Σοφοκλής Μιχαηλίδης: ποιος ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου

Ποιος ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Σοφοκλής Μιχαηλίδης; Ποιο το πλούσιο βιογραφικό του; Διαβάστε παρακάτω.

Το 14μελές μεταβατικό ΔΣ του Ομίλου, στην πρώτη μαραθώνια συνεδρίασή του, ανέδειξε τον κ. Μιχαηλίδη στην προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Ερόλ Ριζά, αντιπρόεδρο της. Και οι δύο έχουν μεγάλη εμπειρία και θητεία στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες η διοίκηση θα κληθεί να επιλέξει τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας. Το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη των διαδικασιών απορρόφησης της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και προώθησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Ομίλου.

Ο κ. Σοφοκλής Μιχαηλίδης μιλώντας στον “Φιλελεύθερο” Κύπρου, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι με αποφασιστικότητα θα προσπαθήσει να συμβάλει στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου.

Ο νέος πρόεδρος δήλωσε πως τη Μ. Τρίτη, έγινε η πρώτη ενημέρωση με τον διαχειριστή της Τράπεζας Κύπρου και συζήτησαν επί όλων των θεμάτων. Σκοπός του Δ.Σ. είναι η εφαρμογή των υποχρεώσεων για το Μνημόνιο, τους νόμους, τους κανονισμούς, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα.

Τέλος ανέφερε ότι ο ρόλος πλέον του Δ.Σ. καθίσταται υπό τις περιστάσεις καθοριστικός

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δρ Σοφοκλής Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λάρνακα, όπου αποφοίτησε από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου το 1965.

Μετά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, σπούδασε οικονομικά στις Ηνωμένες Πολιτείες με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright.

Έλαβε τον τίτλο Ph.D. από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης το 1974.

Η διατριβή του αποτελεί μία από τις πρώτες προσπάθειες μαθηματικής αποτύπωσης οικονομικών συστημάτων που εμπεριέχουν νομισματικά/τραπεζικά μέσα πληρωμών και αποταμιεύσεων.

Υπηρέτησε ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων και στο Πανεπιστήμιο του Eastern Michigan των ΗΠΑ.

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα αρχίζοντας από οικονομικός λειτουργός και αφυπηρετώντας ως ανώτερος διευθυντής.

Στη διάρκεια της 35χρόνης καριέρας του ηγήθηκε, μεταξύ άλλων, του Τμήματος Ελέγχου Συναλλάγματος και Ξένων Επενδύσεων και του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών και Στατιστικής. Εκπροσώπησε την Κεντρική σε επιτροπές της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κλπ.

Ο Δρ Μιχαηλίδης είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Ευκλείδεια Οικονομικά» που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2006. Εκεί παρουσιάζει μια γενική μέθοδο κατασκευής και εφαρμογής μαθηματικών μοντέλων, τα οποία προσομοιώνουν την οικονομική πραγματικότητα.

Διετέλεσε εκτελεστικός διευθυντής και σύμβουλος σε εταιρείες στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Τα επιστημονικά και καθημερινά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τραπεζική, νομισματική και συναλλαγματική θεωρία και πρακτική.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Η επόμενη ημέρα για την Τράπεζα Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να προωθήσει σημαντικές αλλαγές, με πρώτιστο μέλημα να είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, οπότε η νέα μετοχική βάση της εταιρείας θα εκλέξει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί η διαδικασία μετατροπής των υποκαταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας. Ήδη οι επιστολές που αποστέλλονται στους πελάτες της Λαϊκής Τράπεζας φέρουν τα αρχικά της Τράπεζας Κύπρου, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η αλλαγή στην ονομασία των καταστημάτων. Εκτιμάται ότι κάποια καταστήματα της Λαϊκής θα κλείσουν, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Διαβάστε τι αποκαλύφθηκε για το σχέδιο διάλυσης της Τράπεζας Κύπρου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.