Κούρεμα 25% στις καταθέσεις Τράπεζας Κύπρου, 15,6% στις υπόλοιπες

Τι θα συμβεί τελικά με το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες; Τι θα γίνει με την Λαϊκή τράπεζα της Κύπρου;

Το πρόγραμμα της Κυπριακής κυβέρνησης θα παρουσιάσει στο Eurogroup ο ίδιος ο πρόεδρός της Ν. Αναστασιάδης.
Σε κούρεμα το οποίο θα φτάσει και το 25% στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου οδηγείται η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς φαίνεται να προκύπτουν νομικά θέματα στην περίπτωση κατά την οποία επεκταθεί το κούρεμα και στην Ελληνική και σε ξένες τράπεζες.

Η Τράπεζα Κύπρου διαβεβαίωσε την κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να αντέξει ένα κούρεμα των καταθέσεων πέραν των 100 χιλ. από 22% μέχρι 25%. Εγκρίθηκε και το σπάσιμο της Λαικής τράπεζας σε “καλή” και “κακή”.

Την ίδια ώρα κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η Κύπρος πρότεινε η εισφορά στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μην ξεπεράσει το 15,6%. Η τρόικα απέρριψε την πρόταση με την αιτιολογία πως η καθυστέρηση της Κύπρου να λάβει μια απόφαση εδώ και μια εβδομάδα είχε ως συνέπεια την επιδείνωση της κυπριακής οικονομίας και υποστήριξε πως μόνο με μια εισφορά ύψους 16,9% θα μπορούσε η κυπριακή κυβέρνηση να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έπειτα από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά σε υψηλά ευρωπαϊκά κλιμάκια η τρόικα υπαναχώρησε και δέχθηκε την εισφορά στο 15,6%.

Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει το διάλογο με την τρόικα εν μέσω της συνεδρίασης της Ολομέλειας με στόχο η Τράπεζα Κύπρου να μην μπει σε μία διαδικασία εξυγίανσης όπως θα γίνει με την Λαική Τράπεζα. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιαδης είναι σε επικοινωνία και με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, πηγή του Προεδρικού δήλωσε ότι απόψε ο Πρόεδρος μίλησε και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι τελικές αποφάσεις για το κούρεμα θα ληφθούν μετά από διαβουλεύσεις του Αναστασιάδη με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Εφόσον υπάρξει συμφωνία και το νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για νέο κύκλο επαφών κι ζήτησε να τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Κυπριανού (ΑΚΕΛ) δήλωσε ότι το κόμμα θα αποφασίσει το Σάββατο το πρωί αν θα συνοδεύσει τον Ν. Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες. Αντίθετα ο κ. Μ Καραγιαν (ΔΗΚΟ) ξεκαθάρισε ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Ηδη έχει προγραμματιστεί eurogroup για την Κύπρο την Κυριακή, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο αποφάσισε μην ταξιδέψει στην Ιαπωνία προκειμένου να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε τι θα γίνει με 10.000 καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.