάπα που ασφαλίζει με λουκέτο, το οποίο άνοιξαν με κλειδιά, πήραν τα όπλα και τις περίπου 150 σφαίρες. Στη συνέχεια από το κλειδωμένο ερμάριο του γραφείου του Θωμά Λιακουνάκου αφαίρεσαν τα ρολόγια και τα κλειδιά του σπιτιού. Η δεύτερη πράξη του σχεδίου παίχτηκε στη μεζονέτα του Ψυχικού. Με τα κλειδιά στο χέρι άνοιξαν την πόρτα, απενεργοποίησαν τον συναγερμό και πήγαν κατευθείαν στην κρεβατοκάμαρα για να ξαφρίσουν τα κοσμήματα.

Αφού για τους αστυνομικούς έχει αποκρυπτογραφηθεί πλήρως το σκηνικό, αυτό που μένει είναι να βρεθούν τα κλοπιμαία. Απομένουν όμως ακόμη πολλά κενά στο κομμάτι της διαδρομής. Τον περασμένο Νοέμβριο ξεκινούν σαρωτικές επιχειρήσεις και πραγματοποιούν εφόδους κάνοντας φύλλο και φτερό τα σπίτια των δύο κατηγορουμένων, καθώς και συγγενικών τους προσώπων. Το στοίχημα είναι ένα: να βρουν και να δώσουν πίσω στον γνωστό επιχειρηματία τα κοσμήματα, τα όπλα και τα άλλα ενδεχομένως εξίσου πολύτιμα αντικείμενα που έκρυβε στο χρηματοκιβώτιο του γραφείου και την κρεβατοκάμαρά του. Ωστόσο δεν εντόπισαν το παραμικρό. Το μόνο που τους κίνησε την περιέργεια ήταν ένα Rolex που φορούσε ο οδηγός του. Οταν, όμως, προσπάθησαν να ταυτοποιήσουν τους σειριακούς αριθμούς, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν κομμάτι της κλεμμένης συλλογής. Στις αρχές της εβδομάδας ολοκληρώθηκαν οι έρευνες και ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος των δύο. Πλέον η υπόθεση αναμένεται να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης για να αποδειχτεί αν τελικά το συγκεκριμένο δίδυμο έκανε το διπλό χτύπημα πριν από έξι μήνες…

Κατηγορούν τον σωματοφύλακα και οδηγό του

Κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία που θυμίζει σε πολλά σημεία ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα του Ζεράρ Ντε Βιλιέ, είναι ένας από τους σωματοφύλακες και οδηγούς του Θωμά Λιακουνάκου. Οπως ο ίδιος ο επιχειρηματίας ανέφερε στους αστυνομικούς, διαθέτει τρεις οδηγούς-φρουρούς, από τους οποίους ο ένας απολύθηκε έναν μήνα πριν από τη διπλή κλοπή. Οπως όμως προέκυψε από τις έρευνες της Αστυνομίας, ο άνθρωπος αυτός δεν φέρεται να έχει σχέση με την υπόθεση. Ετσι τα φώτα πολύ γρήγορα στρέφονται αλλού… «Ο κατηγορούμενος, όπως πληροφορήθηκα από τους υπαλλήλους της εταιρείας μου, πριν από την κλοπή απέσπασε με δικαιολογίες τα κλειδιά του προσωπικού μου γραφείου, με αποτέλεσμα να εισέλθει σε αυτό δίχως τη δική μου εντολή και άδεια. Αλλά η μετέπειτα στάση του καταδεικνύει με μεγάλη μου λύπη ότι ο άνθρωπος αυτός ενέχεται στη μεγάλη κλοπή και στο γραφείο και στο σπίτι μου. Γνώριζε πολύ καλά τα κατατόπια του γραφείου και της οικίας μου, ήξερε πού φυλάσσονται τα κοσμήματα, τα όπλα και άλλες βασικές λεπτομέρειες», είπε στους αστυνομικούς ο επιχειρηματίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!