Τι αλλάζει για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. Η νέα εγκύκλιος

Πώς θα μπορείτε να ρυθμίσετε τα ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχετε προς την Εφορία; Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος.

Σήμερα αναμένονται οι λεπτομέρειες για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από την 1η Ιουλίου θα τρέχουν οι δόσεις. Αναλυτικά πως μπορεί κανείς να ενταχθεί στην ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας».

Δημοσιοποιείται η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου όπου οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις.

Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία των οφειλετών να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε 48 δόσεις, ενώ εάν είναι φυσικά πρόσωπα και οφείλουν μικρά ποσά μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους σε ακόμα περισσότερες δόσεις και με ελάχιστη δόση τα 15 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό σύστημα για τις αιτήσεις υπαγωγής στις ρυθμίσεις που θα αρχίσουν την 1η Ιουλίου. Αυτό το κανάλι για την παραλαβή των αιτήσεων θα είναι υποχρεωτικό για οφειλές κάτω των 10.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «θα εκπονηθούν απλοποιημένες διαδικασίες για τις αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση για οφειλές χαμηλότερες των 10.000 ευρώ. Ενδέχεται αυτές να περιλαμβάνουν την αποδοχή πληροφοριών σχετικών με το εισόδημα με τη μορφή βεβαίωσης». Ωστόσο ο ίδιος παράγοντας σημειώνει ότι θα πρέπει άμεσα να εξεταστούν σχέδια για την αντιμετώπιση της πιθανόν μεγάλης εισροής αιτούντων οφειλετών που θα χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το 95% των οφειλετών χρωστούν στην εφορία ποσά κάτω των 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών προσώπων ανέρχονται (στοιχεία έως και 31 Μαρτίου) στα 57,78 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 1,8 εκατ. φορολογούμενοι οφείλουν έως 3.000 ευρώ, 126.613 φορολογούμενου οφείλουν από 3.000 έως 5.000 ευρώ και 114.640 οφείλουν από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Πάνω από 100 εκατ. ευρώ οφείλουν 16 φυσικά πρόσωπα και 26 επιχειρήσεις. Συνολικά 2,2 εκατ. χρωστούν 57,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο η εφορία προκειμένου να επιτρέψει την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση θα ζητάει την προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων που θα αποδεικνύουν την οικονομική αδυναμία τους αλλά και την δυνατότητά τους να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα όλες τις μηνιαίες δόσεις, ενώ θα απαιτούν την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας, την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των επόμενων φορολογικών δηλώσεων καθώς και την εμπρόθεσμη εξόφληση όλων των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από το 2013 και μετά.

Για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους που οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012 προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις.

Ειδικότερα:

– Οι ληξιπρόθεσμες έως την 31.12.2012 οφειλές, που είναι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και στα Τελωνεία δύνανται – κατόπιν αίτησης των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία – να ρυθμίζονται έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και να καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως 30-6-2017 και έως 50% εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ έως και τις 30.6.2013.

-Τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πρόγραμμα δόσεων της παραπάνω ρύθμισης έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2012 οφειλές τους προς τις Δ.Ο.Υ. ή τα Τελωνεία, σε περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τα εισοδήματά τους, αλλά χωρίς το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων. Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο οφειλέτης δεν δύναται να αποπληρώσει την οφειλή του αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων.

– Κάθε υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή, από την 1.1.2013, επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

-αν οι συνολικές βασικές οφειλές υπερβαίνουν το ποσό των 75.000 ευρώ, απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 300.000 ευρώ, πέραν των παραπάνω προϋποθέσεων απαιτείται επιπλέον η παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο αυτών.

Διαβάστε τι αλλάζει σε ακίνητα, δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.