Τα πάντα ανοιχτά ξανά για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Τι θα γίνει με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα μετά τη βίαιη φορολόγηση καταθέσεων στην Κύπρο; Πώς αλλάζουν τα δεδομένα;

Έγκυρες πηγές που συμμετείχαν στην σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα επισημαίνουν ότι “πρόθεση της τράπεζας της Ελλάδας είναι να έχει κλείσει η μετάβαση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο τραπεζικό όμιλο μέχρι την Τρίτη το πρωί”. Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις, τόσο με τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν στην φάση της μετάβασης των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 1,1 δισ. ευρώ που θα καλυφθούν κατά 50% από την Αθήνα αλλά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το κόστος θα ουδετεροποιηθεί καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup η μετάβαση των κυπριακών υποκαταστημάτων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν επιβαρύνει το χρέος.

Σημειώνεται ότι μέχρι το απόγευμα, όπως έγραψε σχετικά το EMEAgr, το επικρατέστερο σενάριο ήταν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου (CPB BANK) και της Ελληνικής Τράπεζας, που μπήκε στο “παιχνίδι” των διαπραγματεύσεων τελευταία, να καταλήξουν στην “αγκαλιά” του ΤΤ. Το σενάριο αυτό δεν έχει αποκλειστεί, απλά θα συνεξετασθεί μαζί με όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Αξίζει να τονισθεί, τέλος, ότι προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των ελληνικών τραπεζών για τις εξελίξεις αναφορικά με την Κύπρο και την απόφαση του Eurogroup για τις θυγατρικές του στη Μεγαλόνησο οι οποίες (όπως π.χ. της Eurobank) από υγιείς τράπεζες μετατρέπονται εν μια νυκτί σε προβληματικές.

Διαβάστε σε ποια τράπεζα θα περάσουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα εκτός απροόπτου και πώς βάζει “χέρι” το ΣΔΟΕ στις καταθέσεις στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.