6 σημάδια του σώματος που “μαρτυρούν” την υγεία μας

Τι μέγεθος σουτιέν φοράτε; Πώς είναι η αίσθηση της όσφρησης σας; Ποιο είναι το μήκος των ποδιών σας; Διαβάστε τα 6 σημάδια του σώματος που “μαρτυρούν” την κατάσταση της υγείας μας.

Ακούμε για διάφορες τροφές που βελτιώνουν την υγεία μας, όπως η σόγια. Οι απαντήσεις όμως στις παραπάνω ερωτήσεις μπορεί να αποτελέσουν ένα εκπληκτικό μέσο πρόβλεψης πιθανών μελλοντικών προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με μια σειρά από μελέτες, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες φυσικές ιδιορρυθμίες και ενδείξεις που μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια για διάφορα νοσήματα και νόσους όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης τα αρθριτικά κ.α.

1. Μήκος των δακτύλων
Οι γυναίκες των οποίων τα δάχτυλα του δείκτη είναι μικρότερα από παράμεσο τους μπορεί να είναι δύο φορές πιο επιρρεπείς σε οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, όπως μας αποκαλύπτει μελέτη του 2008 στο περιοδικό «Arthritis & Rheumatism».

Χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εμποδίστε το: Ενισχύστε τους μύες που περιβάλλουν τα γόνατά σας. Ενώ κάθεστε , ισιώστε (σε πλήρη έκταση) κάθε πόδι παράλληλο με το πάτωμα 10 φορές και για πέντε έως 10 δευτερόλεπτα.

2. Ύψος
Σε πολύ ψηλές γυναίκες υπάρχει η πιθανότητα να λείπει μια γονιδιακή μετάλλαξη που βοηθά στο να φτάσουν τα 100ά γενέθλιά τους, σύμφωνα με μια μελέτη του «Proceedings of the National Academy of Sciences»

Εμποδίστε το: Σύμφωνα με μελέτες οι ‘αιωνόβιοι’ στερούνται από τις ‘κακές’ συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και την υπερβολική κατανάλωσης κρέατος.

3. Μήκος ποδιών
Εάν τα πόδια σας είναι κοντά και χοντρά μπορεί να είναι σημάδι που σας προειδοποιεί για την καλύτερη φροντίδα του ήπατος σας. Σε μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Epidemiology and Community Health», Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με κοντά και χοντρά πόδια έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ενζύμων που υποδεικνύουν την ηπατική νόσο. Παράγοντες όπως η παιδική διατροφή δεν μπορεί να επηρεάσει μόνο τη σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού , αλλά και την ανάπτυξη του ήπατος και μετά την ενηλικίωση, λένε οι ερευνητές.

Εμποδίστε το: Αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες. Το συκώτι σας θα μπει σε διαδικασία, η οποία θα το βοηθήσει να διατηρηθεί υγιές. Να φοράτε μάσκα και γάντια όταν καθαρίζετε ή δουλεύετε με κάθε είδους σκληρή χημική ουσία. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

4. Αίσθηση της όσφρησης
Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με μειωμένη όσφρηση είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Neurology». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την οσφρητική λειτουργία μπορεί να είναι μια από τις πρώτες περιοχές οι οποίες επηρεάζονται από την ασθένεια του Parkinson στο διάστημα μεταξύ 2 και 7 ετών πριν από τη διάγνωση της νόσου.

Εμποδίστε το: Πάρτε συμπληρώματα ιχθυελαίου. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ενισχύσουν την αντίσταση του εγκεφάλου σας ενάντια στην ουσία ΜΡΤΡ (1- Methyll-4-Phenyll-l,2,3,6-TetrahydroPyridine), μια τοξική ένωση που ευθύνεται για τη νόσο του Πάρκινσον.

5. Μήκος βραχίονα
Οι γυναίκες με τα μικρότερα ανοίγματα του βραχίονα είχαν 1 1/2 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ από εκείνες οι οποίες είχαν μεγαλύτερο άνοιγμα βραχίονα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 στο περιοδικό Neurology. Διατροφικές ή άλλου είδους ελλείψεις σε απαραίτητες ορμόνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την σωματική ανάπτυξη ενός ατόμου κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών , μπορεί να ευθύνονται για την σχετικά μειωμένη ανάπτυξη των άκρων και μπορεί να προδιαθέτουν επίσης, ένα πρόσωπο με εξασθένηση των γνωστικών του λειτουργιών αργότερα στη ζωή του , λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts.

Εμποδίστε το: «Υιοθετήστε» ένα χόμπι, όπως τη ζωγραφική ή την αγγειοπλαστική. Σε 5-ετή μελέτη από το Κέντρο της νόσου του Αλτσχάιμερ στο «Rush University Medical Center» διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες που πέρασαν τον περισσότερο χρόνο τους με την ενασχόληση και την άσκηση δραστηριοτήτων αναψυχής είχαν περισσότερες από 2,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ από εκείνους που ξόδευαν λιγότερο χρόνο στο να ‘τσιγκλίζουν’ τον εγκεφάλο τους.

6. Μέγεθος σουτιέν
Το D μέγεθος μπορεί να σημάνει επίσης διαβήτη: Οι γυναίκες που φορούσαν σουτιέν μεγέθους D ή μεγαλύτερο σε ηλικία 20 ετών είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνες που φορούσαν ένα Α ή μικρότερο, ακόμη και αφού οι ερευνητές προσάρμοσαν και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η διατροφή, το κάπνισμα, και το οικογενειακό ιστορικό, σε μια 10-ετή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Canadian Medical Association Journal». Μπορεί να οφείλεται στο ότι ο λιπώδης ιστός στο στήθος μιας γυναίκας είναι το καθιστά ορμονικά ευαίσθητο και επηρεάζει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, λένε οι ερευνητές.

Βάλτε την έντονη άσκηση στη ζωή σας. Σε μια μελέτη, οι ενήλικες που έκαναν έξι σπριντ 30-δεύτερολέπτων σε ποδήλατο γυμναστικής (ανάπαυση τέσσερα λεπτά της ώρας ανάμεσα στα σετ) βελτίωσαν την ικανότητα του σώματός τους στο να μεταβολίσει τη ζάχαρη στο αίμα κατά σχεδόν 25 τοις εκατό μετά από έξι συνεδρίες-αρκετό ποσοστό για να μειωθεί ο κίνδυνος του διαβήτη.

Διαβάστε για την επίδραση του καφέ στις καρδιακές παθήσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.