Reuters: η Κύπρος οδεύει στην έξοδο από το ευρώ

Ποιο είναι το άρθρο κόλαφος του Hugo Dixon από το Reuters για την Κύπρο; Τι αναφέρει για πιθανή έξοδο της Κύπρου από το ευρώ;

Με ένα άρθρο – κόλαφο η πένα του Hugo Dixon από το Reuters χτυπά καμπανάκια κινδύνου στην ευρωζώνη σε περίπτωση ενός Cy-exit.

«Είναι ανόητο να ξεχάσει κανείς την Κύπρο, τώρα που δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά από τη διάσωση των 10 δισ. ευρώ και την αποτροπή ενός bank run», αναφέρεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το μικρό νησί της Μεσογείου οδεύει στην έξοδο από το ευρώ». Και τι σημαίνει για το Reuters αυτό; Ένα τέτοιο σενάριο, θα έχει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καταστροφικές συνέπειες στον πλούτο, θα ενισχύσει τον πληθωρισμό, θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και θα αφήσει την Κύπρο μόνη!

«Ακόμη και έτσι, οι φωνές που ζητούν την επιστροφή στην κυπριακή λίρα θα αυξηθούν», επισημαίνει ο Dixon, υπογραμμίζοντας πως λίγοι στην Κυπριακή βουλή επιθυμούν την παραμονή της στο ευρώ και πως το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει την έξοδο από το ευρώ, ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος της χώρας, που έχει επιρροή, είναι επικριτικός με την Τρόικα.

«Εάν η Κύπρος επαναφέρει την κυπριακή λίρα, η αξία της θα καταρρεύσει. Κανείς δεν ξέρει πόσο, αλλά οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι και μέχρι 50%. Μια τέτοια σημαντική υποτίμηση θα κατέστρεφε τον πλούτο όλων των άλλων καταθετών», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Μετά από μια υποτίμηση, το κόστος τους σε τοπικό νόμισμα θα αυξηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το όποιο κέρδος σε ανταγωνιστικότητα, θα χαθεί. Η χρεοκοπία ίσως μοιάζει ελκυστική επιλογή, καθώς η Κύπρος θα πετάξει από πάνω της ένα πολύ μεγάλο χρέος. Αλλά δεν θα είναι απλό. Θα έχει να αντιμετωπίσει αγωγές, και εάν η κεντρική τράπεζα της Κύπρου δεν κατορθώσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ELA, θα πρέπει να αναλάβει το κόστος η ΕΚΤ».

Όπως εκτιμά ο Hugo Dixon, «η Κύπρος θα αρνηθεί να πληρώσει. Όμως δεν είναι όπως η Αργεντινή. Εάν προσπαθήσει να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη, το πιθανότερο είναι ότι και οι ίδιοι θα απαντήσουν σκληρά. Μπορεί ίσως να βρουν έναν τρόπο για να βγάλουν την Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για την Κύπρο: «Η Μεγαλόνησος θα δυσκολευτεί επίσης να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου εάν εγκαταλείψει την ΕΕ. Η Τουρκία, η οποία προσπαθεί ήδη να την εμποδίσει, θα της είναι πιο εύκολο να το κάνει εάν η Λευκωσία μείνει χωρίς φίλους».

Η κατάληξη ωστόσο του άρθρου μόνο λυτρωτική δεν είναι, αντιθέτως κάνει έμμεσα λόγο για αδιέξοδο, αφού όπως αναφέρεται το να εγκαταλείψει η Κύπρος το ευρώ δεν θα ήταν καλή επιλογή, αλλά και το να μείνει δεν είναι εξίσου καλή επιλογή.

«Η τρόικα θα πρέπει να βοηθήσει να αρθούν οι περιορισμοί το συντομότερο δυνατό» εκτιμά ο Dixon του Reuters, διαφορετικά τονίζει η Κύπρος μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και όσο μικρή και εάν είναι, να την αποσταθεροποιήσει!

Διαβάστε γιατί προβλέπεται κούρεμα καταθέσεων στην Eurobank.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.