Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο: ποια είναι τα βήματα

Τι είναι το Ολοκληρωμένο Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο; Ποια είναι τα βήματα για το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο; Από πότε θα εφαρμοστεί.

Οι πολίτες θα κληθούν φέτος να δηλώσουν όλα τους τα εισοδήματα ανεξάρτητα αν φορολογούνται, αν απαλλάσσονται, αν είναι αυτοτελώς ή κανονικά φορολογούμενα. Στόχος είναι τα στοιχεία να «μπουν» στο Ολοκληρωμένο Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο και το 2014 να υπάρχει πλήρης εικόνα.

Αυτό ανέφερε από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη. Η πλευρά της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι είναι προαπαιτούμενο για την εφαρμογή δίκαιου φορολογικού συστήματος και για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το πρώτο βήμα για να μπουν στο Ολοκληρωμένο Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, είναι η συμπλήρωση του E9 με την προθεσμία που έχει τεθεί να λήγει στις 30 Ιουνίου και με στόχο την πιστή καταγραφή των ακινήτων.

Το δεύτερο βήμα για το Ολοκληρωμένο Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, θα γίνει με το E1. Στις νέες φορολογικές δηλώσεις για πρώτη φορά δηλώνονται όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα αν φορολογούνται, αν απαλλάσσονται, αν είναι αυτοτελώς φορολογούμενα ή κανονικά φορολογούμενα.

«Το όλο εγχείρημα του Οργανωμένου Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου απαιτεί κάποιο χρόνο διότι για τη συγκέντρωση των πληροφοριών θα πρέπει να συμπληρωθεί με κανόνες ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων και στην κατεύθυνση αυτή έχουμε αποφασίσει να υπάρχουν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες», είπε ο κ. Μαυραγάνης.

Διαβάστε πώς θα λειτουργήσει άμεσα το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο μέσω taxisnet.