Κλείδωσε το Μνημόνιο στην Κύπρο: ποια τα σκληρά μέτρα

Κλείδωσε το Μνημόνιο στην Κύπρο. Ποια τα σκληρά μέτρα για την Κύπρο και τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης;

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης για την Κύπρο.

Τόνισε δε ότι κλείνει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, η οποία κράτησε έναν χρόνο. Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, απαντώντας σε ερώτηση πότε προβλέπει να βγει η Κύπρος από την ύφεση, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη κι επισήμανε ότι ο φετινός χρόνος θα είναι πολύ δύσκολος, όπως κι οι αρχές του επόμενου.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για το φυσικό αέριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τα έσοδα και οι σχεδιασμοί να είναι στην αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι θα προβλέπει το μνημόνιο της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, τα δάνειο θα είναι διάρκειας 20 ετών, με 10ετή περίοδο χάριτος Η κυπριακή πλευρά επιχειρεί το επιτόκιο να κλειδώσει στο 2,5 %. Επιχειρείται, παράλληλα, η ένταξη στο μνημόνιο πρόνοιας, με βάση την οποία να δίδεται η δυνατότητα στην κυπριακή πλευρά να τερματίσει το πρόγραμμα στην περίπτωση που το δάνειο αποπληρωθεί νωρίτερα.

Τελική θέση της κυπριακής πλευράς είναι ότι το ποσό πρέπει να παραχωρηθεί ως το 2016, με δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Μάιο, και ακολούθως θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο μέχρι το 2016, ενώ κάθε τρεις μήνες θα υπάρχει έλεγχος αποκλίσεων εσόδων και εξόδων από την τρόικα για να αποδεσμεύονται οι δόσεις.

Διαβάστε για την παραίτηση του Μιχάλη Σαρρή στην Κύπρο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.