#

Ποιες οι επόμενες αποκρατικοποιήσεις μετά τον ΟΠΑΠ. Λίστα

Ποιες θα είναι οι επόμενες αποκρατικοποιήσεις μετά την πώληση του ΟΠΑΠ στον όμιλο Μελισσανίδη; Διαβάστε παρακάτω.

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση του 33% του ΟΠΑΠ, όπως διαρρέεται από το Μαξίμου, η αρχή έγινε και θα ακολουθήσουν και άλλες αποκρατικοποιήσεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις εντός του 2013. Σύμφωνα πάντα με στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ, θα δώσει πολλαπλό μήνυμα σε διεθνείς αγορές, υποψήφιους επενδυτές αλλά και στην τρόικα, ότι κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και σε αυτόν τον τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος και ανακοίνωσε τη συμφωνία για τον ΟΠΑΠ, υποστήριξε ότι ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί σημαντικά από την συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση καθώς όπως τόνισε: Η Emma Delta Ltd πρόσφερε 652 εκ. ευρώ, αλλά στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζονται τα μερίσματα του 2012 ύψους 60 εκ. ευρώ.

Έτσι το συνολικό τίμημα για το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ έφτασε τα 712 εκ ευρώ. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το τίμημα αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης για το 2013. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα μπουν στα κρατικά ταμεία 6,3 δισ (την επόμενη δεκαετία) λόγω της φορολόγησης 30% των μικτών κερδών.

Στην ανακοίνωση του το ταμείο αποκρατικοποιήσεων σημειώνει ότι στην περιπτωση που «δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. €, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. €, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση» Θα ακολουθήσουν και άλλες αποκρατικοποιήσεις.

Πλέον, η κυβέρνηση με το αέρα της συμφωνίας για τον ΟΠΑΠ, ετοιμάζεται να επικεντρωθεί σε μια σειρά άλλων αποκρατικοποιήσεων . Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς σειρά έχουν:

– Η ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε) Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε την Δευτέρα (29 Απριλίου) και τέσσερα επενδυτικά σχήματα επιθυμούν να αποκτήσουν το 51% της ΕΥΑΘ.

– ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών εκπνέει στις 10 Μαΐου.

– Αξιοποίηση ακινήτου Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας

Έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνείς και εγχώριους επενδυτικούς ομίλους για την αξιοποίηση του ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 7 επενδυτικά σχήματα.

– Επίσης, 2 ισχυροί επενδυτικοί όμιλοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, για 20 χρόνια. Το δικαίωμα αυτό κατείχε μέχρι σήμερα ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ).

– Έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρα Βουλιαγμένης εκδήλωσαν σύμφωνα με πληροφορίες 4 μεγάλοι όμιλοι. Η κυβέρνηση να στοχεύει μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός και με όλα τα σενάρια για το μοντέλο αξιοποίησης του, είναι ανοιχτά.

Διαβάστε ποιοι οι 13 μνηστήρες για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!